Bakverk Glutenfritt Jul

Glutenfritt teffbröd med julens kryddor

18 december, 2016
glutenfritt julbröd

Till julen är det härligt med ett riktigt gott bröd som passar till både frukost, julbord eller ostbricka. Har skapat, bakat och smaksatt ett glutenfritt teffbröd med julens kryddor som blev riktigt saftigt och gott.

glutenfritt julbröd

Det här brödet går snabbt att göra då det är kort jästid och det bästa är att det blir som bäst om det får mogna i 1-2 dagar, så det går finfint att förbereda. Brödet kan gärna förvaras svalt (kylen går bra) och håller sig fint i flera dagar. Har kryddat brödet med min egen pepparkakskrydda och lite mald pomerans. Det senare tycker jag verkligen gav brödet det där lilla extra. Har valt att tillsätta fikon, aprikoser, tranbär och sötmandel men det här kan du variera precis som du vill och efter smak. Mängden kan också anpassas. Tranbär kan ersättas med russin och sötmandel kan ersättas med valnötter, exempelvis. När jag tagit fram receptet på mitt glutenfria julbröd har jag inspirerats av Oscar Målevik och glutenfria bakboken Friendly Bread.

glutenfritt julbröd

Glutenfritt teffbröd med julens kryddor

1 bröd
Ugnstemperatur 250° som sedan sänks till 200°

Ingredienser

2 dl / 200 g kokande vatten
1 dl / 60 g teffmjöl
2,5 tsk pepparkakskrydda, så här gör du din egen pepparkakskrydda
0,5 tsk mald pomerans

2 dl / 200 g kallt vatten
0,5 dl / 40 g lönnsirap
20 g jäst

1 dl / 60 g teffmjöl
1 dl / 60 g fullkornsrismjöl (eller rårismjöl)
1 dl / 40 g havremjöl (rent havre, tål du inte havre går boveteflingor utmärkt att använda)
1 msk / 10 g fiberhusk (finmalet psylliumfröskal)
1 msk nyponskalsmjöl
1 tsk salt
1 msk fibrex

1 dl / 65 g fikon, hackade
1 dl / 65 g osvavlade aprikoser, hackade
1 dl / 50 g torkade tranbär (osockrade) eller russin
1 dl / 50 g sötmandel (eller valnötter)

Gör så här

Börja gärna med att läsa igenom receptet noga. Har delat upp ingredienserna i de olika stegen. Förbered gärna de torra ingredienserna som ska tillsättas i näst sista steget genom att blanda dem i en skål. Dela fikon och aprikoser och sätt på ugnen i god tid.

Koka upp 2 dl vatten och häll i en bunke. Lägg i teffmjöl och kryddor och vispa tills det blir fritt från klumpar.

Slå nu på 2 dl kallt vatten och tillsätt lönnsirap. Vispa ihop. Smula jästen och blanda i smeten.

Tillsätt nu resterande torra ingredienser. Smeten är klibbig och lite trög och det är precis som det ska vara.

Till sist har du i de torkade frukterna, bären och mandeln. Vänd ner dem och blanda runt med en slickepott tills det är jämnt fördelat.

Lägg nu över smeten i en 1,5 liters brödform. Du kan antingen olja formen eller klä den med ett bakplåtspapper. Jämna till ytan med fuktade händer eller dra med en fuktad slickepott. Strö över teffmjöl. Täck över och jäs i 20 minuter.

Ställ sedan in brödet i nedre delen av riktigt varm ugn. Sänk värmen med en gång till 200° och grädda brödet i 1 timme. När brödet är färdiggräddat kan du stjälpa upp det på ett galler och låta det kallna under en brödduk.

glutenfritt julbröd

Hoppas nu att jag inspirerat dig till att baka ett juligt bröd med smak av julens kryddor. Förresten, om du bakar efter mina recept blir jag såklart väldigt glad om du skriver en rad. Både om det blev gott och bra eller om det var något som inte riktigt stämde eller som du undrar över. Allt är roligt att få ta del av och både inspirerar och lär mig. Tack för att du tittar in till mig.

glutenfritt julbröd

Du vet väl att du även kan följa mig på instagram @anneliesblomsterochbakverk och på Blomster&Bakverks facebooksida.

You Might Also Like

7 Kommentarer

  • Reply Cindy 19 december, 2016 at 08:48

    En sån underbar blogg du har med fantastiska recept och helt underbara bilder!
    Den trevligaste blogg jag sett på länge!

    • Reply Annelie Andersson 19 december, 2016 at 09:31

      Cindy, vad glad jag blir att du tittar in hos mig och dessutom bjuder på den finaste av komplimanger. Det gör mig riktigt glad – här kommer en julkram!

      • Reply Cindy 19 december, 2016 at 12:32

        En stor julkram tillbaka :)

  • Reply Åsa Hedberg 4 december, 2017 at 08:27

    Hej och tack för en inspirerande blogg! Bakade denna jullimpa igår men funderade på om jästiden (20 min) verkligen stämmer?! Kändes väldigt kort. Jag lät min jäsa ca en h, men det blev ganska platt ändå. Vet inte om det hade blivit bättre med en kortare jästid? En annan sak jag tänkte på var att smeten var betydligt varmare än 37 grader då man blandat kokande vatten, mjöl och kallt vatten enligt instruktion. Jag valde att kyla till ca 37 grader innan jag hade i jästen.

    • Reply Annelie Andersson 4 december, 2017 at 11:46

      Hej Åsa, tusen tack för fina ord och för din kommentar. Det här brödet är en snabbjäst variant så tiden stämmer, det blir heller inte ett särskilt högt bröd och därav en mindre bakform. Jag inspirerades som sagt av ett annat recept och det har jag bakat massvis med gånger liksom detta och det brukar bli finfint. Du skulle kunna jäsa det en halvtimme kanske men så mycket mer gör nog ingen större skillnad. Blev konsistens och smak bra? Tack för återkopplingen!

      • Reply Åsa Hedberg 6 december, 2017 at 07:02

        Tack för ditt svar! Smaken blev bra. Konsistensen något degig och kompakt, men helt klart godkänd. Speciellt om man rostar det!

        • Reply Annelie Andersson 6 december, 2017 at 07:09

          Okej, det låter som att något inte riktigt stämmer. Degigt och kompakt brukar det inte bli. Det blir ju saftigt liksom av alla frukter men kanske att det inte var riktigt färdiggräddat då. Tack för att du berättar, ska baka nu till jul igen har jag tänkt och passar på att se om något i receptet kan förbättras eller förtydligas. Ha en fin dag!

    Lämna en kommentar