Tillbehör

Rabarberkompott, så gott!

21 maj, 2015
 
Nu gäller det att ta tillvara den goda rabarbern. Det växer så det knakar i vårt land. Lerjord är fantastisk. Och världsajobbig. Grödorna växer och musklerna blir trötta. Gott så. Förutom det mest uppenbara, att baka paj eller kaka med rabarber så tycker jag väldigt mycket om den hemmagjorda rabarbersaften. Och något jag tycker om att servera till mina frukostar är rabarberkompott. Brukar koka ihop en stor sats som räcker ett par veckor och blanda i min chiapudding, toppa min över-natt-gröt eller servera till pannkakorna. Ibland värmer jag kompotten lite innan jag häller den i chiapuddingen. Kan också tänka mig att den passar utmärkt till både glass eller pannacotta. Gott som smakar till mycket kan man säga.
 
Nedan är en enkel sats, men det är inga problem att dubblera den. Kompotten är sötad med agave istället för raffinerat socker och här kan du verkligen styra mängden själv. Jag har i knappt en kvarts deciliter och tycker det blir alldeles lagom, men jag har också dragit ned rejält på socker senaste tiden så du kanske vill ha mer. Inga problem att söta med lite mer när kompotten kokat färdigt. Så smaka av helt enkelt.
 
Rabarberkompott
 
3,5 dl rabarber, fint hackad
4-5 st jordgubbar, hackade
0,25-0,5 dl agavesirap
0,25 tsk vaniljpulver
0,5-1 tsk mortlad kardemumma
 
Blanda rabarber och jordgubbar med agave och kryddor i en liten kastrull. Låt det sjuda tills det blivit mjukt och krämigt. Häll upp på burk och förslut med lock. Håller sig i kylskåp i ett par veckor.
 
Receptet har jag hittat hos Evelinas Ekologiska. Den här gången uteslöt jag dock citronen vilket gick utmärkt.
 
 
Häromdagen åt jag en chiapudding till frukost där jag blandade i lite rabarberkompott i puddingen innan servering och sedan toppade med granola och färska jordgubbar. Riktigt somrigt och gott. Man får liksom hjälpa sommaren på traven lite nu, känner jag.
 
Ha en fin torsdag.
Må solen lysa på er!

You Might Also Like

1 kommentar

  • Reply Katarina 21 maj, 2015 at 11:02

    Så gott med rabarber. Har man tur kan man hitta rabarber i affären här i Singapore (importerad från Australien). Kram!

  • Lämna en kommentar