Tårtpassion

11 oktober, 2013
Visst är det gott med sötsaker. I lagom mängd såklart. Och så gott det blir om man blandar det söta med lite syrlighet. Själv har jag alltid älskat citron, lime, lingon och annat som tillför syrlighet och fräschhet till det söta. När jag såg den här otroligt vackra tårtan på copenhagencakes.com och dessutom läste att den bestod av både en massiv mängd passionsfrukt och en vit chokladmousse, så bestämde jag mig för att den måste jag baka!
Men en sådan här magnifik tårta snor man ju inte bara ihop till trefikat. Även om det så skulle vara lill-lördag liksom. Lägligt nog kom ett födelsedagsfirande in i bilden och jag erbjöd mig genast att ta med tårtor till kvällens kalas. Förutom den här tårtan hade jag med mig en chokladtårta de luxe, vilket ni kunde läsa om här. Första utmaningen var att översätta receptet och få till det korrekt med mått och ingredienser, men det gick väldigt bra. Danskan är ett vackert språk tycker jag – eller vad sägs om flormelis, æggeblomme, husblas och piskefløde.
Om ni bakar den här tårtan, läs igenom instruktionerna riktigt noga innan så ni har koll på de olika momenten. Till själva bottnen står det att man ska börja med att vispa ägg, socker, citronsaft och vanilj. För mig blev det inget bra alls. Smeten blev tunn och konstig. Gräddade ändå men det blev platt som en pannkaka. Vid andra försöket vispade jag ägg och socker pösigt och tillsatte sedan citron och vanilj. Då blev det en mycket fin och luftig botten. När jag bakar tårtor gör jag precis som det står i beskrivningen, använder bakplåtspapper som kläms fast i botten (istället för att smöra och bröa) men Cecilia tipsar också om att hon inte heller smörjer kanterna då hon tycker att kakan då istället fyller ut hela formen.
Botten delas i två delar och däremellan fylls tårtan med två sorters mousse, passionsfrukt och vit choklad. Sedan täcks hela härligheten med ett tunt lager passionsfruktgelé. Och sen kommer det roliga. Dekorerandet. Valde att precis som Cecilia dekorera med jordgubbar, hackade (osaltade) pistagenötter och kärnorna från passionsfrukten. Visst blir det vackert!
Inte på något sätt ska jag påstå att det här är en enkel tårta att göra. Men den var inte riktigt lika komplicerad som den kändes vid första anblicken. Förutom att tårtan är så fantastiskt vacker att man nästan tappar andan så är den också väldigt god. Mild och len, fräsch och syrlig. Jag kan mycket väl tänka mig att baka tårtan igen. Speciellt om det kommer något sådant där tillfälle när man vill bjuda på något alldeles extra.
Passionerat förtjust i att baka tårtor är jag.
Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?