Tillbehör

Pepparkakskrydda, till smaksättning eller som present

3 december, 2016
egen pepparkakskrydda

Att göra sin egen pepparkakskrydda är så enkelt och bjuder på så mycket väldoft att det nästan är ett måste att fylla en burk så här års. Och det smakar och doftar mycket mer än den färdiga på påse.

Dessutom är det bara fyra ingredienser som behövs – kanel, ingefära, kryddnejlika och kardemumma. Om du har möjlighet, köp ekologisk och äkta kanel. Den heter Ceylon-kanel och kostar visserligen lite mer men är så väldigt mycket bättre än den vanligast förekommande kanel som heter Kassia och som inte ens är äkta kanel. Inne hos Food Pharmacy kan du läsa mer om ‘Den giftiga sanningen om kanel’.

egen pepparkakskrydda

Detta är en klassisk blandning som funnits i många bakgenerationer och för egen del håller jag mig till de fyra väldoftande kryddorna. Så här gör du:

Pepparkakskrydda

2 msk malen kanel
2 msk malen ingefära
1 msk malen kryddnejlika
1 msk hel kardemumma

Stöt den hela kardemumman i mortel tills det blir fint. Njut av doften. Mät sedan upp och blanda resterande ingredienser i en burk tillsammans med kardemumman. Klart! Förvara blandningen torrt i en kryddburk eller glasburk med lock.

egen pepparkakskrydda

Så här kan du använda kryddan – tips & inspiration

Har tipsat er förut om att blanda sin egen pepparkakskrydda och även delat med mig av inspiration på hur den kan användas. Om du vill inspireras till pepparkakssmak av olika slag kan du kika in på dessa inlägg:

Glutenfria muffins med smak av pepparkaka & lingon

Havregrynsgröt med chia & gojibär och med smak av pepparkaka

Glutenfritt fröknäcke med smak av pepparkaka

Juliga bondkakor med smak av pepparkaka

Och sen kan du förstås välja att krydda frukostens chiapudding med 1-2 teskedar pepparkakskrydda.

egen pepparkakskrydda

Det här är också en finfin present. Fyll en liten glasburk med pepparkakskryddan och gör en fin etikett eller slå in det hela till ett fint paket. Kanske dekorera med ett grovt snöre och ett par kanelstänger? Ge bort bara kryddan eller tillsammans med något hembakat som smakar pepparkaka.

egen pepparkakskrydda

Och snart så kommer här att dofta ännu mera pepparkakskrydda på bloggen – håll utkik!

You Might Also Like

6 Kommentarer

  • Reply Anncha, stiligahem.se 3 december, 2016 at 16:56

    Den här bilden är så makalöst vacker i all sin färg och form. Tack för tipset med ceylonkanel. Ska hålla utkik

    • Reply Annelie Andersson 4 december, 2016 at 18:58

      Åh tack snälla du! Ceylonkanel finns bl a från Urtekram som finns i flera matbutiker nu. Kanske finns i närheten av dig med.

  • Reply ulrica 3 december, 2016 at 21:56

    Jag bara tokgillar dina bilder!! <3. Brukar du anordna fotoworkshops? I så fall vill jag gärna komma nästa gång :-). Det vore en ära att se hur du arbetar!
    Stor KRAM

    • Reply Annelie Andersson 4 december, 2016 at 19:00

      Men jösses vilken fin kommentar du lämnat hos mig – TACK! Nä, workshops är inget jag brukar anordna men din fråga gör mig glad. Har inget direkt sätt att arbeta. Ibland ser jag en bild framför mig och ibland jobbas den fram när jag står med kameran. Den kreativa processen får mig hursomhelst att må bra. Kram till dig!

  • Reply Nilla Tankebubblor 6 december, 2016 at 19:48

    Så vackert! Njuter av dina bilder och tips!

  • Lämna en kommentar