Allmänt

Blomster & Bakverk fyller 2 år!

3 maj, 2015
 
Tänk idag är det 2 år sedan jag skrev mitt första blogginlägg. Tiden rinner iväg och det är galet roligt att ni är så många som hittat hit med tiden. Blir lika glad varje gång ni lämnar en kommentar eller att bara se hur många som besöker mitt lilla hörn av världen. En 2-årsdag bör väl firas på något vis och varför inte med kakfest! Tre olika sorter, alla glutenfria och för er som önskar kan de också göras laktos- eller mjölkfria. 
 
 
Den goda havrekakan med ringlad choklad hittar ni recept på här. Och även på min blogg hos BAKA.
 
 
Biscottin med smak av både choklad, lakrits och kardemumma hittar du här.
 
 
Och så till sist, en kaka bakad på bovetemjöl, tranbär och kryddor med smak av jul. Jo, lite konstigt kanske men tillsammans med bovetet så blev det riktigt bra. En enkel kaka men perfekt till kvällskoppen med te. Tyckte själv att mitt försök att baka en kaka på bovetemjöl inte var helt lyckat, men familjen gillade och övertygade mig så det blev en kaka som vann i längden. Och då är det klart att ni också ska få ta del av receptet. Kanske att jag ökar på mängden kryddor nästa gång jag bakar, det där kan ju egna smaken avgöra. Och vad gäller tranbären, som ger kakan ett härligt tuggmotstånd, så köper jag alltid torkade tranbär utan en massa tillsatt socker. Torkade bär och frukt är en riktig sockerfälla, så läs noga på förpackningarna. 
 
Bovetekakan är glutenfri och vill du göra den laktosfri använder du laktosfritt smör. Vill du göra den mjölkfri, använd samma mängd kokosolja (eller mjölkfritt margarin).
 
Bovetekakor med tranbär 

110 g smör (kan ersättas av laktos- eller mjölkfritt alternativ)
100 g råsocker eller kokossocker
1 ägg
150 g bovetemjöl
0,5 tsk kardemumma, stött
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
50 g torkade tranbär

Värm ugnen till 180 grader.

Vispa samman rumsvarmt smör med socker tills det blir poröst. Tillsätt ägget under vispning. Blanda samman bovetemjöl med kryddor, bikarbonat, salt och tranbär. Häll detta i äggblandningen och vispa samman till en formbar deg. Täck bunken med plast och låt stå i kylen i en halvtimme ungefär.

Forma degen till valnötsstora bollar och platta till med fingertopparna. Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna på plåten en stund och sedan kallna helt på ett galler.

 
Och till kakfesten sippas det såklart på en kaffe, en blomsterkaffe
Tusen tack alla ni som kikar in här på Blomster & Bakverk.
Det värmer och gör mig så glad.
 
Följ gärna Blomster&Bakverk på facebook och instagram.
 

You Might Also Like

11 Kommentarer

  • Reply Emma 3 maj, 2015 at 21:29

    Grattis och tack för att vi FÅR titta in här :)

    • Reply annelie 5 maj, 2015 at 11:50

      Tack finaste Emma, och jag är så glad att du är en av dem som tittar in här. Kram till dig.

  • Reply Vajb 4 maj, 2015 at 00:36

    Grattis! Jag förstår att det är många som tittar in till denna fina blogg! :)

  • Reply Katarina 4 maj, 2015 at 10:52

    Grattis till din fina blogg! Du inspirerar verkligen. Kram

    • Reply annelie 5 maj, 2015 at 11:49

      Så rar du är, det gör du med! Tack och kram.

  • Reply Petra 4 maj, 2015 at 12:13

    Brukar kanske inte kommentera i så stor usträckning vilket kan tyckas både slarvigt och latmaskigt med tanke på att jag besöker den varje dag ;-)
    Stort stort tack för dina fina inlägg och bra recept !
    Grattis på 2-årsdagen ;-)
    Petra i Kalmar

    • Reply annelie 5 maj, 2015 at 11:49

      Hej Petra, äsch då inte latmaskigt, men jag blev väldigt glad att läsa dina rader. Särskilt som du tittar in till mig varje dag. Det är verkligen roligt att få en hälsning från trogna läsare. Så tack för det!

  • Reply Anonym 4 maj, 2015 at 13:39

    Fin blogg:) mysiga bilder..

  • Reply Anonym 6 maj, 2015 at 20:46

    Vad roligt, grattis till din blogg! :)

  • Lämna en kommentar