Personligt

Min juliga grönkålssallad och jag

9 december, 2015
julig grönkålssallad

Min juliga grönkålssallad och jag är med i tidningen. För ett par veckor sedan blev jag uppringd av en av våra lokaltidningar hemmavid, Mitt i Södra Roslagen, som ville ses för att prata om Blomster&Bakverk och min placering i Matbloggsprisets kategori Folkets val, och så önskade de att jag skulle dela med mig av några recept så här inför jul. Det kändes ju såklart roligt, så förra fredagen hade jag besök av trevliga reportern Jill och fotograf Åsa. Vill du läsa hela artikeln och bläddra i tidningen kan du göra det här. Och länk till artikeln om mig med recept på både sallad och mitt glutenfria favoritbröd finns här.

Att jag skulle hamna på omslaget var jag då inte beredd på, men nu känns det väldigt roligt och jag tycker artikeln blev väldigt fin. Och flera har redan hört av sig med glada hejarop och inspirerats av receptet på min juliga sallad, som jag förstås bjuder på även här. Ett recept jag delat tidigare och som nog är ett av de mest uppskattade. Kan varmt rekommendera denna vackra och goda sallad i jul.

julig grönkålssallad

Fänkål, grönkål, citron och granatäpple är några av ingredienserna som bidrar till salladens skönhet och goda smak. Har man svårt för grönkål kan den ersättas med ruccola. Har man svårt för fänkål har jag inget bra tips förutom att säga prova, du kan bli överraskad. Om du skivar den riktigt tunn och sedan låter den marinera i dressingen så blir den inte så skarp i smaken. Men jag älskar ju fänkål, så …

julig grönkålssallad

Så här ser den färdiga salladen ut. Rejält med granatäpplekärnor ska det vara och den härlig syran från både apelsin och citron gör att salladen bryter så fint till övriga rätter på julbordet. Visst är den vacker!

Min juliga grönkålssallad

1 pressad citron
1 dl olivolja
1 msk honung
1 krm vitpeppar
1 st fänkål
100 g grönkål (eller ruccola)
1 st apelsin
1 st granatäpple
1 st knippe dill
1 dl sötmandel, rostas i torr panna

Gör så här:

  • Blanda en dressing av citronsaft, olivolja, honung och vitpeppar.
  • Ansa och skiva fänkålen i riktigt tunna skivor (gärna på mandolin).
  • Riv grönkålen (eller ruccolan) i lagom stora bitar och skär bort stammen om den är grov.
  • Skala apelsinen och skär ut fina filéer.
  • Dela granatäpplet och plocka ut kärnorna.
  • Plocka dillen i små fina kvistar.
  • Rosta sötmandeln i torr stekpanna tills den fått lite färg.

Blanda nu samman alla ingredienser men strö över mandeln strax före servering (om du vill kan du låta fänkålen marinera i dressingen en stund). Salladen kan förberedas ett par timmar innan servering.

Hoppas nu att jag inspirerat er alla till ett grönt inslag på julbordet♥

You Might Also Like

2 Kommentarer

  • Reply Emma 9 december, 2015 at 21:39

    Så kul! Grattis!
    Det där granatäpple-tipset alltså – tack! Hade behövs det idag när jag fick torka lampan t.o.m…

    • Reply annelie 9 december, 2015 at 21:51

      Tack Emma! Ja, prova det tipset nästa gång. Jag har provat måååånga varianter och detta är oslagbart :)

    Lämna en kommentar