Bakverk Glutenfritt

En kaka som (nästan) alla kan smaka

22 januari, 2014

Ni vet, ibland får man besök eller ska baka till något sammanhang där det kan vimla av olika slags önskemål eller förutsättningar. Det kan vara gluten- eller laktosintolerans, allergi mot nötter eller ägg. Eller någon som har diabetes eller bara undviker socker och sött. Det här är en kaka som (nästan) alla kan smaka.

Kakan innehåller däremot mandelmjöl så är man allergisk mot mandel får man smaka något annat av det som bjuds. Men om du äter gluten/laktosfritt, enligt LCHF eller Paleo, är diabetiker eller bara tycker om en god kaka som väl kan klassas som nästan nyttig, så tycker jag du ska prova de här små chokladkakorna. Receptet som jag inspirerats av kommer härifrån.

Chokladkakor

ca 10 st

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda i en skål ihop 2,5 dl mandelmjöl med 1/4 tsk vaniljpulver, 1 krm bikarbonat, 1 krm salt och 1/2 dl raw cacao nibs. Smält kokosolja och låt svalna. Mät upp så att det blir 3 msk och blanda ihop med 1 msk mandelmjölk och 2 msk honung. Tillsätt vätskan till de torra ingredienserna och blanda ihop till en deg. Forma kakor av degen, ca 1 msk per kaka och lägg på plåt med bakplåtspapper. Tryck till dem något. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Kakorna är mjuka när de kommer ut ur ugnen men formar till sig när de svalnat. Om du vill går det självfallet lika bra att använda vanlig mjölk, men för paleo är mandelmjölken rätt. Detsamma när det kommer till sötningen, där jag använde honung. Önskar du använda annat sötningsmedel går det säkerligen utmärkt. Raw cacao nibs är ju inte söta alls, men ger den där härligt bittra chokladsmaken till det hela. Kan såklart ersättas med vanlig mörk choklad eller osötad sådan. Allt efter smak och behov.

Det går alldeles utmärkt att dubbla satsen och jag tycker det blir bäst att förvara dem i en glasburk svalt, gärna i kylen. Nästa gång jag bakar kakorna ska jag prova att ersätta chokladen med torkade tranbär. Eller kanske blåbär. Det tror jag också kan bli riktigt gott.

Det här blir också mitt bidrag till Månadens sötsak, Något för alla.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar