Bröd Glutenfritt

Glutenfritt lantbröd, ny variant

3 februari, 2018
glutenfritt lantbröd

Häromsistens fick jag en fin kommentar från en av er, om ett av mina tidiga glutenfria recept. Ett glutenfritt lantbröd bakat på durra (eller bovete) och rismjöl. Läsaren skrev att det var det godaste bröd hon bakat hitills, men undrade lite över gräddningstiden. Förutom att jag blev väldigt glad, så fick det mig också att inse att jag ändrat en del på mitt glutenfria bakande sedan det där receptet. Så jag bestämde mig för att testa en variant på lantbrödet. Med mindre vätska samt utesluta rismjölet och stärkelsen. Det blev riktigt bra och här kommer receptet för dig som vill prova.

glutenfritt lantbröd

Det som också är härligt med det här brödet är att det bara jäser en gång, men länge, i en jäskorg. Skulle du inte ha en jäskorg går det precis lika bra att lägga degen i en skål med en mjölad handduk.

Glutenfritt lantbröd

(1 bröd)

Ugnsvärme 225°

20 g färsk jäst
600 g (6 dl) kallt vatten
40 g (0,5 dl) olivolja
2 tsk salt
300 g (5 dl) durramjöl
100 g (2 dl) bovetemjöl
40 g (0,5 dl) Fiberhusk (finmalet psylliumfröskal)

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt kallt vatten, olivolja och salt. Vispa ihop med en stålvisp.

Om du som jag använder en liten hushållsvåg är det nu bara att tillsätta en ingrediens i taget och nolla emellan.

Tillsätt de både mjölsorterna och vispa runt ordentligt tills det är jämnt. Till sist vispar du snabbt ner Fiberhusken och ser till att det fördelas jämnt. Efter några minuter blir smeten fast och du kan ta några extra tag med en slev eller slickepott. Skulle smeten vara lös, låt den stå och svälla ett par minuter.

Ta ut degen på mjölat bakbord och jämna till den till ett runt fint bröd. Lägg det i en mjölad jäskorg och täck med bakduk. Låt jäsa i 1,5 tim. Om du inte har en jäskorg kan du lägga en mjölad bakduk i en skål och lägga degen däri, det går precis lika bra.

Sätt i god tid ugnen på 225 grader. Ha gärna en sliten liten plåt i botten av ugnen medan ugnen värms. Vänd över det färdigjästa brödet på en bakpappersklädd plåt. Om du vill kan du sikta över lite mjöl och snitta brödet. Ställ sedan direkt in det i den varma ugnen och häll ett par matskedar kallt vatten på plåten i botten. Stäng luckan med en gång och låt brödet grädda i 60-70 minuter.

Som vanligt är det sedan viktigt att låta brödet svalna helt och hållet innan du skär i det. Låt svalna på galler minst 6-8 timmar eller över natt.

Hoppas du tycker om detta lika mycket som jag. Och berätta gärna vad du tycker, om du bakar eller lagar något härifrån!

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar