Bakverk Vegetariskt

Tårta på palsternacka, fast med tropisk touch. Mitt bidrag till Månadens Gröna september.

8 september, 2016

Att baka med rotfrukter och grönsaker är ju inte helt ovanligt. Choklad gifter sig exempelvis fint med rödbeta och både morot och zucchini bidrar till saftiga bakverk. Men att palsternacka kunde åstadkomma en sådan smaksensation som detta hade jag aldrig kunnat ana. Denna tårta som jag haft lite svårt att sätta namn på är något av det godaste och mest spännande jag skapat och bakat på länge. Det är en no-bake-cake men i och med att palsternackan kokas är den inte raw. Den är både vegan, gluten- och mjölkproteinfri. Vad ska den heta då? Smakerna mango & passion är talande men jag tänker att palsternackstårta nog kan få många att rynka på näsan, så jag landar i att kalla den Hemlig mango- & passionstårta. Den hemliga ingrediensen kan med fördel avslöjas efteråt. Eller så kanske man till och med kan göra en gissningstävling av det hela.

Något jag vill förtydliga är att den här tårtan inte smakar palsternacka alls då både mango, lime, passionsfrukt och kokos sätter tonen. Den lena konsistensen är dock helt och håller palsternackans förtjänst. Och här får jag nog poäng hos professor Bengmark som aldrig äter varma rotfrukter. De ska kokas och kallna, då bildas nämligen nyttiga fibrer (resistent stärkelse) vilket är mumma för tarmbakterierna. Bara en sådan sak!

Nu kan jag heller inte ta åt mig hela äran för denna skapelse utan jag måste hylla och tacka Audrey, Unconventional Baker, som skapar fantastiska bakverk med ingredienser som är minst sagt okonventionella. Utan henne hade jag aldrig gett mig på att prova mig fram till en sådan här tårta. Jag menar – palsternacka?! Några olika varianter blev det innan jag landade i denna som jag själv tycker blev väldigt lyckad. Fyllningen smaksätts på två olika sätt och varvas med passionsfrukt som bidrar till lite crunch i den annars lena konsistensen.

nobakecake5

Som alltid ska sötsaker intas med måtta och till denna har jag valt att söta med äkta ekologisk lönnsirap som ger samma energi och sötma som vitt raffinerat socker men bidrar med både mineraler och antioxidanter. Tårtan är nötfri och pumpafröna kan ersättas med solroskärnor. En del kan tycka att smaken av kokos tar över och då kan man istället för kokossmör (observera att detta är ett smör och inte kokosolja eller kokosfett) använda kakaosmör. Då kommer dock tårtan att smaka mer av mörk choklad vilket ger den en annan karaktär, men det blir också gott. Precis som med sötning får man tänka på att kakaosmöret innehåller en stor del mättade fetter men även nyttiga antioxidanter. Kokossmör (Coconut butter) finns på burk i välsorterade livsmedelsbutiker eller hälsokost (bl a Renée Voltaire) och består av både olja och fibrer. Perfekt till desserter och ser till att tårtan håller formen fint.

nobakecake3

Hemlig mango- & passionstårta

15 cm Ø
6-8 bitar

Botten:

1,5 dl pumpafrön (eller solrosfrön)
1 msk kokosolja
1 tsk vaniljpulver
1 msk äkta lönnsirap

Fyllning med palsternacka:

3 dl (ca 300 g) palsternacka, delad i bitar
4 msk kokosolja (mjuk)
2 msk äkta ekologisk lönnsirap
1 msk tapiokamjöl (eller annan stärkelse som potatismjöl eller majsstärkelse)
1 tsk vaniljextrakt (flytande)
2 krm salt
2-3 msk saft från pressad lime

Smaksättning mango och lime:

2,5 dl tärnad mango (om fryst, tina något)
0,5 dl äkta ekologisk lönnsirap
1,5-2 msk saft från pressad lime

Smaksättning kokos och passion:

3-4 msk kokosgrädde
1 dl kokossmör (Coconut butter), flytande
(eller kakaosmör, se ovan)
2 passionsfrukter (ev mer till dekoration)

Börja med att skala och dela palsternackan i bitar. Lägg i kastrull med vatten och koka tills den är helt mjuk, det tar ca 15-20 minuter. Häll av vattnet och låt svalna till rumstemperatur.

Under tiden blandar du samman mango, lönnsirap och limesaft i liten kastrull. Koka upp och låt sjuda i 7-10 minuter tills det tjocknar något. Rör lite då och då. Ta sedan av från plattan och låt svalna till rumstemperatur.

Smält kokossmöret på mycket svag värme och låt svalna. Gröp ur passionsfrukterna och lägg i en skål.

Till den här tårtan använder jag en liten nonstick form med löstagbar kant, 15 cm i diameter, och jag trycker ut botten direkt i formen, men du kan såklart klä den med bakplåtspapper eller plastfolie.

Mixa pumpafrön, kokosolja och vaniljpulver tills det blivit till en smulig massa. Tillsätt lönnsirapen och mixa ihop det sista. Du kan behöva skrapa ned från kanterna. När du kan forma en bit av massan så att den håller ihop är den klar. Tryck ut i formen i ett jämnt lager och låt stå i frysen medan du gör fyllningen.

Dags att göra fyllningen som ska smaksättas på två olika sätt. Börja med att mixa den rumstempererade palsternackan med mjuk kokosolja, lönnsirap, tapioka, vaniljextrakt och salt. Smaka av med lime. Mixa tills konsistensen är riktigt jämn och fin. Ta undan ungefär hälften och ställ åt sidan så länge. Tillsätt nu kokosgrädden och det smälta kokossmöret. Mixa tills jämnt. Fördela hälften över botten, skeda sedan över halva mängden passionsfrukt, tillsätt resterande kokos- och passionsfyllning och till sist ännu ett lager av passionsfrukten. Jämna till ytan (slå formen i bänken försiktigt ett par gånger för att få bort luftbubblor) och ställ formen i frysen, i minst 15 minuter, medan du gör det sista av fyllningen.

Lägg nu tillbaka den palsternacksfyllning du ställt åt sidan, i matberedaren tillsammans med den rumstempererade mango- och limemixen och kör tills jämnt. Häll den överst i formen och jämna till ytan. Täck formen och ställ i frysen i minst 5-6 timmar eller över natt. Dekorera innan servering. Själv har jag dekorerat med ett par limeskivor, lite extra passionsfrukt, några pumpakärnor och det svarta är kärnor från passionsfrukten.

Tina gärna kakan i kylskåpet i ca 2 timmar innan servering eller 1 timme i rumstemperatur. Förvaras i kylen och håller sig ca 1 månad i frysen. Det här blir en mindre tårta som gott och väl räcker till 6-8 bitar och mättar fint. Skulle du vilja göra en stor tårta (drygt 20-25 cm i diameter) behöver du tredubbla satsen.

nobakecake6

Det här är mitt bidrag till den vegetariska matlagningsutmaningen Månadens Gröna. I september är temat ROTFRUKTER och bloggvärd är Sylwia på Vibrant Food Stories och det ska verkligen bli roligt att se vad ni alla hittar på. I det här inlägget läser ni allt om hur det går till och där länkar ni också till ert eget bidrag, oavsett om ni bidrar med ett recept via blogg eller instagram. Senast den 25:e måste bidraget vara inne och den 28:e publiceras ett samlingsinlägg med alla recepten.

Se till att följa Månadens Gröna på både facebook och instagram så får du på ett enkelt sätt ta del av alla nyheter.

Och du, om du provar att baka den här tårtan – vilket jag verkligen tycker att du ska göra – är jag riktigt nyfiken på att få höra vad du tycker ♥

You Might Also Like

Inga kommentarer

Lämna en kommentar