Bakverk Jul

Saffransgömmor med mandelmassa

26 november, 2017
saffransgömmor med mandelmassa

En vecka kvar till första advent och jag tänkte smyga igång julen här på Blomster & Bakverk. Först ut blir dessa ljuvligt goda saffransgömmor. De är fyllda med mandelmassa som blandas med lite smör och nystött kardemumma. På senare år har jag upptäckt hur fint saffran och kardemumma trivs tillsammans. Här valde jag att blanda ner den nystötta kardemumman i fyllningen, som blir en god överraskning när man tar första tuggan. Det är bara en liten klick mandelmassa som gömmer sig i mitten då jag tycker att den annars tar över dessa saffransgömmor, där ju bullen och smaken av saffran ska spela huvudrollen.

saffransgömmor med mandelmassaPsst … det stjärnformade grytunderlägget är ett gediget hantverk gjort av min vän Cissela. Såg häromsistens att hon håller på att göra en ny laddning som kommer att säljas inför jul. Gynnar gärna små hantverkare som lägger ned själ och hjärta i det de gör. Hellre det än att gå till det stora varuhuset. Och så blir det så mycket mer personligt. Kontakta Cissela via instagram om du vill pryda ditt bord med en stjärna, eller hör av dig till mig så förmedlar jag kontakten.

saffransgömmorDet som är lite speciellt med den här degen är att den ska arbetas ut direkt. Det är bara en jäsning alltså och de blir så fina och saftiga ändå. Börja gärna med att göra fyllningen så den står klar. Smöret ska helst vara mjukt när du blandar samman det med mandelmassan. Och glöm nu inte kardemumman!

saffransgömmor steg för stegBullarna är riktigt enkla att göra och ovan ser du steg för steg de olika momenten. Ut med degen på bakbordet. Jag väger alltid degen och delar sedan vikten med 20, då vet jag exakt hur mycket varje bulle ska väga. Självfallet kan du dela degen i 20 bitar på känn.

Börjar med att rulla alla till släta bullar. Sedan trycker jag ett hål med tummarna på undersidan av bullarna. Lägger i en klick fyllning och viker över alla kanter och nyper till. Bullarna läggs i formar som placeras på en bakplåt. Därefter klipper jag ett kryss i alla bullar, lägger på en bakduk och så får de jäsa. När de jäst klart penslas de med ägg och så strör jag över pärlsocker och mandelspån. Sen in i ugnen!

Kan varmt rekommendera bakduken som jag använder här. Rejäl storlek, ligger stadigt och enkel att rengöra. Det finns olika hjälpmedel också tryckt på duken och mått att förhålla sig till när man så behöver. Bakduken kommer från Pufz. Också en liten, och för mig lokal, entreprenör här i Åkersberga. Träffade Anna på både bak- och matmässan och hon har verkligen bra och användbara produkter för bland annat bakning.

saffransgömmor med mandelmassa

Saffransgömmor med mandelmassa

20 st
Ugn 250º

Saffransdeg

50 g jäst
150 g smör
400 g (4 dl) mjölk
90 g (1 dl) socker
1 krm salt
0,5 krm hjorthornssalt
1 ägg
0,5 g saffran (1 påse)
620-670 g (12-13 dl) vetemjöl

Fyllning

100 g mandelmassa
50 g smör, rumsvarmt
1 tsk kardemummakärnor

1 ägg
pärlsocker och/eller mandelspån
bullformar

Gör så här

Börja med att förbereda fyllningen genom att riva mandelmassa och blanda med rumsvarmt smör och nystött kardemumma. Ställ åt sidan så länge.

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37° och häll över jästen. Tillsätt socker, salt, hjorthornssalt, ägg och saffran. Rör om och tillsätt nu mjölet i omgångar. Degen ska inte vara för kladdig utan gå att arbeta ut direkt, så tillsätt mjöl tills degen känns lättarbetad.

Häll ut degen på bakbordet och dela i 20 delar. Rulla till släta bullar. När du är klar tar du en bulle i taget och gör ett hål i botten genom att dra ut bullen något och trycka med tummarna. Lägg på en klick fyllning och vik sedan in kanterna och nyp till, så att fyllningen hålls på plats. Lägg bullarna med släta sidan uppåt i bullformar och placera på bakplåt. Klipp ett kryss i alla bullar, täck med bakduk och låt jäsa i ca 1 timme.

Värm ugnen till 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på pärlsocker och mandelspån. Grädda i mitten av ugnen i ca 6-8 minuter. Låt svalna på galler.

Om du använder mandelspån, tänk på att de lätt kan bli lite brända så passa lite på slutet. De kan förstås uteslutas men jag tycker det är trevligt då det blir som en koppling till mandelfyllningen inuti.

Dessa saffransgömmor går utmärkt att frysa. Tina först en stund och värm sedan gärna på dem i ugnen så blir de som nybakade.

saffransgömmor med mandelmassaSådär, nu hoppas jag ni känner både doften och smaken av dessa fantastiska saffransgömmor. Och att ni blir inspirerade till ett första julbak. Blir så glad när ni hör av er och berättar att ni bakat efter recepten här hos mig, så gör gärna det! Och du, tänk på att njuta av advent och tiden som kommer nu. Mer inspiration kommer snart – det blir en god jul hos Blomster & Bakverk.

You Might Also Like

2 Kommentarer

  • Reply merlecolibri 3 december, 2017 at 07:39

    ces ”Saffransgömmor” magnifiques et certainement délicieux :)

  • Lämna en kommentar