Maträtter Tillbehör Vegetariskt

Ugnsrostad brysselkål med granatäpple – Månadens Gröna november

25 november, 2016
månadens gröna brysselkål

Idag är sista dagen att lämna sitt bidrag till Månadens Gröna och i november är det Tina på Grönt varje dag som är bloggvärd och hon har valt KÅL som råvara. Den här månaden blir det ett enkelt bidrag från mig. Men enkelt är också gott och något jag tycker mycket om är brysselkål och nu finns ju fin färsk sådan i matbutikerna.

månadens gröna brysselkål

Ingredienserna till min rätt är färsk brysselkål, rödlök, salvia, olivolja och salt samt granatäpple. Salvian plockade jag i trädgården i morse, frostnupen men precis lika god och väldoftande. Salvia kan uppfattas som lite stark så anpassa mängden efter de som ska äta. Det här är väl egentligen inte någon egen rätt men passar finfint som tillbehör eller varför inte på kommande julbord.

månadens gröna brysselkål

månadens gröna brysselkål

Ugnsrostad brysselkål med salvia & granatäpple

Färsk brysselkål, 1 påse (ca 500 g)
Rödlök, 1 st
Salvia, 3-5 blad
Olivolja, 1-2 msk
Havssalt
Granatäpple
Sesamfrön

Sätt ugnen på 200 grader.

Skölj och ansa brysselkålen och skär i halvor. Lägg i en bunke tillsammans med klyftor av rödlök och blanda runt med olivolja och salt så att det täcks. Lägg i en ugnsfast form och ställ in i ugnen och rosta tills brysselkålen är mjuk. För mig tog det knappt 30 minuter. Lägg upp på ett serveringsfat och toppa med granatäpplekärnor och om du så vill sesamfrön.

Om du inte får tag på granatäpple kan torkade tranbär vara ett alternativ och om du vill kan du blötlägga dem en stund innan.

månadens gröna brysselkål

Månadens Gröna – så här går det till:

Syftet är att tillsammans med er läsare sprida gröna recept till alla som är intresserade av vegetarisk och vegansk matlagning. När vi pratar vegetariskt så tänker vi oss lakto-ovo och våra riktlinjer är att vi godkänner ägg, mjölk och smör men vill gärna att ni bidrar med recept utan löpe, gelatin och kött-, kyckling- eller fiskbuljong. Varje månad står en ny råvara i säsong i centrum – och kring den kan vi släppa loss vår kreativitet och skapa en massa goda vegetariska recept. Utmaningen är öppen för alla och allt du behöver är en kamera och en vilja att laga mat. Tillsammans kommer vi att skapa en helt fantastisk vegetarisk receptbank!

Låt dig inspireras av månadens tema, laga en egen rätt och lägg upp receptet på din blogg eller ditt instagramkonto. Du lämnar ditt bidrag genom att länka till det i kommentarsfältet i detta inlägg senast den 25/11 (tänk på att kopiera din delnings-url om du lämnar ditt bidrag som en instagrambild). På instagram får du gärna använda hashtaggen #månadensgröna så att vi hittar all inspirerande mat. Den 28/10 publicerar Tina ett samlingsinlägg med länkar till alla era recept.

Följ oss gärna på instagram @manadensgrona där vi bland annat repostar en massa fina bidrag på månadens tema och gå med i Månadens Grönas grupp på facebook för senaste nytt och presentation av månadens tema.

Vi som har hand om Månadens Gröna är: Annie • Lovisa • Åsa • Sylwia • Ulrica • Tina • Nellie • Julia och jag. Månadens gröna är inspirerat av skaparutmaningen Monthly Makers

månadens gröna brysselkål

I sista sekund lämnar jag mitt bidrag den här månaden och ser verkligen fram emot att få ta del av allt gott som gjorts på kål under november månad. Hoppas att du också kommer att hitta något som passar dig.

Ha nu en riktigt fin helg!

You Might Also Like

3 Kommentarer

 • Reply Hanna 27 november, 2016 at 18:19

  Såg din vackra bild på detta recept först på Instagram och nu har jag även ”bokmärkt” receptet här. Detta ska jag definitivt laga i jul! Tack för fin receptinspiration!

  • Reply Annelie Andersson 28 november, 2016 at 08:10

   Åh vad roligt att höra, blir så glad när jag kan inspirera!

 • Reply KÅL 2.0 DAGS ATT FROSSA I MÅNADENS GRÖNA! - Grönt varje dag 28 november, 2016 at 08:08

  […] tillbaka till ämnet, nästa att bjuda på recept är ANNELIE från Blomster & bakverk makalöst vackert för ögat att titta på! Ugnsrostad brysselkål med […]

 • Lämna en kommentar