Jul Sött-utan-socker

Fikonbollar med saffran, en god lite nyttigare jul

5 december, 2017
fikonbollar med saffran

Fikonbollar med saffran blev ett nytt lite nyttigare julgodis här på bloggen. Undertecknad har ju lite svårt för recept med massvis av dadlar och är mer förtjust i smaken av fikon. Det blev riktigt mycket smak av saffran vilket gifte sig fint med både fikon och kokos.

Till de här bollarna har jag använt sötmandel och solroskärnor. Skulle det vara så att du inte tål mandel går det precis lika bra att ersätta den med solroskärnor och alltså istället använda 1 dl solroskärnor bara. I glutenfri bakning används ofta mandelmjöl och då kan mixade solroskärnor vara ett alternativ för er som är allergiska.

Om du vill kan du såklart rulla bollarna i kokos, kakao, lingonpulver eller varför inte doppa dem i choklad. Allt beroende på vad du tycker om. Men de kan lika gärna ätas precis så här.

Fikonbollar med saffran

8-12 st (beroende på storlek)

0,5 dl sötmandel
0,5 dl solroskärnor

5 st torkade fikon
0,5 dl riven kokos

2 msk vatten
0,5 g saffran (1 påse)

Mixa sötmandel och solroskärnor grovt. Tillsätt fikon i bitar tillsammans med kokos. Mixa tills smeten känns formbar. Till sist rör du ut saffranet i lite vatten och häller i mixen. Kör tills allt blandats ordentligt.

Forma smeten till bollar och lägg i burk med lock. Förvaras i kylskåpet och håller i minst två veckor.

Letar du mer inspiration till en lite nyttigare jul så har jag en kategori här på bloggen som heter Sött utan socker.

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar