Frukost Glutenfritt Sött-utan-socker Tillbehör

Söndagsbrunch • Scones (med och utan gluten) och en marmelad helt utan socker

25 februari, 2015
 

Dags för ännu ett par recept från vår söndagsbrunch och idag blir det scones, både med och utan gluten. Och som bonus en marmelad, världens enklaste och helt utan tillsatt socker. Scones är verkligen något som smakar lite extra bra en helgmorgon som frukostbonus eller till ett mysigt och lite mer matigt fika eller mellis. Det där att njuta en varm och nybakad scones med smör som sakta smälter, en god ostskiva och en klick marmelad. Mmmm … jag går rakt på och här kommer recept på glutenfria scones bakade på mandelmjöl liksom scones bakade på vetemjöl, på det klassiska sättet med filmjölk.
 
Scones på mandelmjöl (2 st runda kakor)
 
4 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
1 msk fiberhusk
50 g smör (eller kokosolja)
1,5 dl mandelmjölk (eller havredryck)
1 ägg
1 msk chiafrön
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda mandelmjöl med bakpulver, salt och fiberhusk. Tillsätt smöret skuret i bitar. Nyp ihop till en deg. Tillsätt mandelmjölk, ägg och chiafrön och blanda snabbt samman allt till en deg. Klicka ut smeten (degen är lite kladdig) till två runda kakor på plåt klädd med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och skåra kakorna tvärs över med kniv. Grädda mitt i ugnen i ca 13-15 minuter.
 
 
Scones på vetemjöl (12 st)
 
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk bakpulver
100 g smör
4 dl filmjölk (eller mjölk)
 
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda vetemjöl med salt och bakpulver i en skål. Tillsätt smöret skuret i bitar (eller hyvla ned det i skålen) och nyp ihop allt med hjälp av fingrarna. Smöret ska inte bli för varmt så arbeta snabbt. Till sist häller du i filmjölken och jobbar snabbt ihop det hela till en deg. Fördela smeten i muffinsplåt eller i pappersformar (som du kan ställa i en muffinsplåt). Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
 
 
Marmeladen så. På söndagsbrunchen hade vi hemmagjord rabarbermarmelad med vanilj men jag gjorde också en fikonmarmelad helt utan tillsatt socker. Det är så löjligt enkelt och samtidigt gott. Man blötlägger helt enkelt torkade fikon en stund, skär bort skaftet och mixar dem sedan. Häll på burk och förvara i kyl, håller i ungefär två veckor eller lite mer. Fikonen är så söta i sig att det här blir en alldeles utmärkt marmelad. För dig som av olika orsaker undviker socker kan detta vara ett alternativ. Om du tar mellan 6-10 fikon blir det en lagom burk med marmelad men det går såklart att både öka på och minska antalet beroende på hur mycket du vill göra.
 
Då hoppas jag att ni fått lite inspiration till en god helgfrukost och låter doften av nybakade scones sprida sig därhemma och väcka familjen. Eller lägg fram en lapp med receptet och vakna själv till dofterna. Vem vet, det kanske fungerar.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar