Bakverk Glutenfritt Söndagsbilden Sött-utan-socker

Kikärtskakor med choklad och kardemumma

19 februari, 2017
kikärtskaka med choklad och kardemumma

Kikärtskakor med choklad och kardemumma, det låter kanske inte som något man skulle kasta sig över men faktum är att den här satsen med kakor tog slut fortare än jag hann säga … eeh varsågoda. Typ. Och det känns ju alltid som det allra bästa av betyg. Nu presenterade jag väl inte direkt detta som en kikärtskaka utan mer som en cookie. Kanhända att det hade viss betydelse. Nåväl.

Att jag är en receptsamlerska av rang, det kan familjen intyga. Jag river ur, skriver ned, skriver ut och lägger i plastfickor som läggs på hög. Hittar alltid en massa inspiration men saknar all den där tiden för att prova mängden receptidéer. Dagens recept har kommit till inspirerat av något jag skrivit av på en lapp och så har jag dragit ifrån och lagt till. Tyvärr har jag inte en aning om vem som är min källa till inspiration denna gång, jag som alltid är så noga med att ange det. Men. Här är i alla fall min variant på kikärtskakor med choklad och kardemumma.

kikärtskaka choklad kardemumma

Kakorna bakas på kikärtsmjöl och blir alltså naturligt glutenfria. De innehåller inget vitt socker, däremot lite kokossocker och lönnsirap för både smakens och konsistensens skull. Den här omgången kakor gjorde jag med kakao nibs och de är ju mer knapriga till sin karaktär. Använder du hackad choklad smälter den lite mer.

Det bästa av allt är att den här kakan passar både dig som undviker gluten, mjölkprotein, ägg, nötter och vitt socker. Ja, och så dig som är vegan förstås. Det enda du får ha i åtanke är att välja rätt choklad.

Kikärtskakor med choklad och kardemumma

16 st

150 g (3 dl) kikärtsmjöl
3 msk kokossocker
1 msk kardemummakärnor, nystötta
0,75 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt

60 g (0,5 dl) lönnsirap
50 g (0,5 dl) fast kokosolja, smältes på svag värme
1-2 tsk vatten

50 g (1 dl) kakao nibs eller hackad choklad
ev havssalt att strö över

Sätt ugnen på 175 °.

Blanda de torra ingredienserna i en skål. Se till att bikarbonatet blandas in ordentligt. Tillsätt nu lönnsirap och kokosolja, arbeta ihop till en sammanhållande kakdeg. Du behöver förmodligen tillsätta lite vatten, men ta en tesked i taget. Degen ska precis bara hålla ihop. Chokladbitarna vänder du ner sist av allt med en slickepott.

Forma nu bollar av degen och placera på en bakpappersklädd plåt. Tryck till bollarna något. Sätt in plåten i mitten av ugnen och grädda kakorna i 12-14 minuter. När de kommit ut ur ugnen trycker du till dem lite med en gaffel. Låt dem sedan svalna på plåten.

En liten uppdatering: När jag först lade ut receptet skrev jag att kikärtsmjölet skulle vara kallt, då jag hade fått tips om att det var bra för just kikärtsmjöl för att få kakorna att hålla formen. Nu har jag provat att baka med rumsvarmt mjöl och det gick precis lika bra så ser ingen anledning till att kyla mjölet framöver.

Vissa säger att nybakta kakor smakar allra bäst tillsammans med ett glas mjölk. I mitt fall blir det osötad mandelmjölk då. Och nu har jag bakat en sats till men jag undrar om jag verkligen ska säga något.

Det här blir också mitt söndagsstilleben för vecka 7.

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Silja Bergsilj 20 februari, 2017 at 16:14

    Jag brukar äta över-natt gröt av glf havre blandar skivad eko banan och gojibär det både gott och jag känner att mår bra av det

  • Lämna en kommentar