Maträtter Vegetariskt

Morotssoppa med apelsin och ingefära

22 januari, 2017
Morotssoppa månadens gröna

En len morotssoppa med smak av apelsin och ingefära blir mitt bidrag till Månadens Gröna denna månad.

I januari är det Tuvessonskan som är bloggvärd och Julia har valt temat Billig vardagsmat – passande så här i början av året. Ja, vad räknas då som billigt och som vardagsmat. Vi handlar helst av allt ekologiskt, närodlat och rättvisemärkt så långt det är möjligt. För oss är det viktigt, men det är klart att det kan påverka priset. Vardagsmat ska vara något som går snabbt att laga till en kväll efter jobb och skola. Alternativt att man lagar till det kvällen innan och sedan bara värmer på.

Den här årstiden smakar en värmande soppa alltid bra och soppa står allt som oftast på vår veckomeny. Receptet är tänkt för 4 personer men det finns fortfarande lite kvar i kylen, så räkna med fyra portioner plus en matlåda. Soppan kostade ungefär 10 kr per portion om jag räknar på 4 portioner och då är morötter, lök, vitlök, buljong, ingefära, apelsin och kokosmjölk ekologiskt.

Morotssoppa månadens gröna

Min dotter samlar på servisen Gröna Anna och har bland annat de här två gigantiska tekopparna som rymmer ca 6 dl och är ett väldigt trevligt sätt att servera soppa på. Soppan kan förstås även serveras som förrätt och då i lite mindre koppar.

Morotssoppa månadens gröna

Morotssoppa med apelsin & ingefära

4 portioner

800 g morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
8-10 dl vatten
2 msk grönsaksbuljong (vegetarisk och utan jäst, jag använder denna)
1 burk (400 ml) kokosmjölk

1 apelsin, skal och saft
1,5 msk riven färsk ingefära
Salt och peppar

Skala morot och skär i bitar. Skala och hacka gul lök och vitlök. Lägg i en kastrull tillsammans med vatten, grönsaksbuljong och kokosmjölk. För en fylligare soppa kan du börja med 8 dl vatten och eventuellt späda med mer när du mixar soppan. Skala av två stora bitar apelsinskal och låt dem koka med. (Det går också bra att riva skalet av apelsinen och tillsätta tillsammans med saften.)

Koka nu upp soppan och låt koka på medelvärme i ca 20 min. Plocka upp apelsinskalen. Tillsätt pressad apelsin (och ev rivet apelsinskal) och riven ingefära och mixa soppan slät. Tillsätt eventuellt lite mer vatten. Salta och peppra.

Servera gärna morotssoppan tillsammans med goda tillbehör. Hemma hos mig fanns rostade kokosflarn, granatäpplekärnor och pistagekärnor. Det är också gott att servera soppan med en klick iMat fraiche och hackad persilja eller koriander. Och så smakar förstås ett nybakat bröd alldeles utmärkt till soppan.

Morotssoppa månadens gröna

Var med och sprid grön matinspiration tillsammans med oss!

Månadens Gröna riktar sig till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning. Tillsammans med er sprider vi grön inspiration. Varje månad utses en ny råvara (eller tema) och januari månads gröna tema är alltså BILLIG VARDAGSMAT.  Om du vill lämna ett eget bidrag gör du det genom att lämna en kommentar till Julias inlägg här och du kan antingen länka till ett blogg- eller ett instagraminlägg. Tänk bara på att skriva ut receptet om du delar en bild på instagram. Senast den 25/1 ska januari månads bidrag vara lämnade.

Vi som har hand om Månadens Gröna är: AnnieLovisaÅsaUlricaSylwia, Tina, Nellie, Julia och jag. Följ oss gärna på Instagramkontot @manadensgrona och gå med i vår Facebook-grupp Månadens Gröna.

You Might Also Like

3 Kommentarer

  • Reply Bloggport | Senaste nytt från svenska bloggvärlden 22 januari, 2017 at 14:21

    […] Vidare till bloggen […]

  • Reply Anncha på Stiligahem.se 22 januari, 2017 at 17:28

    Morotssoppa med ingefära och chili brukar jag göra, men har aldrig provat att göra med apelsin. Det låter friskt och gott.

    • Reply Annelie Andersson 23 januari, 2017 at 10:27

      Det låter gott med chili, det ska jag prova nästa gång – tack för tips!

    Lämna en kommentar