Knaprigt. Med smak av kola. (Men utan gluten, laktos och raffinerat socker.)

29 april, 2014
Det har blivit en del glutenfri bakning det senaste året och nu vågade jag mig på ett eget experiment i köket. Som jag berättat tidigare är vi flera i familjen som provat att utesluta gluten och på senare tid har jag även tagit bort bland annat mjölkprotein och socker, vilket fått mig att prova nya vägar i både kastrull och spis. Något som familjen tycker om är de klassiska choklad- och kolasnitten och jag tänkte att det väl borde gå att få till en variant på. När jag bakar är det nästan uteslutande naturligt glutenfritt. Undviker de färdiga mjölmixerna så långt det går. Annars vet jag att många helt enkelt tar sina klassiska recept och rakt av byter vetemjölet mot glutenfri mix. Det är ju ett sätt förstås.

Ju mer jag läser och inspireras av andra kunniga – det finns ju en uppsjö av inspiration på nätet och bloggar – och ju mer jag provbakar desto mer lär jag mig hur olika kombinationer av naturligt glutenfria mjöler ter sig, smakar och fungerar. Och så har jag ju så roligt på vägen.

Tänkte att de klassiska kolasnitten borde kunna bakas på rismjöl och bovetemjöl istället. Och att sötningen istället kunde komma från kokossocker. Och det sega från agavesirap. Sen tycker jag det är så gott med både vaniljpulver och ingefära som smaksättning så det fick det också bli.
Så här gör du:
1 dl bovetemjöl
1 dl rismjöl
1 dl kokossocker
1 msk fiberhusk
0,5 tsk vaniljpulver
0,5-1 tsk malen ingefära
0,5 tsk bakpulver
120 g laktosfritt smör
0,5 dl agavesirap
Mät upp och lägg alla torra ingredienser i en matberedare. Kör runt lite snabbt så att allt blandas. Skär kylskåpskallt smör i kuber, lägg ner och kör runt en liten stund till. Tillsätt sedan sirapen under låg hastighet, öka och kör tills degen formas till en boll. Täck över och lägg i kylen ca 1 timme.
Ta upp degen på bakbord och dela i två delar. Rulla dem till plåtlängd, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och platta till dem något. Räffla gärna med en gaffel. Grädda dem sedan mitt i ugnen i 175 grader i ca 12-15 minuter. Skär snitten i sneda bitar medan de är varma. Låt dem sedan svalna på plåt.
 
Nästa gång ska jag nog prova att smaksätta med choklad. Kakao, hackad mörk choklad eller raw cacao nibs. Eller kanske lakrits. Hemmavid blev i alla fall detta försök till en fullträff, så till stundande långhelg har vi något att knapra på till kaffet. Hoppas på soliga dagar med mycket trädgårdsarbete och fikapauser.
Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?