Frukost Glutenfritt Söndagsbilden

Pepparkaksgranola och årets första söndagsstilleben

8 januari, 2017
pepparkaksgranola

Pepparkaksgranola, att jag inte provat detta tidigare! Så himla gott att smaksätta sin egen granola med pepparkakskrydda. Om du liksom jag blandade till en dubbel sats i december så kanske du också har lite kvar i burken att krydda frukostens granola med. Annars är det lätt som en plätt och här kan du läsa hur du blandar till din egen pepparkakskrydda.

pepparkaksgranola

Pepparkaksgranola

1 dl cashewnötter
5 dl havregryn (glutenfria)
1 dl solroskärnor
3 msk oskalade sesamfrön
2 msk psylliumfrön
1 msk pepparkakskrydda

1,75 dl vatten
4 msk olja
2-3 msk flytande honung (kan uteslutas)

1 dl pumpakärnor
1 dl klippta osvavlade aprikoser
0,5 dl berberisbär

Värm ugnen till 175 grader. Hacka cashewnötterna grovt och blanda samman med alla torra ingredienser i en bunke.

Blanda vatten och olja med honung i en liten skål och häll vätskan över de torra ingredienserna och blanda samman till en smet. Häll ut på en plåt som ställs in i ugnen på 175 grader i 25-30 minuter. Rör om 2-3 gånger under gräddningstiden. Passa på slutet så att det inte bränns vid. Låt granolan svalna på plåten. När den svalnat tillsätts pumpakärnor, aprikoser och berberisbär. Förvara din granola torrt i burk med lock.

Lite tips & tankar:

En granola kan göras på massvis med olika sätt och jag varierar mig gärna. Ingredienser kan lätt bytas ut mot andra om det är något du inte tycker om eller inte tål.

  • Vill du exempelvis att granolan ska vara glutenfri kan du använda rent havre. Skulle du inte tåla det heller går det bra med boveteflingor.
  • Om du vill ha din granola osötad kan du helt utesluta honungen.
  • Den torkade frukten kan minskas ned på eller varieras. Ta russin eller fikon istället för aprikoser, använd exempelvis torkade tranbär eller blåbär. Jag brukar bara vara noga med att läsa på påsarna så att det är utan tillsatt socker.
  • Den här gången använde jag cashewnötter men det går lika fint med exempelvis sötmandel. Andra nötter går säkert bra att använda men då jag inte tål exempelvis hasselnötter och valnötter är det inget jag provat.

Om du vill bläddra runt bland min tidigare varianter på granola så finns här min saffransgranola, min klassiska bas – godaste granolan eller godaste granolan med extra smak av kokos. Och så till några annorlunda smaker, i form av en Banana granola och en granola med jordnötssmör.

Hoppas att jag inspirerat till en ny god frukostvana. Och vad det rosa i skålen är, det tänkte jag återkomma till en annan dag. Det här blir också mitt första söndagsstilleben för året. För fler söndagsstilleben, kika in på instagram och hashtaggen #söndagsstilleben. Du kan följa mig på instagram här @anneliesblomsterochbakverk Och se till att följa Blomster&Bakverk på Facebook för uppdateringar och nyheter.

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Bloggport | Senaste nytt från svenska bloggvärlden 19 januari, 2017 at 19:26

    […] Vidare till bloggen […]

  • Lämna en kommentar