Somrig bärtårta (no-bake-cake utan vitt socker, gluten och mjölk)

5 augusti, 2014
Vi fick finbesök på fika en dag under semestern, där i lilla stugan vid havet i det gamla fiskeläget på Gotland. Då hela vår familj för tillfället äter glutenfritt och delar av oss även mjölk- och sockerfritt så bestämde jag mig för att ta tillfället i akt att få baka lite. Och det är verkligen roligt att bjuda på annorlunda bakverk. Den här gången gjorde jag en härligt somrig bärtårta som blev väldigt uppskattad. Ett par småkakor blev det också, en ny bekantskap i form av en mandelkaka som tyvärr blev lite trist. Och så de här, de fantastiskt goda Havre- & chokladkakorna som tog slut i ett nafs. På instagram fick jag önskemålet att dela med mig av receptet på tårtan, så nu kommer det äntligen här.
Tänk på att cashewnötterna ska blötläggas och tårtan ska hinna frysa, så börja i god tid. 
 
Somrig bärtårta, 10-12 bitar

Botten:

1 dl pistagekärnor
150 g sötmandel
1 dl solrosfrön
1 msk kokosflingor
2 msk kokosolja
3 msk agavesirap
1 tsk salt

Fyllning:

4 dl cashewnötter, blötlagda
1 dl kokosolja
1 dl agavesirap (kan minskas)
0,5 tsk vaniljpulver
1 citron

Täcke:

2 dl frysta jordgubbar
2 dl frysta hallon
0,5 dl vatten

Lägg cashewnötterna i blöt, gärna över natt men minst 4-5 timmar. Klä en form med löstagbar kant med bakplåtspapper i botten. Gör botten genom att hacka eller mixa pistage, mandel och solrosfrön. Blanda i kokosflingor och salt och tillsätt sedan smält kokosolja och agavesirap. Blanda ihop till en fast smet och tryck ut den jämnt i formen. Ställ in i kylen.

Fyllningen gör du genom att mixa cashewnötterna (avhällda och lätt avsköljda) med smält kokosolja, agavesirap, vaniljpulver och saft från citron tills smeten blir slät och jämn. Bred ut på botten och ställ i frysen medan du gör täcket, som görs genom att mixa jordgubbar, hallon och vatten till en slät och sorbetliknande smet. Bred på och ställ sedan tillbaka tårtan i frysen. Minst två timmar bör den frysas. Tina den 30-45 minuter innan servering, lossa försiktigt formens kanter medan den fortfarande är fryst så får du en fin kant på tårtan. Dekorera gärna med färska bär.

En no-bake-cake som kan snos ihop rätt enkelt även om man är i sommarstugan. Friskt och fräscht, somrigt och svalt till kaffet. Och alldeles lagom sött och gott.
Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?