Maträtter

Veckans Vego. Tanger Tagine, het marockansk grönsaksgryta med gyllene couscous.

23 mars, 2015
 
I fredags hade jag en av bokklubbarna hemma på middag och som jag skrev häromdagen skulle det premiärlagas ur vackra boken ‘Det goda enkla’. När vi ses på våra bokmiddagar försöker vi hitta ett tema ur boken att ställa på bordet, ibland lyckas det och ibland inte. Den här gången det senare. För tjälknöl ville jag då rakt inte bjuda på. Så jag gick åt helt andra hållet och lagade en vegetarisk gryta med marockanska smaker. För att liksom liva upp det norrländska lite grann. Tänkte att det passande nog kunde få bli Veckans Vego. För visst är det hög tid att fylla på receptbanken.
 
Tanger Tagine
6 portioner
 
Gryta
1 medelstor aubergine
0,5 tsk salt
1 tsk hel spiskummin
2 tsk korianderfrö
2 rödlökar
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
3–4 medelstora potatisar
ca 500 g butternutpumpa
3 msk olivolja
ev. 1–2 msk ras el hanout (se nedan)
0,25 tsk cayennepeppar
1 kanelstång
1–2 lagerblad
salt, svartpeppar ur kvarn
ev. 0,5 dl (30 g) korinter
0,5 liter grönsaksbuljong
1 burk krossade tomater (400 g)
5 dl hemkokta kikärter eller 2 burkar à 400 g
färsk koriander (eller bladpersilja)
grekisk yoghurt, 10%
torkad mynta
flingsalt
 
Börja med att skölja och tärna auberginen. Lägg bitarna i en skål, strö över lite salt och rör runt så att det fördelas på bitarna. Låt stå i cirka 15 minuter för att dra beskan ur auberginen. Stöt spiskummin och korianderfrö grovt i en mortel. 
 
Skala och hacka rödlöken och skala och finhacka vitlöken. Skala och skär morötter, potatis och pumpa i ganska stora bitar.
 
Värm oljan i en tjockbottnad gryta. Lägg i lök och vitlök och låt fräsa i ett par minuter under omrörning. Strö över alla kryddor (även ras en hanout om du använder det) och fräs i ytterligare någon minut. Tillsätt morötter, potatis och pumpa. Torka med hushållspapper av de saltade auberginebitarna lite lagom och lägg ner dem också i grytan. Fräs allt under omrörning i 3-4 minuter. Lägg i kanel, lagerblad och gärna korinter.
 
Tillsätt buljongen och burktomaterna och låt det hela puttra under lock i cirka 25 minuter. Häll i kikärterna och låt allt puttra i cirka 10 minuter till, nu utan lock. Servera med saffranscouscous och hackad koriander. Dessutom tjock grekisk yoghurt smaksatt med lite torkad mynta och flingsalt. 
 
Saffranscouscous
5 dl torra couscousgryn
5 dl vatten
0,5 tsk salt
0,5 pkt (1/4 g) saffran
2 msk smör eller olivolja
 
Koka upp vatten med salt, saffran och olivolja. Häll därefter i couscousgrynen och rör om. Låt stå under lock i 5 minuter på en skärbräda av trä. Fluffa sedan upp grynen med en gaffel och servera direkt.
 
Ras el hanout
En marockansk klassiker där ofta så många som 20 ingredienser ingår, ibland fler. Namnet lär betyda ungefär ”kryddbutikens allra bästa”. Ras el hanout passar i grytor av olika slag, i marinader, att klappa in runt en bit lammkött, till couscous.
 
Förslag:
2 tsk mald ingefära
2 tsk hel spiskummin
2 tsk korianderfrö
1 tsk hel svartpeppar
1 tsk hel kryddpeppar
3-4 hela kryddnejlikor
2 tsk mald kanel
2 tsk mald kardemumma
2 tsk gurkmeja
2 tsk paprikapulver
1 tsk mald muskotnöt
1 tsk smulad muskotblomma
0,25 tsk cayennepeppar
ev. 3 tsk torkade rosenblad
 
Rosta alla hela kryddor i någon minut i en stekpanna utan fett. Stöt dem sedan i mortel eller kör till ett pulver i en väl rengjord kaffekvarn. Blanda med de malda kryddorna och smula sist eventuellt i lite torkade rosenblad. Förvara i en burk med lock.
 
 
Receptet kommer från ‘Det goda enkla’ av Anna och Fanny Bergenström.
 
En riktigt härlig och värmande grönsaksgryta med spännande smaker som hettar. En klick svalkande yoghurt är gott till och jag gjorde även en skål Hummus och en skål Baba Ganoush. Hembakat bröd serverades också till liksom en grönsallad och ett gott rödvin. Ett par kommentarer – alla kryddor gick inte att hitta i mina butiker men det är inga problem att utesluta någon krydda eller två. Det är absolut värt det att göra sin egen ras el hanout. Enkelt också, det knepiga kan vara att hitta alla ingredienser, men som sagt det går att modifiera. Till grytan tog jag 2 msk och det blev en god hetta, inte så där jobbigt starkt. 
 
Middagen blev mycket uppskattad och det blev till och med rester kvar så maken och jag kunde njuta varsin portion i helgen. Det här kommer vi säkerligen att laga fler gånger. Hoppas ni vågar prova!
 
 
Följ gärna Blomster&Bakverk på facebook.

You Might Also Like

2 Kommentarer

  • Reply Katarina 24 mars, 2015 at 04:37

    En gryta helt i min smak, mums!

  • Lämna en kommentar