Bakverk Boktips

Fredriks Fika bjuder på bok, bakverk och lakritssnitt

26 september, 2016

Häromveckan var jag bjuden på bokreleasemingel. Finaste Fredrik med bloggen Fredriks Fika har äntligen fått göra en alldeles egen bakbok och samtliga bilder (utom de på bagaren själv) har komponerats och tagits av Fredrik. Boken är verkligen personlig och fylld med glädje och värme, precis så som Fredrik är.

fredriksfika release

Det dignande fikabordet strax innan vi alla länsade faten … fler bilder från minglet finns att se här.

Boken är fylld med både klassiska bakverk och en hel del nya bekantskaper som lockar till lust att baka. Det är bullar, mjuka kakor, tårta och småkakor. Och så ett par glutenfria recept. Allt lika vackert gott och på temat blått.

Förutom att baka och blogga så finns det ännu en passion som vi delar, Fredrik och jag. Passionen till lakrits. Det första receptet i boken är Lakritssnittar och det är något som gjort succé även i mitt kök och lilla hemmabageri, så jag tänkte att jag skulle prova Fredriks recept denna gång, och så fick jag lov att dela receptet med er så här kommer det.

fredriksfika_uppslag

Lakritssnittar

30 st

100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 msk lakritspulver (gärna detta)
2 msk muscovadosirap (vanlig går också fint)
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa samman smör, socker, lakritspulver och muscovadosirap.
  3. Blanda mjölet med bakpulver och blanda samman med resten av ingredienserna till en deg.
  4. Dela degen i tre delar och forma varje del till en ca 30 cm lång rulle.
  5. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
  6. Baka mitt i ugnen i 10-12 minuter.
  7. Ta ut plåten från ugnen och skär direkt i diagonala snittar.

Själv har jag för vana att gaffla snittarna innan de gräddas och låta de svalna på plåten. Förvara dem i en burk, så håller de i flera veckor. Eller ja, om de inte tar slut innan förstås …

fredriksfika_lakritssnitt

Tack, Fredrik, för fikat och minglet och godsakerna och boken. Nästa gång vi ses tar jag med mig boken, för jag missade ju helt att få den signerad. Och ni andra, iväg med er och handla lakritspulver och baka godaste snitten ♥

You Might Also Like

2 Kommentarer

  • Reply Fredrik Nylén 27 september, 2016 at 08:42

    Åh så fint!! <3 Självklart får vi ordna en signering! Kram på dig!

    • Reply Annelie Andersson 2 oktober, 2016 at 16:59

      Tack snälla du, och ja det hoppas jag verkligen! Kanske att vi strålar samman på Bak&Chokladfestivalen :) Kram tillbaka.

    Lämna en kommentar