Bakverk Dessert

Chokladganachetårta med flingsalt, enkel lyx!

2 november, 2017
chokladtårta

Chokladtårta är så himla lyxigt – och i vår familj älskar vi det mesta med choklad. Just chokladtårtor kan ju vara allt från en enkel kladdkaka till något mer avancerade historier. Det här är en chokladganachetårta med härlig smak av flingsalt. Ni vet, en sådan där chokladtårta där det räcker med en smal bit. Och det bästa av allt är att den är enkel att göra.

Följtips – Johan Lundbäck, så inspirerande och skicklig!

När jag såg det här receptet på en facebooksida bokmärkte jag det med en gång. Personen som delade receptet heter Johan Lundbäck och var en av deltagarna i Hela Sverige bakar 2016. Johan är så otroligt skicklig och en stor inspirationskälla. Sedan den där dagen följer jag Johan på instagram och njuter av allt det goda och vackra, här hittar du honom: @bakeallseasons

Johan har ingen hemsida men jag har frågat om jag får dela receptet här med er och det gick så fint. Tack, Johan!

chokladtårta

Chokladganachetårta med flingsalt

Ugn 160°

Botten:

75 g osaltat smör
35 g kakao
125 g strösocker
2 g salt
2 g vaniljsocker
1 tsk vaniljpasta (vi använde vaniljpulver)
1 ägg
30 g kärnvetemjöl

Smält smöret. Blanda kakao, strösocker, salt, vaniljsocker och vaniljpasta i en bunke. Slå över smöret och blanda väl. Tillsätt sedan ett ägg och blanda väl på nytt. Vänd till sist i mjölet. Spänn fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten (24 cm Ø). Häll i smeten och grädda botten mitt i ugnen 160 grader i ca 12-14 min. Låt svalna.

Ganache:

500 g mjölkchoklad
3 dl ekologisk vispgrädde 40%
1 msk glykossirap
1 msk flingsalt

Hacka mjölkchokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde och glykossirap till ett ordentligt kok, häll den över chokladen och låt stå i 4-5 min. Rör sedan om och när smeten är len och har fått en härlig glans så tillsätter du saltet och rör om.

Häll därefter smeten över avsvalnad botten och ställ tårtan i frysen.

Vid servering:

Ta fram tårtan ur frysen och lossa formen så snart det går. Lägg över tårtan på ett fat eller tårtbricka. Låt tårtan stå framme i rumstemperatur medan den dekoreras och ställ sedan i kyl att tina i ca 2-3 timmar. Ställ gärna fram tårtan 20 minuter innan servering.

Johans tips är att servera tårtan med en syrlig och fräsch hallonsorbet. Vi hade lättvispad grädde till.

Dekoration:

Tårtan kan dekoreras med bär eller denna chokladdekor som Johan inspirerade till. Jag skulle haft lite högre temperatur på chokladen dock. Smälte mörk choklad och klickade sedan med liten sked ut små rundlar på ett bakplåtspapper (kan även spritsas såklart). Sedan drog jag med en tandpetare från mitten av rundeln och uppåt så att det blev som droppformat. När chokladen stelnat tryckte jag dit dekoren runtom tårtan. Jag valde att även dekorera med granatäpplekärnor och vackert, ätbart blomsterströssel.

∼ ♥ ∼

Vi bjöd på den här tårtan i helgen och den uppskattades mycket. Ett par tyckte den smakade lakrits eller kola, men det är saltet som gör det lilla extra. Snart helg och vad passar väl bättre än att göra en chokladganachetårta som står redo i frysen att avnjutas. Så gott!

You Might Also Like

2 Kommentarer

  • Reply Karin 3 november, 2017 at 07:51

    Så vacker så jag nästan blir tårögd. Dina bilder är magiska. Sedan låter det ju väldigt gott också :-)

    • Reply Annelie Andersson 3 november, 2017 at 11:19

      Men oj en så fin komplimang, tusen tack Karin. Önskar dig en fin fredag och helg ♡

    Lämna en kommentar