Dryck

Fläderblomssaft, buteljerad doft och smak av sommar

7 juli, 2014
fläderblomssaft

Jomenvisst. Efter rabarbersaft kommer fläderblomssaft. Dessa två safter är verkligen som att hälla sommaren på flaska. Underbara smaker som passar till mycket. Till fikat eller i drinken. Till desserten eller tårtbotten. Eller att frysa in och göra isglass. Det verkligen både doftar och smakar sommar! Och det bästa av allt är att de är så enkla att göra. Rör ihop, ställ svalt, sila och häll på flaska. Ja, i princip är det så väldans enkelt.

fläderblomssaft

fläderblomssaft

fläderblomssaft

fläderblomssaft

Fläderblomssaft

25-25 fina blomklasar
3 citroner (helst ekologiska)
1,5 liter vatten
1,5-2 kg strösocker (gärna ekologiskt)
50 g citronsyra

Plocka 25-35 fina blomklasar av den äkta flädern. Skaka av små djur och ta bort eventuella bruna blommor. Lägg dem i ett stort värmetåligt krus eller en stor rostfri bunke/kastrull. Tvätta 3 citroner noga i ljummet vatten och skär i tunna skivor. Lägg citronskivorna bland blomklasarna. Koka upp 1,5 liter vatten och rör ner 1,5-2 kg socker (den större mängden om saften ska förvaras länge) och 50 g citronsyra. När sockret lösts, häll det över blommorna. Täck med lock eller tallrik och låt stå på sval plats i 3-4 dagar. Rör om ett par gånger om dagen. Sila sen saften och fyll ända upp på rena flaskor. Man kan också förvara saften i frysen i plastflaskor eller små plastlådor.

fläderblomssaft

Nu går vi ut och smakar på sommaren ♥

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar