Frukost Glutenfritt

Overnight oats med äpple

21 november, 2017
overnight oats frukost på burk

Overnight oats är en slags kall gröt där du på kvällen blandar ihop havregryn med vätska och någon krydda eller smak, för att sedan låta gröten stå och svälla i kylen över natt. På morgonen tar du fram din frukost-på-burk ur kylen och serverar den med goda tillbehör. Overnight oats – eller över-natt-gröt – har jag tipsat om flera gånger förut men denna gång gjorde jag gröten på ett lite annorlunda sätt.

overnight oats frukost på burk

Växtbaserade mejeriprodukter

Som matinspiratör hos Smakbox fick jag frågan om jag ville prova ett urval växtbaserade mejeriprodukter från Planti. Det tyckte jag lät spännande eftersom jag äter mycket mjölkfritt och gärna vill vidga mina vyer. Fick bland annat hem flera olika sorters yoghurt och den som föll mig allra bäst i smaken var deras YogOat. Mild, krämig och med god smak. Tycker den slår sojabaserad yoghurt smakmässigt. Plantis sortiment med sötade yoghurtar (vanilj, jordgubb etc) har jag personligen väldigt svårt för då jag dragit ned på sockret och dessa blir då alldeles för söta för min smak. Andra skulle troligtvis inte reagera på samma sätt.

Med produkterna kom också en trycksak med information kring produkterna och lite inspiration och recept. Jag har provat göra en basilika- och spenatsmoothie som smakade gott men själv har jag gärna i ännu mera grönt. Jag har tänkt prova att göra vegansk kaffeglass baserad på deras färdiga Oat latte men det får bli längre fram. Har provat att göra kall sås på deras naturella YogOat och det blev riktigt bra. Till sist så har jag gjort det som Planti kallar Äppelpaj Overnight och min variant av det receptet tänkte jag dela med er nu.

overnight oats frukost på burk

Overnight oats med äpple

2 portioner

Ingredienser

2 dl havregryn (ren havre eller boveteflingor för glutenfritt)
3 dl naturell havreyoghurt (eller valfri sort)
0,5 tsk mald kanel
0,25 tsk mald kardemumma
1 äpple, rivet
en nypa salt

Till servering

1 äpple, klyftor
en nypa mald kanel
0,5 msk kokossocker (kan uteslutas)
2 msk hackad sötmandel/valnötter/pistagenötter (kan uteslutas)
kokosolja att steka i

Blanda samtliga ingredienser i en skål. Ställ in i kylskåpet över natten. På morgonen brukar jag ta fram gröten så att den inte är kylskåpskall när det är dags att äta frukost.

Fördela gröten i två skålar. Stek äppelklyftorna i lite kokosolja tills de mjuknar och får fint med färg. Strö över kanel, kokossocker och eventuella nötter och låt steka med i en minut. Toppa gröten med de varma äpplena. Klart att äta!

Mera över-natt-gröt

Om du vill prova andra varianter på över-natt-gröt är det bara att skriva overnight oats i sökrutan. Eller klicka dig vidare in till kategori Frukost här på Blomster&Bakverk. Den variant på overnight oats som hittills varit min favorit är denna där man blandar havregrynen med  bland annat vatten och äppelmos. Jättegott!

Till sist

I samband med det här inlägget har jag i egenskap av matinspiratör hos Smakbox fått hem produkter från Planti för provsmakning. Det har inte utgått någon ersättning och det är mina ord som skrivs utifrån mina egna åsikter. Trovärdighet är viktigt för mig och jag är alltid tydlig med vad som är betalda samarbeten. Det hoppas jag även att du som besökare uppskattar.∼ Annelie ∼

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar