Frukost Glutenfritt

Muffins till helgens frukost?

28 mars, 2014
 
Visst är det något alldeles extra med att äta frukost på helgerna? Att kunna sitta kvar lite längre, njuta en kopp kaffe eller te extra, sätta upp fötterna på stolen mittemot och läsa den där långa artikeln i bilagan. Ja, jag älskar frukostar – vilket ni väl märkt vid det här laget – och på helgerna är det ibland mysigt att lyxa till det lite. Kanske överraska familjen med nygräddade frallor som kalljäst över natt. Röra ihop lite scones. Eller som jag provade nu sist, att röra ihop några frukostmuffins. Fria från gluten och laktos.
 
 

Utgick från ett recept jag haft liggande i kokbokshyllan och tillsatte gurkmeja för att få lite fin färg, men även för gurkmejans finfina egenskaper. Gurkmeja är en krydda som länge använts som naturläkemedel, vid behandling av inflammationer, hudproblem, menssmärtor, för matsmältningen och på sår. En spännande krydda. Ville ha en frukostmuffins som passade med pålägg och det blev riktigt bra. Skulle man önska en muffins av sötare karaktär som avslutning på en lång frukost, kan jag tänka mig att det blir riktigt gott att tillsätta hallon eller blåbär. Eller kanske några raw cacao nibs. Det där lilla extra. Det ska jag prova nästa gång.
 
 

En bricka kommer lastad med frukostmuffins (5 st), som görs så här:
 
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda i en skål ihop 1 dl mandelmjöl med 1,5 dl bovetemjöl. Tillsätt 2 tsk bakpulver, 1 msk Fiberhusk, 0,5 tsk salt och om du så vill, 3-4 krm gurkmeja. Separera ett ägg och lägg gulan i mjölblandningen tillsammans med 2 dl mjölk (ris/mandel/nöt/havre) och 2 tsk pressad citron. Blanda snabbt och noga ihop smeten. Vispa äggvitan fluffig och vänd försiktigt ner den i smeten. Fördela smeten i fem lite större muffinsformat, eller i en oljad muffinsform. Strö på lite vallmofrön, pumpakärnor eller vad du tycker om. Grädda i ca 10 minuter. Låt dem svalna något innan servering. Och om du vill kan du förbereda kvällen innan genom att blanda ihop de torra ingredienserna och sen bara tillsätta vätskan och vispa äggvitan. 
 
 
Perfekt start på dagen när man är ledig och har lite extra tid.
Det här blir mitt bidrag till Månadens sötsak på temat ‘morgon‘.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar