Maträtter

Rostad sötpotatissallad med fetaost och granatäpple

25 augusti, 2014
sötpotatissallad

Rostad sötpotatissallad med fetaost och granatäpple. Ja, ni hör ju redan hur gott det här inlägget kommer att bli och jag kan lova er att ni kommer att tycka om receptet. Är det några ingredienser ni inte gillar kan de alltid bytas ut eller tas bort. En förutsättning är förstås att ni tycker om sötpotatis. Det gör vi. Det senaste året har det verkligen blivit en favorit i grönsakslådan. Så mycket gott man kan göra med sötpotatis! Har tidigare tipsat om både biffar (favoriträtt!) och gratäng.

Knytkalas!

I fredags hade vi en så lyckad utekväll hemma med partytält dukat för 27 personer. En av de bokklubbar jag är med i har för andra året i rad setts tillsammans med makar och barn en kväll där en av oss står för värdskapet men alla bidrar med något till bordet. Eftersom vi inte fick ihop en kväll när alla kunde förrän i augusti så blev det lägligt nog kräftor som huvudingrediens. Till detta gjorde vi bland annat ett par pajer med kantareller och spenat-fetaost som var både gluten- och mjölkfria, den härliga salladen och så bakade jag bröd. Såklart.

Ibland är det så härligt att få baka bröd med gluten. Att få sätta händerna i en deg fylld med glutentrådar och få lyfta ut ett bröd ur ugnen med en sådan där perfekt lite skrovlig och vacker yta. Hur man än vrider och vänder på det så är det svårt att baka snygga, glutenfria bröd. Tur då att jag får tillfällen att baka till andra. Däremot saknar jag faktiskt inte att äta bröd med gluten, har helt kommit ifrån det och det har såklart att göra med att jag mår bättre utan. Och att jag bakar gott glutenfritt bröd som inte får mig att sakna det där andra.

Rostad sötpotatissallad med fetaost och granatäpple

(4 portioner)

800 g sötpotatis
1 msk riven ingefära
2 st vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Salt och svartpeppar

1 förpackning linser (färdigkokta eller så kokar du lagom mängd själv)
1 ask eller stor påse spenat
1 st paprika
1 tråg färska sockerärtor
200 g fetaost
1 st granatäpple

Dressing:
2 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk honung

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skär sötpotatisen i klyftor (eller skrubba och behåll skalet på) och lägg i en bunke. Skala ingefära och vitlök och riv fint på rivjärn. Blanda med olja och häll det över potatisklyftorna. Rör om ordentligt och lägg sedan på plåt. Salta och peppra efter smak och sätt in i ugnen i ca 30 min. Låt sedan potatisen svalna något.

Sila av linserna, skölj spenat, paprika och sockerärtor. Skär paprikan i bitar. Gröp ur granatäppelkärnorna och lägg i en skål. Här är mitt bästa tips hur du enklast gör för att kärna ur ett granatäpple utan stänk.

Blanda ihop en dressing av olivolja, balsamvinäger och honung i en liten skål.

Varva sötpotatis med spenat, paprikabitar, sockerärtor, linser och dressing på ett fat. Smula över fetaost och strö till sist över de vackert röda granatäpplekärnorna. Klart att servera. Och njuta.

En familjekväll som blivit till en väldigt trevlig tradition. Och när jag tänker efter kommer den att fortgå i sex år till innan alla haft sin kväll. Då är våra äldsta barn i 19-20-årsåldern. Kanske att det inte behövs något partytält då. Så underbart det är med vänskap som håller i sig bland både stora och små.

You Might Also Like

Inga kommentarer

  • Reply Katarina 26 augusti, 2014 at 05:42

    Ser underbart gott ut! Kram

  • Reply Louise - vitmossa 4 augusti, 2015 at 12:16

    Åh mums, ser jätte gott ut!

  • Reply Anonym 4 augusti, 2015 at 14:20

    ser fantastiskt gott ut och nyttigt :) Ska absolut prova det här…

  • Reply Elina 4 augusti, 2015 at 16:11

    Jag sparar detta receptet, måste verkligen prova sötpotatis snart!

    • Reply annelie 4 augusti, 2015 at 16:13

      Det var roligt att höra, vi gillar det mycket :)

  • Reply Johanna 4 augusti, 2015 at 16:18

    Mums, det där såg riktigt mumsigt ut!

  • Reply Moa 4 augusti, 2015 at 23:04

    Gud så gott det ser ut! Måste provas.Älskar god och nyttig mat ju :)

    • Reply annelie 5 augusti, 2015 at 05:52

      Vad roligt att jag kunde inspirera!

  • Reply Anonym 5 augusti, 2015 at 11:10

    Åh det måste jag prova!!

    • Reply annelie 6 augusti, 2015 at 09:02

      Vad roligt att jag kunde inspirera :)

  • Reply Anonym 5 augusti, 2015 at 22:11

    fint

  • Reply Anna 6 augusti, 2015 at 08:40

    Ser ju helt galet gott ut, skall prova i helgen!

  • Reply Fani 6 augusti, 2015 at 11:38

    Wow, vad fin och god den såg ut :) Och brödet med för den delen!

    • Reply annelie 6 augusti, 2015 at 11:40

      Tack, vad roligt att du tycker om.

  • Reply Anonym 7 augusti, 2015 at 20:38

    Mm detta recept ska helt klart testas, ser jättegott ut!

  • Reply Lena Thimon 8 augusti, 2015 at 00:01

    Det vaaaaaaar gott! Gudomligt! Tack Annelie! Kram!

  • Reply Anonym 8 augusti, 2015 at 14:24

    ser himla gott ut! :)

  • Reply Anonym 9 augusti, 2015 at 11:00

    Åh, va gott det ser ut! :)

  • Reply Heidi 9 augusti, 2015 at 21:37

    Det där ser riktigt gott ut, måste testa nån gång! :)

    • Reply annelie 9 augusti, 2015 at 21:39

      Vad roligt att du gillar!

    Lämna en kommentar