Bakverk Glutenfritt Jul

Glutenfritt teffbröd med julens kryddor

18 december, 2016
glutenfritt julbröd

Till julen är det härligt med ett riktigt gott bröd som passar till både frukost, julbord eller ostbricka. Har skapat, bakat och smaksatt ett glutenfritt teffbröd med julens kryddor som blev riktigt saftigt och gott. Detta är också mitt bidrag till Månadens Gröna som i december har temat JULKRYDDOR och månadens värd är Nellie med bloggen Min vardagshälsa. Om du också vill vara med och lämna ett bidrag, kan du läsa längst ned i mitt inlägg hur du går tillväga.

glutenfritt julbröd

Det här brödet går snabbt att göra då det är kort jästid och det bästa är att det blir som bäst om det får mogna i 1-2 dagar, så det går finfint att förbereda. Brödet kan gärna förvaras svalt (kylen går bra) och håller sig fint i flera dagar. Har kryddat brödet med min egen pepparkakskrydda och lite mald pomerans. Det senare tycker jag verkligen gav brödet det där lilla extra. Har valt att tillsätta fikon, aprikoser, tranbär och sötmandel men det här kan du variera precis som du vill och efter smak. Mängden kan också anpassas. Tranbär kan ersättas med russin och sötmandel kan ersättas med valnötter, exempelvis. När jag tagit fram receptet på mitt glutenfria julbröd har jag inspirerats av Oscar Målevik och glutenfria bakboken Friendly Bread.

glutenfritt julbröd

Glutenfritt teffbröd med julens kryddor

1 bröd
Ugnstemperatur 250° som sedan sänks till 200°

2 dl / 200 g kokande vatten
1 dl / 60 g teffmjöl
2,5 tsk pepparkakskrydda, så här gör du din egen pepparkakskrydda
0,5 tsk mald pomerans

2 dl / 200 g kallt vatten
0,5 dl / 40 g lönnsirap
20 g jäst

1 dl / 60 g teffmjöl
1 dl / 60 g fullkornsrismjöl (eller rårismjöl)
1 dl / 40 g havremjöl (rent havre, tål du inte havre går boveteflingor utmärkt att använda)
1 msk / 10 g fiberhusk (finmalet psylliumfröskal)
1 msk nyponskalsmjöl
1 tsk salt
1 msk fibrex

1 dl / 65 g fikon, hackade
1 dl / 65 g osvavlade aprikoser, hackade
1 dl / 50 g torkade tranbär (osockrade) eller russin
1 dl / 50 g sötmandel (eller valnötter)

Börja gärna med att läsa igenom receptet noga. Har delat upp ingredienserna i de olika stegen. Förbered gärna de torra ingredienserna som ska tillsättas i näst sista steget genom att blanda dem i en skål. Dela fikon och aprikoser och sätt på ugnen i god tid.

Koka upp 2 dl vatten och häll i en bunke. Lägg i teffmjöl och kryddor och vispa tills det blir fritt från klumpar.

Slå nu på 2 dl kallt vatten och tillsätt lönnsirap. Vispa ihop. Smula jästen och blanda i smeten.

Tillsätt nu resterande torra ingredienser. Smeten är klibbig och lite trög och det är precis som det ska vara.

Till sist har du i de torkade frukterna, bären och mandeln. Vänd ner dem och blanda runt med en slickepott tills det är jämnt fördelat.

Lägg nu över smeten i en 1,5 liters brödform. Du kan antingen olja formen eller klä den med ett bakplåtspapper. Jämna till ytan med fuktade händer eller dra med en fuktad slickepott. Strö över teffmjöl. Täck över och jäs i 20 minuter.

Ställ sedan in brödet i nedre delen av riktigt varm ugn. Sänk värmen med en gång till 200° och grädda brödet i 1 timme. När brödet är färdiggräddat kan du stjälpa upp det på ett galler och låta det kallna under en brödduk.

glutenfritt julbröd

Var med och sprid grön matinspiration tillsammans med oss!

Månadens Gröna riktar sig till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning. Tillsammans med er sprider vi grön inspiration. Varje månad utses en ny råvara (eller tema) och december månads gröna tema är alltså JULKRYDDOR. Om du vill lämna ett eget bidrag gör du det genom att lämna en kommentar i detta inlägg December och julkryddor och du kan antingen länka till ett blogg- eller ett instagraminlägg. Tänk bara på att skriva ut receptet om du delar en bild på instagram. Senast den 25/12 ska decembers bidrag vara lämnade.

Vi som har hand om Månadens Gröna är: AnnieLovisaÅsaUlricaSylwia, Tina, Nellie, Julia och jag. Följ oss gärna på Instagramkontot @manadensgrona och gå med i vår Facebook-grupp Månadens Gröna.

glutenfritt julbröd

Hoppas nu att jag inspirerat dig till att baka ett juligt bröd med smak av julens kryddor. Förresten, om du bakar efter mina recept blir jag såklart väldigt glad om du skriver en rad. Både om det blev gott och bra eller om det var något som inte riktigt stämde eller som du undrar över. Allt är roligt att få ta del av och både inspirerar och lär mig. Tack för att du tittar in till mig.

Du vet väl att du även kan följa mig på instagram @anneliesblomsterochbakverk och på Blomster&Bakverks facebooksida.

You Might Also Like

3 Kommentarer

 • Reply Cindy 19 december, 2016 at 08:48

  En sån underbar blogg du har med fantastiska recept och helt underbara bilder!
  Den trevligaste blogg jag sett på länge!

  • Reply Annelie Andersson 19 december, 2016 at 09:31

   Cindy, vad glad jag blir att du tittar in hos mig och dessutom bjuder på den finaste av komplimanger. Det gör mig riktigt glad – här kommer en julkram!

   • Reply Cindy 19 december, 2016 at 12:32

    En stor julkram tillbaka :)

  Lämna en kommentar