
125 g rumstempererat smör
200 g grovriven mandelmassa
2 dl potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1-2 tsk kardemumma
(eller 0,5-1 dl hackad sötmandel)
1 st ägg
Till garnering: stött kardemumma och strösocker
Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt. Riv mandelmassan grovt och blanda med smöret så att det blir jämnt och fint (inga klumpar). Blanda potatismjöl, vaniljsocker, kardemumma och/eller hackad mandel och tillsätt. Rör sist i ägget och blanda väl. Forma degen till en rulle (ca 5 cm Ø) som du rullar i en blandning av nystött kardemumma och strösocker. Lägg rullen i plastfolie eller bakplåtspapper och låt stelna i kylen i minst en timme.
Sätt på ugnen på 180 grader. Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor, lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter tills de fått fin färg.
Njut av en god och glutenfri liten kaka. Eller varför inte paketera lite fint och ge till någon du tycker om.