Bröd Glutenfritt

Mitt Teffbröd – det godaste glutenfria bröd jag ätit

10 april, 2016

Det här är det godaste glutenfria brödet jag någonsin ätit!

Jag har bakat och bakat och bakat och det blir lika gott varje gång, så nu känner jag mig trygg med att dela receptet med er. Det här brödet har kommit till i mitt kök genom att jag själv vågat prova mig fram med olika kombinationer, och till stor del har jag teffmjölet att tacka för den goda smaken. Teff är ett naturligt glutenfritt sädesslag, en sorts etiopiskt gräs. Det är också något så unikt som ett mycket näringsrikt glutenfritt mjöl. Ett fullkornsmjöl med högt både protein- och näringsinnehåll. Om du vill läsa mer om teffmjölet rekommenderar jag ett besök hos Nillas Kitchen som kan berätta mer och som även har en del recept innehållandes teff. Nilla skriver om det som i butik går under namnet Jyttemjöl. Själv har jag varit väldigt nöjd med det teffmjöl som kommer från Biofood och som finns både som Mörkt och Ljust teffmjöl. Det är dessutom ekologiskt. Nackdelen är att det kan vara lite svårt att hitta, men i hälsokost eller på nätet brukar det finnas.

Annelies Teffbröd

(1 st bröd)

Ugnsvärme: 225 grader
Gräddningstid: 60-70 minuter
Total baktid: 3-3,5 timmar

Det här behövs:

20 g jäst
700 g kallt vatten
25 g honung
2 tsk salt
15 g rapsolja
(1 äggvita – valfritt)
100 g rismjöl
100 g boveteflingor
200 g teffmjöl
55 g majsstärkelse eller potatismjöl
30 g fiberhusk

Så här gör du:

Smula jästen i en bunke och tillsätt kallt vatten, honung, salt och rapsolja. (Här kan du välja att även tillsätta en äggvita, det är inget måste men konsistensen på brödet blir snäppet bättre.) Rör om lite med en visp. Nu tillsätter du rismjöl, boveteflingor, teff och majsstärkelse (eller potatismjöl). Jag brukar använda en vanlig stålvisp och röra ihop alla ingredienser så att de blandas ordentligt och det blir till en jämn smet utan klumpar. Därefter tillsätts fiberhusk och nu är det viktigt att snabbt vispa ner detta och arbeta gärna degen med vispen med ordentliga tag. Efter några minuter sätter sig degen, och då brukar jag ta en slickepott och arbeta ihop degen så att bottenlagret kommer med och det blir till en jämn deg. Täck nu bunken och låt jäsa i 1,5 timme. Se till att sätta på ugnen i tid så att den är riktigt varm när det är dags att grädda brödet.

När degen jäst klart tar du ut den på en bakduk eller bakbord, lätt mjölat. Arbeta samman degen med ett par varsamma tag och rundslå den tills du får önskad form på brödet. Ibland gör jag det runt, men oftast avlångt då jag tycker det blir lättare att skära. Lägg brödet på en plåt och täck med bakduk. Låt jäsa i 30 minuter.

I min ugn har jag alltid en sliten plåt som står på botten och som jag häller kallt vatten på när jag ställer in plåten med bröd. Då bildas ånga och det blir en både vacker och god yta på brödet. Läs gärna mer om mina bästa tips kring glutenfri bakning här.

När brödet jäst klart och ugnen är varm kan du antingen ställa in brödet direkt eller om du så vill, snitta brödet. Jag brukar pudra över lite mjöl och sedan snitta med en brödsnittkniv i valfritt mönster. Här kan du läsa mer om det. Då är det dags att grädda brödet. Öppna ugnsluckan och var snabb med att ställa in brödplåten och hälla kallt vatten på plåten i botten av ugnen. Grädda teffbrödet i 60-70 minuter. Jag gräddar alltid mina bröd i 70 minuter och generellt kan sägas att glutenfritt bröd gärna gräddas lite längre så att det blir helt genomgräddat. Och i vanlig ordning med denna typ av recept så gäller att brödet får mogna i lugn och ro innan du äter av det. Gärna i 6-8 timmar eller över natt.

Och så här fint blir brödet! En fin konsistens och god smak. Bakar du med det mörka teffmjölet så blir det ännu mer av ett fullkornsbröd. Jag har också provat att baka med både vitt- och fullkornsrismjöl och det går lika bra. Sist jag skulle baka brödet hade jag bara bovetekross hemma och det gick också fint, men jag tycker nog att konsistensen blir lite bättre med boveteflingorna.

Ja, nu hoppas jag såklart att jag inspirerat er till att baka mitt goda teffbröd. Du får gärna tipsa dina vänner om receptet. Särskilt de som inte äter gluten för jag törs nog lova att de kommer att bli lyckliga. Alla som smakat brödet här hemma har gett det högsta betyg och häromsistens ställde jag det på bordet utan att tala om att det var glutenfritt och det var ingen runt bordet som hade kunnat gissa det.

Är omåttligt stolt, nöjd och glad på alla sätt och vis och vill inget hellre än att ni bakar brödet och njuter. För så här kan bröd smaka. Även om det är glutenfritt. Hoppas ni gillar och hör gärna av er och berätta vad ni tyckte.

Allt gott från mig.

You Might Also Like

30 Kommentarer

  • Reply Katarina 10 april, 2016 at 19:19

    Ja, stolt skall du vara. Dina bröd är perfekta. Kram!

  • Reply Sara i Åre 10 april, 2016 at 20:09

    jag har precis bakat brownies på teffmjöl – fantastiskt goda! det finns lika olika varumärken som säljer teffmjöl, t.ex. risenta och finax, om man inte skulle hitta de du nämner ovan.

    jag köpte durramjöl också, men lite osäker på vad jag ska göra med det än så länge… :)

  • Reply Sara 10 april, 2016 at 22:58

    Åh, vad roligt med ett nytt recept! Efter receptet på brödet med durramjöl, som blivit en favorit här hemma, så är du min nya glutenfria brödguru! Ska absolut testa baka detta nu i veckan. Återkommer med resultat :)

    • Reply annelie 11 april, 2016 at 11:01

      Men jösses vilken fin komplimang – stort TACK för att du berättar och då tror jag säkert att du kommer att tycka om detta. Och ja, hör gärna av dig! Är så roligt att få respons på ens arbete och då ökar lusten att hitta på mer :) Ha en fin vecka!

  • Reply Smultris 21 augusti, 2016 at 13:26

    Nu satte jag precis en sats som står och jäser. Jag hade köpt kokosmjölk istället för rismjöl så jag hoppas verkligen inte det blir alldeles för fel och tungt. Återstår att se 😊

    • Reply Annelie Andersson 21 augusti, 2016 at 17:52

      Vad roligt att höra! Däremot kan kokosmjölet ställa till det något då det har helt andra egenskaper än rismjölet. Eller så kanske du har skapat en brödrevolution ;) Hoppas verkligen det blir bra. Annars får du ge det ett nytt försök. Tack för att du kikade in och tog dig tid att skriva en rad.

      • Reply smultris 22 augusti, 2016 at 09:08

        det blev ett fint bröd som höll ihop jättebra, något platt trots att det jäste väldigt bra. misstänkte att det kunde bli för tungt pga just kokosmjölet.
        dessvärre har det en bismak av kokos vilket jag inte gillar i ett bröd men det funkar absolut.
        smakar lite surbröd, räknad detta som surbröd?

        • Reply Annelie Andersson 22 augusti, 2016 at 19:25

          Men så bra att det ändå gick att äta! Hade nog inte heller gillat kokossmaken ;) Nej, det räknas inte som surdegsbröd men många tycker att det smakar lika gott som det, och det tar jag verkligen som en komplimang. Det är lite olika det där med jäsningen har jag förstått. Du skulle kunna prova nästa gång att korta ned den andra jäsningen något och se om det blir högre. Det brukar fungera fint. Blir glad att du bakat mitt bröd!

  • Reply Maria Persson 13 oktober, 2016 at 08:52

    Gud så gott det ser ut!
    Detta måste ju bara provas!
    Tusen Tack för receptet🙏🏻
    Lycka Till🍀 🏆

    • Reply Annelie Andersson 13 oktober, 2016 at 22:06

      Tusen tack – så glad jag blir! Och lycka till med baket :)

  • Reply Ewa Nilsson 29 december, 2016 at 21:57

    Bakade brödet idag men la det i en form, det blev en degrand i botten, tror du det berodde på formen, det var I alla fall jättegott

    • Reply Annelie Andersson 29 december, 2016 at 22:03

      Vad roligt att du bakat teffbrödet! Ja, degranden kan mycket väl bero på formen. Prova att lägga på 5-10 minuter i gräddningstid kanske? Det är så olika på olika ugnar. Men vad roligt att det smakade bra, det gör mig glad!

  • Reply Tess Hultqvist 25 januari, 2017 at 15:39

    Hej!
    Oj vad gott det låter! Denna skulle jag gärna vilja testa! Men går det att byta ut fiberhusken? Eller blir brödet inte lika bra då?
    Försöker gå glutenfritt men allt verkar ha physiliumskal eller fiberhusk i sig, vilket jag tyvärr inte tål.
    :(

    tack på förhand!

    • Reply Annelie Andersson 25 januari, 2017 at 15:58

      Hej Tess, vad roligt att du hittat till Blomster&Bakverk och att du blivit nyfiken på vårt favoritbröd. Det här med fiberhusk har jag fått frågan om tidigare och det är onekligen knepigt att inte tåla det när man ska baka glutenfritt. Det jag läst mig till är att man ska kunna ersätta det med krossade chiafrön eller chiamjöl. Skrev nyligen om det, då det är nya produkter i Risentas sortiment. Vad jag förstår ska det gå att ersätta fiberhusken rätt av men att det nog inte behövs lika mycket. Jag ska testa detta tänker jag, både för att se om det går att baka en variant utan fiberhusk men kanske även utan stärkelse. Nu vet jag inte när jag hinner med detta, så om du provar innan mig får du gärna höra av dig och berätta hur det gått :) Allt gott från mig!

      • Reply Tess Hultqvist 30 januari, 2017 at 11:05

        Hej igen
        Ja du.. jag misslyckades. Satte i både chiafrön och pofiber, men smeten blev aldrig till deg, ökade på de andra mjölingredienserna samt chia och pofiber men fick tillsätta såna mängder och fick då bara lös deg. hoppades att det skulle lösa sig när den jäste. Men nej, på plåten hamnade sen en tjockare pannkaka då den vägra hålla ihop. Vågade inte ha den inne längre än 40min pga tjockleken. men det blev som en blandning mellan knäckebröd och gårdagens scones.
        hahaha så detta får jag göra glutenfritt ströbröd av och testa igen. Men om du får tid får du gärna komma med råd och tips. För själva smaken på brödet var trevligt.
        Men ska fortsätta försöka och se om jag kan komma på någon lösning. :)

        • Reply Annelie Andersson 31 januari, 2017 at 10:24

          Nej, vad tråkigt! Malde du chiafröna och hur mycket hade du i? Ska försöka mig på ett test-bak vid tillfälle. Hur är det, tål du Xantangummi? Det kan man ju också använda men jag har inte experimenterat så mycket med det själv. Heja dig som provade i alla fall, och så får du baka något gott då och få användning av ströbrödet ;)

  • Reply Tess Hultqvist 26 januari, 2017 at 10:56

    Hej!

    Hmm ok, då ska jag försöka testa det! Jag är däremot osäker om jag tål chia pga att jag reagerat varje gång jag ätit det. (Vilket är störande för jag verkar inte hitta andra som har det problemet) Men jag testar, ska försöka med pofiber också och hoppas på det bästa. Önska mig lycka till, så får vi se vem som hinner testa det först :)
    Tack för en intressant blogg, har precis hittat den men bättre sent än aldrig :P

  • Reply Anja 8 mars, 2017 at 10:52

    Verkligen bästa brödet – tack på riktigt för detta recept! Jag provade det första gången igår men hade inte allt hemma så jag tog glutenfritt havremjöl istället för rismjöl och jag hade inga boveteflingor (gillar inte heller smaken av bovete) så jag tog 100 g glutenfria havregryn istället. Ville inte ha ägg i så jag tog ”No egg” och det gick strålande. Det jäste inte så mycket så brödet blev nog lite plattare än ditt men väldigt väldigt gott och vackert. Det var rätt kallt i vårt gamla sekelskifteshus så jag tror att kallt vatten till jästen och lite för kallt i huset gjorde att det jäste lite dåligt. Tror jag testar lite fingervarmt vatten nästa gång till jästen. Eller finns det en anledning till att du inte tycker det är bra? Jag är överlycklig för att ha hittat ett bröd som smakar så GOTT! Tusen tack igen!

    • Reply Annelie Andersson 9 mars, 2017 at 15:55

      Om du visste hur glad detta gör mig – TACK! Vi tycker ju själva så bra om det här brödet hemma och många har hört av sig som också gillar det och det är så fantastiskt roligt. Vad kul också att höra om ditt experimenterande med ingredienser. Bovete- och havregryn går ju utmärkt att byta ut mot varandra så länge man tål havre. Och ägget kan man till och med utesluta, jag bakar oftast utan äggvita. Vad gäller jäsningen är det absolut bästa att kalljäsa, men vad du kan göra är att ställa degbunken antingen ovanpå kylen om du har ett sådant överskåp – där brukar bli varmt. Eller så kan du ställa bunken i ugnen utan att sätta på den. Där borde det i alla fall inte dra :) Hoppas det gör susen för jäsningen. Allt gott!

      • Reply Anja 9 mars, 2017 at 17:06

        Toppen, ska testa det! Säger tacksam Anja

        • Reply Anja 12 mars, 2017 at 17:05

          PS. Har du provat att göra frallor av samma smet? Det är jag nyfiken på. Tid i ugn i så fall?

          • Annelie Andersson 12 mars, 2017 at 17:36

            Nej, jag har inte det men har tänkt tanken :) Nu har jag provat att skiva och frysa in och det blir helt okej. Nybakat är alltid godast men det går inte alltid åt så mycket. Håller på att testbaka typ tekakor på teff och det kan bli bra ;)

  • Reply Lia 13 mars, 2017 at 17:05

    Hej! Jag har ingen matvåg hemma (amatörbakare) går det att översätta måtten lite enkelt till dl eller är det att häda i bakvärlden?

    • Reply Annelie Andersson 14 mars, 2017 at 19:18

      Hej Lia, det är verkligen inte att häda :) Det är bara det att när man bakar glutenfritt på det sätt så som jag gör, är det otroligt enkelt att tillsätta en ingrediens i taget och bara nolla vågen mellan varven. Ingen extra disk och så blir det exakt mängd vilket gör att resultatet troligtvis blir bättre. Det finns enkla och inte så dyra vågar på ex.vis Clas Ohlson. Man kan också söka på nätet efter omvandlare vikt till volym. Och jag vet att jag borde tänka på er också som inte har våg men när jag står och experimenterar glömmer jag liksom det. Ibland ser jag till att baka en gång till bara för att mäta även i volym men tyvärr räcker inte alltid tiden till. Med tanke på hur populärt det här receptet är kanske jag ska se till att göra det, men det kommer tyvärr att dröja ett tag. Under tiden kan jag försöka hjälpa till lite snabbt utifrån de mått jag har tillgång till på andra recept och det jag hittar när jag söker på nätet:

      700 g kallt vatten = 7 dl
      25 g honung = 1,5 msk
      15 g rapsolja = 1 msk
      100 g rismjöl = 1,5 dl lite drygt
      100 g boveteflingor = 2,7 dl
      200 g teffmjöl = knappt 3,5 dl (1 dl=60 g)
      55 g majsstärkelse eller potatismjöl = 1 dl majs el 0,7 dl potatis
      30 g fiberhusk = 3 msk

      Så – nu hoppas jag att jag varit till hjälp. Har som sagt inte bakat efter dessa mått men du kan alltid prova och så håller jag tummarna! Och så ska jag försöka få tillfälle att komplettera receptet. Tack för din fråga!

  • Reply Lia 15 april, 2017 at 07:43

    Åh lite sent såg jag detta men alldeles lagom till påsk! Har faktiskt köpt en våg men råkade glömma den hemma och är i fritidshuset med stor baklust! Tack!!! <3

    • Reply Annelie Andersson 15 april, 2017 at 08:06

      Lycka till! Och du får gärna berätta hur det går. Glad Påsk!

  • Reply Lia 15 april, 2017 at 13:24

    Jag lät det bara vila i fyra timmar för jag var alldeles för nyfiken så har precis ätit en skiva och Wow så gott det blev! Och så snyggt! Jag bytte boveteflingorna mot havre då jag inte hade det hemma. Funkade finfint. Tack för att du översatte receptet till mig!

    • Reply Annelie Andersson 15 april, 2017 at 13:49

      Härligt att höra! Blir bara glad att fler kan baka detta goda bröd :)

    Lämna en kommentar