Vegetariskt

Månadens Gröna firar sex månader, välkommen på receptfest!

4 november, 2016

Oktober månad var den sjätte månaden som vi körde Månadens Gröna – vår vegetariska matutmaning har alltså fyllt sex månader. Det tycker vi är värt att fira! Tillsammans med er har vi under ett halvår skapat och delat med oss av en massa vegetarisk inspiration, både mat och dessert och bröd. Det är helt fantastiskt. Och utan er läsare skulle vårt arbete inte alls vara lika roligt, så stort TACK till alla ni som bidrar och som både inspirerar eller bara låter er inspireras.

Till råga på allt har Månadens Gröna nominerats till Matbloggsprisets Hedersutmärkelse och det tycker vi förstås är en oerhört fin bekräftelse på att vi startat något riktigt bra och fint. Nästa vecka den 10 november är det prisutdelning. Då får ni också hålla tummarna för våra bloggvärdar Ulrica och Julia som båda är nominerade i kategorin Stora Matbloggspriset. Så himla roligt!

Hur firar vi detta då? Jo, genom att samla alla bloggvärdars bidrag i en enda lång härlig receptfestival, så att du enkelt kan klicka dig fram genom massvis av inspiration. Och så har jag lagt in alla länkar till samlingsinläggen där ALLAS bidrag finns. Varsågod och njut!

Blomster & Bakverk

Har precis avslutat mitt värdskap för oktober månad och ser med spänning fram emot vad vi ska hitta på i november. Jag valde ordet HÖSTMYS som tema och utifrån det skapades det fritt vilket blev till en massa god och värmande inspiration. Samlingsinlägget med alla receptbidrag för OKTOBER finns här.

annelie_maj-jun

MAJ: Sallad med rostad rabarber, sparris & getost JUNI: Somrig & raw jordgubbscheesecake

annelie_jul-aug

JULIFylld tomat & vegetarisk ceviche AUGUSTI: Glutenfri galette med björnbär, päron & rosmarin

annelie_sep-okt

SEPTEMBER: Tårta på palsternacka, fast med tropisk touch OKTOBER: Ljummen pumpasallad med grönkål & äpple

Grönt varje dag

Tina med bloggen Grönt varje dag är vår bloggvärd för november och imorgon kommer hon alltså berätta vad månadens tema blir, så in och kika! Tina lagar glutenfritt och grönt och bjuder ofta på raw food-desserter.

tina_collage

JUNIRaw Mjölkchokladganache JULIRaw zucchinirullar fyllda med tomat & basilikaröra AUGUSTI: Björnbärsslice SEPTEMBER: Durra- & rödbetsbiffar OKTOBER: Mangold- & linssoppa

Krii’s Kitchen

Vår julivärd Ulrica med bloggen Krii’s Kitchen valde TOMAT som råvara. Hos Ulrica hittar du mycket inspiration till vardagsmaten liksom en del sött och framför allt vackra bilder. Ulrica är förresten nominerad till Stora Matbloggspriset och på torsdag får vi veta hur det går. Håller alla tummar! Samlingsinlägget med alla receptbidrag för JULI finns här.

krii_maj-juni

MAJCouscoussallad med halloumi och rabarbervinägrett JUNI: Crostini med jordgubbs- och chokladmarmelad

krii_juli-aug

JULI: Tomatsalsa med prästost och grillat bröd AUGUSTIBjörnbärsmuffins med smultopping

krii_okt

OKTOBERChai-te

Min Vardagshälsa

Nellie bloggar på Min Vardagshälsa och kommer att ta hand om oss under årets sista månad. Nellie bloggar om hälsa ur flera aspekter och lagar gärna såväl traditionell husmanskost som glutenfritt och raw food.

nellie1

nellie2

MAJ: Picklad rabarber JUNI: Jordgubbar med svartpeppar JULI: Tomatsallad AUGUSTI: Björnbär med mynta SEPTEMBER: Bakade morötter OKTOBER: Pannkakor med bananfyllning

Nicklas Kokbok

Hos Åsa med bloggen Nicklas Kokbok är allt 100% mjölkfritt och bloggen har funnits sedan 1997. Åsa var värd för augusti, månaden när BJÖRNBÄR stod i fokus. Här finns samlingsinlägget med alla receptbidrag för augusti.

nicklasmaj-juni

MAJ: Rabarberdressing JUNIKokosplättar med honungsjordgubbar

nicklasjuli-aug

JULI: Squashplättar med tomat- och olivsallad AUGUSTI: Sötpotatissallad med björnbärsdressing

nicklasokt

OKTOBERPopcornsoppa

Polichinelle

Lovisa med bloggen Polichinelle lagar vegetariskt och bjuder på veckomatsedlar och mat som är enkel, prisvärd och god. Lovisa var vår andra bloggvärd ut och valde JORDGUBBAR som råvara. Här finns samlingsinlägget med alla receptbidrag för juni.

lovisa_maj-juni

MAJ: Veganska sommarrullar med picklade rabarber JUNI: Jordgubbspizza blanco med halloumi och chili

lovisa_jul-aug

JULI: Tomat- & vattenmelonglass AUGUSTI: Syrlig smördegskaka med björnbär och banan

lovisa_sep-okt

SEPTEMBER: Pizzarullar med rotfrukter och ädelostkräm OKTOBER: Vegansk böngryta med kaffe & kakao

Vegokäk

Annie driver vegetariska bloggen Vegokäk med rejäla middagsrecept, veckomatsedlar och restaurangtips. Annie är initiativtagare till Månadens Gröna och var först ut. Råvaran i vår premiärmånad var RABARBER och samlingsinlägget med alla receptbidrag för MAJ finns här.

annie_maj-juni

MAJNachopanerad halloumi med raberberchutney JUNIS’mores sushi

annie_juli-aug

JULIÖrtpolenta med marinerade tomater AUGUSTIVeganska fattiga riddare med björnbärssirap

annie_sep-okt

SEPTEMBERVegansk kantarellpytt OKTOBERVegansk lyxig dejt-bolognese

Vibrant Food Stories

Sylwia med Vibrant Food Stories samlar hälsosamma och vegetariska recept med fokus på färska, naturligt glutenfria och säsongsanpassade råvaror. Sylwia var bloggvärd i september och valde temat ROTFRUKTER vilket bjöd på en härlig variation. Här finns hela samlingsinlägget med alla receptbidrag för september.

sylwia_collage

MAJBruschetta med rabarber och fänkål JUNI: Jordgubbsraffaello kaka AUGUSTI: Sötpotatis- och hirsbiffar med björnbärssalsa SEPTEMBER: Sötpotatis Frittata OKTOBER: Bananbröd med bovete

 

Till sist säger vi varmt välkomna till en ny bloggvärd, Julia med bloggen Tuvessonskan. Julia som även hon är nominerad till Stora Matbloggspriset kommer att ta hand om oss under januari månad. Julia skriver så här om sig själv:

Hos Tuvessonskan hittar du en nedrans massa göttigt vardagskäk, enkla vegetariska recept och en hel del inspirationsguider. Julia är 27 år, bor i världens bästa stad Malmö tillsammans med sin man och två kiddos, älskar second breakfast, potatis och skriver gärna långa blogginlägg med matbilder tagna uteslutande uppifrån.

Månadens Gröna – så här går det till:

  1. Den 5:e presenteras en råvara som är i säsong genom att månadens bloggvärd delar med sig av ett recept som den har skapat kring råvaran.
  2. Låt dig inspireras och laga en egen rätt med råvaran och lägg upp receptet på din blogg eller din Instagram under hashtaggen #månadensgröna.
  3. Lämna ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet hos månadens bloggvärd senast den 25:e. Deltar man via instagram kopierar man sin delningsurl (klicka på de tre prickarna uppe till höger) och lämnar denna som en kommentar i månadsvärdens blogginlägg.
  4. Den 28:e publicerar värden ett samlingsinlägg med länkar till alla recept.

Månadens Gröna är en matutmaning där vårt syfte är att sprida matglädje och inspiration, kring både vegetarisk och vegansk matlagning. Vi vill inte komma med några pekpinnar utan fokuset ska vara på inspiration, men om vi ska prata förhållning så tänker vi oss lakto-/ovo när vi pratar ”vegetarisk”. Sedan är det upp till både receptmakaren och konsumenten vilka produkter som inhandlas och används, t ex huruvida ens ostprodukter innehåller löpe eller ej.

Och imorgon får vi alltså veta vad Tina vill att vi ska laga med för råvara i november månad. Det vore väldigt roligt om just du också hänger på och bidrar med ett recept. Ju fler desto roligare. Och godare♥

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar