Maträtter Vegetariskt

Månadens Gröna, höstmys med ljummen pumpasallad

5 oktober, 2016

Det är dags för en ny månad i vegetariska matlagningsutmaningen Månadens Gröna och nu i oktober är det jag som har glädjen att få ta hand om er. Varmt välkomna! Den här gången får ni inte en specifik råvara att arbeta med utan jag tänkte att ni skulle få skapa helt fritt utifrån ordet HÖSTMYS. Som vanligt önskar vi att ni lagar, fotar och delar länken här i detta inlägg och allra senast den 25 oktober.

moodboardsep1

Hösten, en årstid som alltid legat mig varmt om hjärtat. Det har nog en hel del med färgerna att göra. Att luften känns klarare och lite mer krispig. För visst är det inte mycket som slår en riktigt vacker höstdag! För att inte tala om allt vackert gott i skördetid. Eller bara det här att få kura skymning, landa i soffan med en pläd runt benen, tända ljus, raggsockor på, en kopp te i ena handen och en god bok i den andra. Och så finns det tid till att laga massor av god mat förstås!

Nu ser vi fram emot att få ta del av det du lagar i höst. Du kanske dukar fram en värmande gryta eller soppa, ugnsbakade rotfrukter eller varför inte en pärongalette. Råvaror i säsong just nu är bland annat blomkål, grönkål, mangold, morot, palsternacka, paprika, plommon, pumpa, purjolök, päron, rotselleri, rödbeta, salladskål, svamp, svartkål, vitkål och äpple. Så det finns massor av fina råvaror att utgå från. Och du, höstmys kan ju precis lika gärna vara veganska kardemummabullar, en morotskaka eller annat gott som värmer i höstmörkret.

morot

Månadens Gröna – så här går det till:

Syftet är att tillsammans med er läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning. När vi pratar vegetariskt så tänker vi oss lakto-ovo och våra riktlinjer är att vi godkänner ägg, mjölk och smör men vill gärna att ni bidrar med recept utan löpe, gelatin och kött-, kyckling- eller fiskbuljong. Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank!

Låt dig inspireras av månadens tema HÖSTMYS, laga en egen rätt och lägg upp receptet på din blogg eller ditt instagramkonto. Du lämnar ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet i detta inlägg senast den 25/10 (tänk på att kopiera din delnings-url om du lämnar ditt bidrag som en instagrambild). På instagram får du gärna använda hashtaggen #månadensgröna så att vi hittar allt inspirerande höstmys. Den 28/10 publicerar jag ett samlingsinlägg med länkar till alla era recept.

Följ oss gärna på instagram @manadensgrona där vi bland annat repostar en massa fina bidrag på månadens tema och gå med i Månadens Grönas grupp på facebook för senaste nytt och presentation av månadens tema.

Ljummen pumpasallad

Mitt eget bidrag till oktobers tema är en ljummen sallad med rostad butternutpumpa, grönkål och äpple. Det här är tre råvaror som jag verkligen älskar och därför ville jag så gärna komponera en rätt med dem alla tre. Så voilà!

Månadens Gröna oktober – ljummen sallad med rostad pumpa, grönkål & äpple

4 portioner

1 medelstor butternutpumpa (ca 800 g)
1 tsk kummin
1 tsk kanel
1/4 tsk cayennepeppar
3-4 msk olivolja
flingsalt

1 påse 5 gryner (eller annan bas som du tycker om, kan såklart vara både quinoa, råris, bönpasta, bulgur eller annat)

250 g grönkål (ca 1 liter strimlad)
1-2 st äpplen
1 dl torkade berberis (eller tranbär)
ev. sötmandel

Dressing:

2 msk äppelcidervinäger
1 msk äppelmust eller juice
1 msk lönnsirap (äkta)
2 tsk dijonsenap
salt och peppar
1 dl olivolja

Sätt ugnen på 90 grader. Börja med att skala och tärna butternutpumpan i 2-3 cm bitar. Lägg i en bunke och tillsätt kryddor och olja och rör om så att pumpan täcks av olja. Bred ut på bakpappersklädd plåt och rosta i ugn tills mjukt. I min ugn tog det 1,5 timme. Låt sedan pumpan svalna. Det här kan du förbereda i god tid *).

Under tiden kan du koka grynen enligt instruktion på påsen. Ställ undan och låt svalna.

Ta nu hand om grönkålen. Skölj och skär bort rotstocken och strimla bladen. Klyfta äpplena. Värm en stekpanna och ha i lite olja. I med kålen (ta lite i taget) och äppelklyftorna och rör om tills allt mjuknat. (Du kan också steka kål och äpple för sig beroende på hur stor panna du har.) Salta och peppra.

Gör dressingen genom att först blanda samman vinäger, must/juice, sirap, senap, salt och peppar. Tillsätt sedan olivoljan droppvis medan du vispar och fortsätt vispa tills allt blandats väl.

Dags att montera salladen. Lägg grynen i botten av en stor skål, fyll på med grönkål, äpplen och pumpa och toppa sedan med torkade berberis (det här är en ganska så ny bekantskap för mig och tycker den är riktigt god till både sallad och frukostsmoothie, men det går precis lika bra med exempelvis granatäpple) och om du så önskar lite rostad sötmandel. Servera gärna salladen ljummen eller rumstempererad och tillsammans med dressingen.

*) Fördelen med att förbereda rotfrukter i god tid och låta dem kallna är att det då bildas nyttiga fibrer (resistent stärkelse). Man kan låta dem kallna och sedan ljumma på dem och fortfarande bibehålla de goda egenskaperna. Och när de tillagas på svagare värme så bevaras allt det nyttiga.

mg_pumpasallad_close

Sådär. Då hoppas jag att du inspirerats till både att laga en ljummen pumpasallad men framför allt att tankarna börjat gå kring vad HÖSTMYS är för dig och vad du skulle vilja laga till och dela med oss andra. Varmt välkomna med era bidrag ♥

Vi som har hand om Månadens Gröna är: Annie • Lovisa • Åsa • Sylwia • Ulrica • Tina • Maria • Nellie • Charlotte och jag. Månadens gröna är inspirerat av skaparutmaningen Monthly Makers

Om du inspireras av Blomster&Bakverk skulle jag bli väldigt glad om du vill lägga din röst på mig. Är finalist i Matbloggsprisets Folkets Val som avgörs genom röstning, vilket sker på Facebook och senast den 19/10. Klicka här, se till att du är på sidan där det står Blomster&Bakverk. Rösta genom att trycka på ‘Gilla’ eller ‘Like’. Plättlätt. Tusen tack för ditt stöd! 

You Might Also Like

44 Kommentarer

  • Reply Månadens gröna: Höstmys - HUS Nr. 30 9 oktober, 2016 at 18:37

    […] oktobers utmaning med Månadens Gröna så gav goa Annelie oss uppgiften att skapa höstmys. Ingen specifik råvara denna gång, utan vi får skapa fritt. Jag […]

  • Reply Ulrica 9 oktober, 2016 at 18:57

    Hej hej,
    Här kommer mitt bidrag, en het löksoppa med rostade krutonger och riven ost :-)
    http://hus30.se/manadens-grona-hostmys/

    Varma hälsningar
    Ulrica

    • Reply Annelie Andersson 10 oktober, 2016 at 09:48

      Tack Ulrica för ditt härliga och värmande vackra bidrag!

  • Reply Smörgåsgurka | Krii's Kitchen 9 oktober, 2016 at 20:43

    […] förresten inte för allt i världen att haka på Månadens Gröna utmaning hos Annelie med bloggen Blomster&Bakverk. Oktober månad består av temat […]

  • Reply amanda maria josefina 10 oktober, 2016 at 16:49

    hej hej! här kommer mitt bidrag: http://amandamariajosefina.se/recept-rodbetshummus/

    • Reply Annelie Andersson 10 oktober, 2016 at 19:28

      Så vackert med rödbetshummus, det ska jag prova någon dag. Tusen tack för ditt bidrag!

  • Reply Edith Lundström 12 oktober, 2016 at 13:43

    Här är mitt bidrag! https://www.instagram.com/p/BLLhttIgLZN/?taken-by=ekadrith&hl=en
    rödbetssoppa lagad enligt detta recept av Linnea Swärd: http://www.tasteline.com/recept/rodbetssoppa-med-ingefara-citron-och-chili/
    Frisk citron ihop med värmande chili och ingefära möter rödbetornas jordighet på ett perfekt sätt!

  • Reply Åsa 12 oktober, 2016 at 19:00

    Jag älskar pumpa och ditt recept ser så gott ut. Själv så bjuder jag på en soppa som du hittar här.
    http://www.gilbertson.nu/kokbok/manadens-grona-popcornsoppa-mjolkfri/

    • Reply Annelie Andersson 12 oktober, 2016 at 20:52

      Alltså det här ser ju så otroligt spännande ut – tack för ditt höstmys!

  • Reply lovisa 13 oktober, 2016 at 15:43

    otroligt fint inlägg, som alltid! här är mitt bidrag: en bön- och grönsaksgryta med smaksättning av kaffe & kakao! http://polichinelle.se/2016/october/manadens-grona-oktober-vegansk-hostgryta-med-kaffe-kakao-2.html

  • Reply Annelie Andersson 13 oktober, 2016 at 22:08

    Tack fina, och vad härlig din gryta låter. Älskar smaken av kaffe och kakao – även i mat. Tack för att du är med och bidrar till höstmyset.

  • Reply MANGOLD & LINSSOPPA TILL MÅNADENS GRÖNA! - Grönt varje dag 15 oktober, 2016 at 01:18

    […] går ni in och lämnar ert bidrag & länkar till ert recept! Fram till den 25/10 har ni på […]

  • Reply Tina 17 oktober, 2016 at 09:02

    Hej!

    Ja då är mitt bidrag på plats också!

    http://grontvarjedag.se/index.php/2016/10/14/mangold-linssoppa-till-manadens-grona/

    Ha en fin dag// Tina

  • Reply Chai-te | Krii's Kitchen 17 oktober, 2016 at 21:26

    […] det är Annelie som är värd. Gå in och lämna ditt bidrag med en länk i hennes recept på Ljummen pumpasallad för att vara med. Din deadline är den […]

  • Reply Ulrica – Krii's Kitchen 17 oktober, 2016 at 21:37

    Vilket härligt inlägg och gott recept!
    Här kommer mitt höstmys i form av att jag gjort mitt eget chai-te.
    http://www.kriiskitchen.se/chai-te/

    Kram Ulrica

  • Reply Annelie Andersson 17 oktober, 2016 at 21:58

    Tack Ulrica, ett så härligt värmande och vackert inslag i höstmyset! Kram tillbaka.

  • Reply Sylwia | Vibrant Food Stories 21 oktober, 2016 at 12:33

    Din sallad ser verkligen ut som oktober månad (tänker på de grön-orange-gula träd ! ) Härligt recept :)

    Här kommer mitt idag till höstmyset ;) Bananbröd med bovete!
    http://www.vibrantfoodstories.com/tokgott-bananbrod-med-bovete-insanely-delicious-buckwheat-banana-bread/

    • Reply Annelie Andersson 23 oktober, 2016 at 14:48

      Tack, Sylwia, det hade jag inte reflekterat över men det har du ju helt rätt i :) Och tack för ditt bidrag – låter SÅ gott!

  • Reply Katarina 22 oktober, 2016 at 14:29

    Hej! Här kommer mitt bidrag:
    http://hovkonditorn.blogspot.nl/2016/10/carrot-puree-soup.html

    • Reply Annelie Andersson 23 oktober, 2016 at 14:59

      Tack, Katarina, så himla roligt att du är med och bidrar till oktobers höstmys. Kram!

  • Reply Annie - lättlagat vegokäk 23 oktober, 2016 at 11:50

    Just det, länkade aldrig till mitt bidrag, men här är det:

    https://vegokak.se/2016/10/16/lyxig-vegansk-bolognese-utan-fuskkott-manadens-grona/

    Jag vet förresten att Atilio gjorde ett bidrag, men hon har nog glömt att länka:

    http://atilio.metromode.se/tag/manadens-grona-hostmys/

  • Reply Livsnjutarnas Gourmetkök 23 oktober, 2016 at 20:46

    Vi höstmyser med Ritas kaneldoftande äppelkaka bakad i långpanna. Ett recept som följt med oss länge.
    http://livsnjutarnasgourmetkok.nu/2016/10/23/ritas-appelkaka-i-langpanna-till-sondagsfikat/

    • Reply Annelie Andersson 25 oktober, 2016 at 12:34

      Äppelkaka är verkligen höstmys! Tusen tack för ert härliga bidrag, kul med lite bakat också i höstmörkret.

  • Reply Milla 23 oktober, 2016 at 21:49

    Här kommer mitt bidrag http://millashalsoblogg.blogspot.se/2016/10/chai-te-och-kikartsbrod.html?m=1

    • Reply Annelie Andersson 25 oktober, 2016 at 12:32

      Så gott det låter, tycker själv om att baka med kikärtsmjöl. Härligt bidrag till oktobers höstmys – tack!

  • Reply Sandra 24 oktober, 2016 at 11:41

    Din sallad både låter och ser riktigt god ut! Här kommer mitt bidrag:

    http://atilio.metromode.se/2016/10/18/recept-slat-zucchinisoppa/

    • Reply Annelie Andersson 25 oktober, 2016 at 12:30

      Tack, Sandra! Och vad glad jag blir att du är med och bidrar till oktobers höstmys – ser så gott ut!

  • Reply Mårtenssons kök 24 oktober, 2016 at 14:53

    Härligt med höstmys, så mycket gott det kan bli!
    Vi har lagat till en orange soppa med mustiga kryddor och apelsin, du hittar den här:

    http://martenssonskok.blogspot.se/2016/10/linssoppa-med-apelsin-och-saffran.html

    ha en fortsatt fin måndag,
    kramar Mårtenssons.

    • Reply Annelie Andersson 25 oktober, 2016 at 12:27

      Halloj Mårtenssons, och vilken ljuvlig soppa ni bjuder på! Så glad jag blir att ni fyller på med höstmys hos Månadens Gröna och mig i oktober. Kramar tillbaka.

  • Reply Susanne Pettersson 24 oktober, 2016 at 16:27

    🍁Rester från helgen! Lagat en vegetarisk wok rätt med Bönpasta. Bidrag till @manadensgrona #höstmys 🍂🍂🍂🍂 Gör så här till 2pers.
    3dl kokt pasta (häll på några droppar olja)
    30g hericots vetrs el. Sockerärtor
    1 morot i stavar
    1/2 rödlök
    10st skivade champinjoner
    2msk olja
    1tsk ingefära
    2pressade vitlökar
    1/2 strimlad paprika
    1tsk hackad röd chili
    1/2dl teriyakisås
    3msk soja ▪️Fräs alla grönsaker i en upphittad wok, rör ner ingefära, pressad vitlök, finhackad chili och strimlad paprika. Blanda ner pasta och tillsätt teriyakisås och soja.
    Fabulous🌶
    #slängintematen #tahandomresterna
    Instagram susannepettersson 🌺

    • Reply Annelie Andersson 25 oktober, 2016 at 12:26

      Tusen tack, Susanne för ditt bidrag, låter verkligen som goda smaker.

  • Reply Evelina - Evelinas Ekologiska 24 oktober, 2016 at 21:24

    Så vackra bilder i det här inlägget! Jag tycker också om pumpa och har använt pumpapuré i både maträtter, bakverk och glass i höst :D
    Här kommer mitt bidrag:
    http://evelinasekologiska.femina.se/pumpapizza-med-pesto-vegetariskglutenfri/
    Ha det fint <3
    /Evelina

    • Reply Annelie Andersson 25 oktober, 2016 at 12:26

      Underbart inspirerande med alla dina recept på pumpapuré och det här skulle jag verkligen vilja prova. Så glad jag är att du är med i oktobers höstmys.

  • Reply Nellie Rolf 25 oktober, 2016 at 00:05

    Här var det pannkakor med bananfyllning! http://www.minvardagshalsa.se/2016/10/25/manadens-grona-pannkakor-med-bananfyllning/

    • Reply Annelie Andersson 25 oktober, 2016 at 12:23

      Både ser och låter riktigt gott, Nellie. Härligt att du är med och fyller på vårt höstmys.

  • Reply Sandras Matkrypin 25 oktober, 2016 at 06:44

    Mitt bidrag blir en värmande spenatsoppa med massor av härliga kryddor som såklart serveras med kokt ägg: http://www.sandrasmatkrypin.se/kryddig-spenatsoppa-med-potatis-och-ingefara/
    Kram kram!

    • Reply Annelie Andersson 25 oktober, 2016 at 12:20

      Tack, Sandra, kul med en förnyad klassiker och vad roligt att du bidrar med inspiration i oktober.

  • Reply Pia 25 oktober, 2016 at 14:08

    http://gingiberi.blogg.se/2016/october/vegansk-typ-skagenmacka.html

    Mitt sista- minuten bidrag!

  • Reply Emilia 25 oktober, 2016 at 17:32

    Hej Annelie! För mig är soppor riktigt värmande i höstmörkret. Det är så mysigt att sätta sig i soffan med en skål soppa och titta på en go film när mörkret faller på. Jag har gjort en rostad paprikasoppa med två härliga toppings.

    http://tinglingtaste.com/roasted-bell-pepper-soup-with-coriander-pesto-and-fried-veggies/

    Kram!

    • Reply Annelie Andersson 26 oktober, 2016 at 09:44

      Åh jag håller med, så himla gott med värmande soppa den här tiden på året. Och jag gillar också att äta i stor mugg :) Tack för fint bidrag!

    Lämna en kommentar