Bakverk Sött-utan-socker

Kikärtstryfflar med mandel och choklad

15 mars, 2017
kikärtstryfflar

Kikärtstryfflar. Jo, jag vet. Det känns kanske som att jag snöat in lite på kikärtor den senaste tiden, men visst är det spännande med en ingrediens som känns lite oväntad och som bidrar med så mycket. Häromsistens bjöd jag på Kikärtskakor med choklad och kardemumma och så påminde jag både er och mig om mina goda spröda sesamkex.

Den här gången har jag provat att göra tryfflar på kikärtor och det var tack vare det här instagraminlägget hos @koket.se  Receptet kommer från Leila Lindholm och här finns länken till hennes Cookie dough-tryfflar på kikärtor. Ser också att det vimlar av varianter på recept om du googlar på ‘chickpea truffles’. Tål du inte mandel finns där varianter med cashewnötsmör och havregryn exempelvis.

Här nedan finns också receptet med några ord från mig.

kikärtstryfflar

Kikärtstryfflar med mandel och choklad

1 tetra eller burk kikärtor (ca 400 g)
3 msk honung
1 msk kokossocker
4 msk mandelsmör
0,5 krm bakpulver
1 tsk vaniljpulver
1 tsk nystött kardemumma
1 nypa flingsalt
1,5 dl mandelmjöl
75 g hackad mörk choklad (70%)
150 g smält mörk choklad (70%)

Tips från mig – välj lönnsirap istället för honung om du vill göra dem veganska. Tänk på att välja rätt choklad om du tänkt göra dem veganska, gluten- eller mjölkfria och kanske helt utan vitt socker. Det här kan du själv välja allt efter önskemål. I originalreceptet står det 200 g smält choklad till dekorationen men jag fick rätt mycket över så 150 g räcker utmärkt. Och sen kan du dekorera med det du har hemma. Kanske flingsalt, pistagenöt, mandel, cacao nibs eller bara strö över lite hallonpulver.

Gör så här – Häll bort spadet från kikärtorna och skölj dem väl. Ta fram en matberedare och lägg i kikärtor, honung, kokossocker, mandelsmör, bakpulver, vaniljpulver, kardemumma och flingsalt. Mixa på hög hastighet tills det blir en riktigt jämn och fin smet. Häll över smeten i en skål och vänd ner mandelmjöl och hackad mörk choklad med en slickepott. Rulla nu degen till bollar i önskvärd storlek. Fukta händerna lätt om det känns kladdigt. Lägg bollarna på en plåt och ställ i frysen att stelna.

Smält den mörka chokladen i ett vattenbad och låt svalna något. Doppa nu tryfflarna i chokladen med hjälp av en gaffel och lägg på bakplåtspapper att stelna. Förvara kikärtstryfflarna i kylen.

Så här smälter du choklad i vattenbad: Fyll botten i en kastrull med vatten och koka upp. Dra kastrullen från värmen och sätt en skål ovanpå. Lägg den hackade chokladen i skålen och låt stå en stund. Rör om. Oftast räcker detta för att chokladen ska smälta, men om det är mycket choklad du ska smälta så kan du låta kastrullen stå kvar på plattan med svag värme.

kikärtstryfflar

P.S. Man måste inte säga att tryfflarna innehåller kikärtor. D.S.

You Might Also Like

3 Kommentarer

  • Reply Bloggport | Senaste nytt från svenska bloggvärlden 15 mars, 2017 at 20:11

    […] Vidare till bloggen […]

  • Reply Sandras Matkrypin 17 mars, 2017 at 11:45

    Jag såg när Leila gjorde dessa på tv och blev så sugen att testa och nu när du påminde mig är det ju bara spara ner receptet. Mums va gott!
    Trevlig helg till dig <3

    • Reply Annelie Andersson 17 mars, 2017 at 15:37

      Åh vad roligt att höra, ja de blev verkligen goda! Ha en fin helg, Sandra. Kram!

    Lämna en kommentar