Nu så. Desserten från torsdagens bokklubbsmiddag är förevigad på bild och här kommer receptet på en ljuvligt len, god och riktigt enkel dessert. Det bästa är att den gärna ska förberedas kvällen innan och att lägga ihop alltsammans inför servering går på ett kick. Receptet kommer från den här bloggen och där tipsas också om varianter med persika, rabarber och banan. Det här blir helt klart en ny favorit i Anderssonska köket.
Kokosmousse (4-6 portioner):
2 dl creme fraiche
2 dl strösocker (jag minskade något på sockret)
1/2 tsk äkta vaniljpulver
1 dl kokos (riven)
2 dl vispgrädde
Så här gör man:
(Och gärna över natt eller några timmar innan)
Vispa samman creme fraiche och strösocker tills det blivit fast och fluffigt (det tar några minuter). Tillsätt vaniljpulver och kokos och blanda samman. Ställ in i kylen och gärna över natt eller några timmar innan, så att smakerna hinner sätta sig.
Lite crunch:
Jag valde att göra en enkel crunch för att tillsätta lite krispighet. Så här:
Smält 1 msk smör och 1/2 dl flytande honung i en stekpanna eller kastrull. Tillsätt 2 dl havregryn och rosta på svag värme ca 5 minuter. Rör om hela tiden och tillsätt 1 tsk vaniljsocker mot slutet. Låt svalna utspritt på ett fat. Går också utmärkt att förbereda kvällen innan. Det som blir över kan användas som strössel på glass eller varför inte strö över yoghurten.
Inför servering:
Vispa grädden och vänd ner den i kokossmeten. Vispa alltsammans lite till med elvisp så att det blir en fin konsistens (det här momentet gjorde jag innan gästerna kom). Stek frukten strax innan servering enligt nedan.
Vispa grädden och vänd ner den i kokossmeten. Vispa alltsammans lite till med elvisp så att det blir en fin konsistens (det här momentet gjorde jag innan gästerna kom). Stek frukten strax innan servering enligt nedan.
Karamelliserad frukt:
1 ananas (kan bytas ut mot 2 bananer, 2 persikor eller 1 rabarberstjälk)
4 msk farinsocker
25 g smör
Smält smöret i en kastrull eller stekpanna. Lägg ner frukten tillsammans med farinsockret. Rör om försiktigt tills sockret smält ner och frukten blivit varm. Lägg samman mousse, crunch och frukt i ett vackert glas och strö lite kokos på toppen. Servera när frukten är varm, det blir godast. Och det blir verkligen gott!
Anna (Kvinnan)
Kul att trilla in på din blogg! Och tack för kommentaren. Den här desserten drömmer jag fortfarande om typ varje dag… Får nog göra den igen snart :)
annelie
Vad roligt att du tittar in :) Jag måste nog snart också göra om den … och jag vet flera till som är inspirerade. Tack för ett toppen-recept!
Anonym
Låter jättegott! Ska absolut prova för ananas är en favorit.
Kristina
annelie
Vad roligt! Ananas är en favorit hos mig med. Frukt som värms lite får också en lite annorlunda men spännande smak. Tack för att du tog dig tid att skriva en rad.