En klassisk småkaka med julig smak

15 december, 2013
bondkaka julig smak

Bondkaka, en riktig klassiker när det handlar om småkakor och en av mina absoluta favoriter på kakfatet. Både för att den är enkel att baka men främst för att den är så god såklart. Med mycket smak av mandel och så den lite knapriga knäcksmaken av sirapen. Det som är tacksamt också är att det blir så många kakor av en sats (ca 75 st) och så går de att frysa. Tinar på ett kick när man är fikasugen.

bondkaka pepparkaka

När jag bakar väljer jag alltid det ekologiska och/eller rättvisemärkta alternativet. Smakar bättre och känns bättre. Just sötmandel köper jag bara ekologisk och gärna från Saltå Kvarn. Ekologisk mandel behöver man inte skålla heller tycker jag, utan den går utmärkt att hacka ned i granolan, kakdegen eller vad det nu kan vara. Och när det gäller det här receptet är det endast kryddorna som kan vara knepiga att hitta av ekologisk sort.

Nu till denna klassiker då med julig smak. Igår tipsade jag ju er om hur enkelt det är att blanda till sin egen pepparkakskrydda. Den blir alldeles utmärkt att använda till bondkakan och ger den en lite mer julig touch.

bondkaka jul pepparkaka

Receptet är det klassiska och så tillsätts bara ett par matskedar pepparkakskrydda. Kanske kan bli något att baka nu till jul. Och det blir så många att du kan slå in några till ett fint paket och ge bort till någon du tycker om.

Önskar er den allra finaste tredje advent.

Skriv gärna en rad
  • Dom ska jag verkligen baka, ser jättegoda ut. Tack för tipset! /Liv

  • Hmm… varför står det att jag var Anonym i kommentaren ovan…? Jag va inte anonym. Den var ju från mig! :)

  • Bondkakor är en klar favorit på kakbordet för mig med så dessa vill jag ju absolut hinna testa innan jul. Borde jag väl hinna? Har ju nio långa dagar på mig och inget annat som ska fixas dom dagarna. Absolut ingenting… haha!

    • Haha, underbara Petra! Klart du hinner med några plåtar bondkaka. Passar perfekt till mellandagarnas fikastunder, eller hur ;-)

  • Tack för fina ord. Vad roligt att jag kunde inspirera :)

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?