Maträtter

Enkel och god bjudrätt i sommar

10 maj, 2014
 
Lovade ju återkomma med receptet på den goda och lättlagade kycklingrätten. Passar perfekt på både en buffé eller som ensamrätt. Hade som sagt lilla bokklubben hemma i måndags kväll. Både kyckling och sås gjordes iordning söndag kväll och på måndagen när jag kom hem från jobbet var det bara att skiva och lägga upp kyckling, blanda ihop en sallad, koka quinoa och hälla örtsåsen i en skål. Ta-daa! Perfekt rätt som kan göras iordning dagen innan. Och med stundande sommardagar i sikte passar det perfekt med en god och kall rätt som kräver minimalt med arbete när man vill umgås med goda vänner.
 
Receptet hittade jag i ett reklamblad som landade i lådan och det kommer från Systrarna von Sydow.
 
 
Rimmad kyckling med örtsås
(6-8 portioner)
 
1 kilo kycklingfilé
2 liter vatten
1 gul lök
1 msk hel svartpeppar
2 st lagerblad
1 krm malen svartpeppar
1 krm chilipulver
en halv citron
 
Saltlag:
5 dl vatten
1 dl fint salt
2 msk strösocker
 
Örtsås:
1 dl färsk basilika
1 dl färsk dill
3 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
4 dl (bra) majonnäs
1 dl crème fraîche
2 tsk flytande honung
1 krm fint salt
1 krm malen svartpeppar
 
Kyckling: Blanda saltlagen i en bunke tills saltet löses upp. Lägg hela kycklingfiléer i den kalla lagen och låt stå i kylen 4–5 timmar. Häll av lagen och koka filéerna i osaltat vatten med delad lök, 10 st svartpepparkorn och kryddor i 15–20 minuter. Låt kallna snabbt i spadet, sätt gärna ned kastrullen i kallt vatten. Förvara filéerna i lagen så att de håller sig saftiga till servering. 

Örtsås: Mixa örter, vatten och vinäger. Lägg dijonsenap, majonnäs och crème fraîche i en bunke. Vispa ner örtblandningen. Smaka av med honung, salt och peppar. 

Servering: Allt ovan kan förberedas dagen innan. Inför servering, ta upp filéerna ur lagen. Skiva och krydda lite extra med svartpeppar, chilipulver och citronskal. Skeda över örtsåsen och dekorera med örtblad.

 
 
Smaklig måltid.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar