Go’fika. Gå-bort-present. Glutenfritt.

13 november, 2013
Ibland vill jag bara ha något litet. Till kaffet eller koppen med te. Med det nya glutenfria livet gäller det att leta bra recept och hitta guldkornen. Vill helst inte heller baka med glutenfria mixer utan naturligt glutenfritt är det jag hela tiden försöker eftersträva. Gissa om jag blev glad när jag hittade ett recept på en småkaka med smak av både mandel och kardemumma, en av mina absoluta favoritkryddor. Och hel kardemumma som man stöter själv i morteln ska det vara (inte malen). Den doften. Svårslagen.
Receptet på mandelkakan kommer från Friendly Bread och lyder så här:

125 g rumstempererat smör
200 g grovriven mandelmassa
2 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1-2 tsk kardemumma
(eller 0,5-1 dl hackad sötmandel)
1 st ägg

Till garnering: stött kardemumma och strösocker

Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret så att det blir jämnt och fint (inga klumpar). Blanda potatismjöl, vaniljsocker, kardemumma och/eller hackad mandel och tillsätt. Rör sist i ägget och blanda väl. Forma degen till en rulle (ca 5 cm Ø) som du rullar i en blandning av nystött kardemumma och strösocker. Lägg rullen i plastfolie eller bakplåtspapper och låt stelna i kylen i minst en timme.

Sätt på ugnen på 180 grader. Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor, lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter tills de fått fin färg.

Njut av en god och glutenfri liten kaka. Eller varför inte paketera lite fint och ge till någon du tycker om.

Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?