En stor källa till inspiration. Och ett av deras recept.

4 augusti, 2013

Något som inspirerar mig oerhört just nu är bloggen Green Kitchen Stories och deras appar Green Kitchen och Healthy desserts. Kan sitta och titta och titta, scrolla och sucka och längta och planera. Jösses så mycket gott. Och vilka fantastiska bilder! Mycket inspirerande läsning och har ni ännu inte upptäckt David, Luise och Elsas vegetariska värld, så har ni mycket att se fram emot. För egen del längtar jag till våren då deras kokbok Green Kitchen äntligen kommer ut på svenska. Har tänkt att vi ska laga och äta mer vegetariskt här hemma.

Vid det här laget vet ni nog att jag älskar frukostar och gärna gör mig en smoothie som toppas med den godaste granolan, som jag tipsade om här. Bestämde mig för att prova Green Kitchen Stories Banana Granola, ett recept som ursprungligen togs fram till IKEAs blogg Livet hemma. Den här granolan får en mild smak av banan och blir inte riktigt lika crunchy som den andra, men det där är en smaksak och det kan ju vara kul med lite variation. Här kommer receptet.

Banana granola

(1 stor burk)

7 dl (250 g) havregryn (jag använde ren havre som är glutenfri)
1 dl (80 g) sötmandel, grovt hackad
1 dl (80 g) pumpafrön
¼ tsk vaniljpulver
1 nypa salt
3 msk kokosolja, rumstemperatur
3 msk lönnsirap, flytande honung eller dadelsirap
2 mogna bananer, skalade och brutna i mindre bitar

Sätt ugnen på 200°C och klä en bakplåt med bakplåtspapper. Blanda havregryn, mandlar, pumpafrön, vanilj och salt i en stor skål. Ta fram en ny skål och häll i kokosolja, lönnsirap och banan. Knåda allting med händerna tills det blivit en jämn smet. För över banansmeten till skålen med de torra ingredienserna och blanda ordentligt. Sprid ut granolan i ett jämnt lager på bakplåtspapperet. Rosta i ugnen i 15-20 minuter. Titta till granolan regelbundet och rör om med en träsked efter ca 8 minuter så att den inte bränns vid. Förvara i lufttäta förvaringsburkar.

Precis som de själva skriver kan man anpassa receptet till vad som finns i skafferiet. Både solrosfrön, andra nötter, dinkelgryn, linfrön eller torkad frukt passar finfint i en granola. Tänk bara på att torkad frukt och russin ska tillsättas efter att granolan rostats och svalnat.

Nu får ni prova er fram och se vilken som är den godaste granolan.

Skriv gärna en rad
  • Sofia Skeppar

    Vad du är duktig Annelie!!! Vilken fin och otroligt inspirerande blogg. Det enda problemet är att jag inte hinner att baka alla goda recept :)

  • Sofia Skeppar

    Åh vad bra det blev. Så super gott!!! Jag har också bakat frallorna med mandelmjöl. Även de blev jätte lyckade…
    KRAM!

  • Tusen tack, Sofia. Blir så glad för dina fina ord – tack! Vad roligt att jag kan inspirera och du har ju flera goda recept att se fram emot då :) Vad glad jag blir att du tog dig tid att skriva några rader. Stor KRAM till dig.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?