Bröd Glutenfritt

Som ett lantbröd, fast glutenfritt

1 september, 2015
 
Nu har jag ätit glutenfritt bröd så länge att jag nästan glömt hur bröd med gluten smakar. I somras var jag tvungen att smaka en skiva av lokala bageriets levainbröd och visst var det gott, men inte så att jag kände en stor saknad. Nu kan jag tycka att mitt glutenfria bröd smakar precis som allt annat. Det gör det nog inte helt och hållet, men bara att jag (och familjen) känner så innebär väl att jag lyckats rätt bra i mina bak-försök. För det blir en del försök i köket. Jag bakar ur böcker och sen tar jag bort, lägger till, gör om. Så att det blir recept så som jag vill ha dem. Med råvaror som jag tycker är bra. Det här brödet är ett sådant recept som jag provbakat ett antal gånger och nu är jag riktigt nöjd så nu är det dags att dela det med er. Och vad ska jag kalla brödet då? Jo, det här smakar så som jag minns att bröd som kallas lantbröd smakar. Så det får bli ett lantbröd, fast glutenfritt. 
 
 
Durramjölet är ju en riktig favorit i mitt glutenfria skafferi och jag vet att ni är en del som blir bekymrade och har svårt att hitta mjölet. Men jag har tipsat tidigare om var det kan köpas och i samma inlägg finns en del tips kring just glutenfri bakning. Till det här brödet började jag med durramjölet och när jag var helt nöjd så provade jag helt enkelt att ersätta mängden durra med bovetemjöl. Och det blev precis lika bra. Så i det här receptet kan du prova att baka med bovetemjöl om du har svårt att få tag i durramjölet.
 
Glutenfritt lantbröd
(1 bröd)
 
25 g jäst
700 g (7 dl) vatten
30 g (3 msk) olivolja
2 tsk salt
200 g (4 dl) durra- eller bovetemjöl
200 g (4 dl) rismjöl
55 g (1 dl) majsstärkelse
35 g (0,5 dl) malda psylliumfrön
 
Mät upp 25 jäst i en degbunke. Tillsätt svalt/fingervarmt vatten, olivolja och salt. Vispa ihop. Tillsätt resterande ingredienser förutom psylliumfröna. Vispa runt ordentligt med en handvisp tills alla klumpar är borta och du har en jämn smet. Till sist vispar du snabbt ner psylliumfröna och ser till att det fördelas jämnt. Blir smeten snabbt fast kan du ta ur vispen och dra några extra tag med en slev eller slickepott. Om smeten är lös kan du låta den stå och svälla ett par minuter. Ta sedan ut den på bakbordet och jämna till den till ett runt fint bröd. Lägg det i en mjölad jäskorg och täck med handduk. Låt jäsa i 1,5 tim. Om du inte har en jäskorg kan du lägga en väl mjölad bakduk i en skål och lägga degen däri, det går precis lika bra. 
 
Sätt i god tid ugnen på 225 grader. Ha gärna en sliten liten plåt i botten av ugnen. Vänd över brödet på bakpappersklädd plåt. Om du vill kan du nu snitta brödet. Ställ sedan direkt in det i varm ugn, häll ett par matskedar kallt vatten på plåten i botten och stäng snabbt luckan. Låt brödet grädda i 1,5 timme.
 
Som vanligt är det sedan viktigt att låta brödet svalna helt och hållet innan du skär i det. Låt svalna på galler minst 6-8 timmar eller över natt.
 
 
Brödet får verkligen en god smak och en härligt fin skorpa. Det håller fint i nästan upp till en vecka i brödskrinet. Om det inte äts upp innan dess förstås.Hoppas ni gillar och som vanligt är det väldigt roligt när ni skriver en kommentar och berättar när ni bakat efter mina recept och vad ni tycker.
 
Ha en fortsatt fin vecka och tack för att ni tittar in till mig.
Och extra varmt välkomna till alla nya som hittat hit. 
 
Du vet väl att du kan följa Blomster&Bakverk på både facebook och instagram?

You Might Also Like

5 Kommentarer

 • Reply Katarina 2 september, 2015 at 04:31

  Dina bröd ser alltid så perfekta ut och jag är säker på att de smakar gott också. Kram!

 • Reply Karin A 4 september, 2015 at 19:48

  Så otroligt vackert! Det måste jag testa att baka. Kram!

 • Reply Mia 12 februari, 2016 at 15:01

  Vilka fina recept och bilder Du har!
  Jag undrar vad Du menar med malda psylliumfrön? Menar du fiberhusk som är malda psylliumfröskal eller menar du hela psylliumfrön som är malda?

  • Reply annelie 12 februari, 2016 at 21:01

   Hej Mia och tack för dina fina ord. När jag gjorde det här receptet hette produkten malda psylliumfröskal men idag går det under namnet Psylliumhusk (Risenta). Fiberhusk är pulvriserade psylliumfröskal, mera finmalt. Så länge du tar samma viktmängd går det lika bra att använda vilket som. Hoppas du provar och tycker om brödet.

  Lämna en kommentar