Bröd Tips

Nattjästa dinkelfrallor. Och ett bloggtips.

9 juni, 2017
nattjästa dinkelfrallor

Att vakna till doften av nybakat känns alltid lite extra lyxigt. För mig är det en härlig känsla att få bjuda familjen på just en sådan start på dagen. Så som jag bakar glutenfritt är det svårare med nybakat eftersom de bröden behöver tid att mogna. Men då och då bakar även jag med gluten och gärna med dinkel.

Nu har jag bakat nattjästa dinkelfrallor som blev riktigt uppskattade. Receptet kommer från bloggen Ylvas bakverkstad som jag följt ett tag, både blogg och instagram. Har märkt att vi har många likheter så det känns än mer inspirerande. Vi bakar både med och utan gluten, en del recept är av det lite mer hälsosammare slaget och sen finns förstås bakverk där man tillåter allt. Ylva är utbildad bagare och konditor och det märks i hennes kreationer att där finns ett gediget hantverk. Så vill ni inspireras, blir mitt tips att börja följa Ylva.

Nattjästa dinkelfrallor

(10 st)

5 g jäst
400 g / 4 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
500 g / knappt 8,5 dl siktat dinkelmjöl

Vispa ut jästen i kallt vatten i en bunke. Tillsätt salt och honung, rör om. Till sist har du i allt dinkelmjöl. Nu ska degen bara röras ihop, inte knådas. Täck sedan bunken och ställ undan i rumstemperatur att jäsa över natt, eller ca 8-10 timmar.

På morgonen sätter du ugnen på 275°. Mjöla ett bakbord och häll försiktigt ut degen, som kommer att vara ganska så lös så hantera den varsamt. Vik nu ihop degen till ett paket, genom att vika in kanterna mot mitten så att den får lite höjd. Lägg den med skarven nedåt och täck med bakduk och låt jäsa 30 minuter.

Skär nu degen i 10 lika stora bitar och lägg på plåt med bakplåtspapper. Ställ in plåten i mitten av ugnen och sänk värmen till 225°. Om du som jag har en sliten plåt i botten av ugnen kan du hälla på lite kallt vatten eller lägga några isbitar där innan du stänger luckan. Alternativt så kan du spruta in lite vatten med sprayflaska.

Grädda frallorna i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg. Mot slutet kan du gärna öppna ugnsluckan för att släppa ut lite ånga.

Här finns Ylvas recept på dinkelfrallorna.

Ikväll rör jag nog ihop en sats till. Vi har svärföräldrarna på besök och de brukar också uppskatta doften av nybakat om morgonen. Ha en fin helg och tack för att du tittar in till mig.

You Might Also Like

2 Kommentarer

  • Reply Anncha, stiligahem.se 11 juni, 2017 at 17:26

    Så gott det ser ut. Det här receptet måste jag prova någon gång

    • Reply Annelie Andersson 11 juni, 2017 at 17:29

      Så roligt att höra! Ett toppenbra recept. Och så gott med nybakat.

    Lämna en kommentar