Nybakat till frukost

3 maj, 2013

Att få vakna till doften av nybakat måste ändå vara höjden av lycka! Och det finns inget enklare än att slänga ihop en deg på kvällen, in med bunken i kylen över natten och sen baka ut på morgonen. Här kommer ett recept på ett fullkornsbröd som blir oerhört gott. Det kan antingen bakas ut till limpa eller baguetter.

FULLKORNSBRÖD
5 g jäst
4 dl vatten
1 dl linfrö
10 g havssalt
4 dl vetemjöl special
4 dl vetemjöl fullkorn

Blanda jäst och vatten. Tillsätt linfrön, mjöl och salt. Täck med plast och låt stå i kylen 8-12 timmar. Häll ut degen på mjölat bakbord. Dra ut till en fyrkant och vik kanterna inåt mitten ett par gånger. Sätt ugnen på 250 grader. Låt degen jäsa en halvtimme. Dela sedan till fyra baguetter, vrid dem försiktigt och lägg på plåt med bakplåtspapper. Eller forma till ett helt bröd.

Sätt in en form längst ned i ugnen. Precis innan du sätter in plåten med bröden, häller du ett litet glas vatten i formen. Sänk värmen till 225 grader och grädda i ca 25-30 minuter. Lufta gärna ett par gånger för fin skorpa.

Njut

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?