Glutenfritt Maträtter

Söndagsbrunch • Den goda laxtårtan

20 februari, 2015
 
Häromdagen berättade jag ju om vår söndagsbrunch tillika 16-årskalas och lovade bjuda er några av recepten på det vi bjöd på. Först ut blir den riktigt goda laxtårtan, som är både gluten- och mjölkfri, GI-vänlig och något av det godaste i laxtårteväg. Gjorde den första gången till julbordet och blev så glad att hitta ett recept som jag kunde göra till min egen version, nu när jag inte tål mjölkprotein och även undviker gluten. Det vanligaste är ju att blanda kavring med smält smör till botten, men i det här receptet rostas pumpakärnor och mixas med solroskärnor, lite fett och salt. Och det mjölkfria i fyllningen byts enkelt ut mot creme fraiche baserat på havre. Även de som i vanliga fall äter gluten tyckte detta blev riktigt gott. Och att rosta pumpakärnorna förhöjer verkligen smaken. Som vanligt skriver jag ned de olika alternativen man kan använda i receptet.
 
Laxtårta
 
200 g pumpakärnor, rostas
100 g solroskärnor
50 g smör eller mjölkfritt alternativ
en nypa salt
 
5 hårdkokta ägg
200 g kallrökt lax
1 dl finhackad gräslök
2 msk senap
2 dl creme fraiche eller mjölkfritt alternativ
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
 
100 g löjrom
Dillkvistar
 
Rosta pumpakärnorna i en torr stekpanna tills det knäpper i dem och de får lite färg. Passa så att de inte bränns. Låt svalna. Mixa dem sedan tillsammans med solroskärnorna i en matberedare till ett grovt mjöl. Nyp ihop med smöret och tillsätt salt. Tryck ut degen i botten av en form och ställ i kylen.
 
Tips! Jag brukar ta en form med löstagbara kanter och spänna fast ett bakplåtspapper i botten. När laxtårtan sedan ska läggas upp, lossar du på formen och lyfter försiktigt upp hela skapelsen och drar bort bakplåtspapperet undertill. Då får du en fin tårtform som kan ställas på vackert fat. 
 
Dags att göra fyllningen. Börja med att skala och hacka äggen och finhacka laxen (om du vill kan lite sparas till dekoration). Blanda ägg och lax med gräslök och senap. Vänd ner creme fraiche, salta och peppra. Ta fram formen och bred fyllningen över botten. Ställ nu detta kallt i minst 2 timmar. Inför serveringen dekoreras tårtan med löjrom och dill, samt kanske några laxrosor och citronskivor. 
 
Receptet är framtaget av Ulrika Davidsson för ICA-Kuriren.
 
 
Laxtårtan är en riktigt trevlig rätt som passar på buffébordet men också till högtider som jul, påsk och midsommar (ja, vi går ju lite i repris där på våra smörgåsbord) eller varför inte servera en bit till förrätt. 
 

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar