Den goda, lite nyttigare julen – lakritsmandlar

12 december, 2014
I år kommer bordet med julegotter att se lite annorlunda ut. Av olika skäl har jag dragit ner på socker och framför allt det vita. Under några månader uteslöt jag socker helt och hållet och vid speciella tillfällen kunde jag baka eller göra desserter på kokossocker eller agavesirap istället. Det har gått väldigt bra att plocka bort något som jag egentligen aldrig varit speciellt beroende av. Klart att jag också har frossat i godis och haft sötsug från och till, men under den här perioden har jag lärt mig att annat fungerar precis lika bra. Och när jag väl faller för frestelsen att ta den där biten i godisskålen så ångrar jag mig så snart jag känner smaken. Sött, bara sött. Och då blir det inte ens gott. Däremot kan jag gärna ta en tårtbit eller en hembakad lussebulle och njuta när tillfälle ges. Men att till exempel äppelklyftor stekta i lite kokosolja, toppade med en klick mandelsmör som smälter ner och så några crunchiga kokoschips kunde vara så gott och föredras framför en kanelbulle. Att rawfood desserter kan smaka så ljuvligt och bjuda på helt nya smakupplevelser. Det är något nytt. En helt ny värld att utforska. Vilket är roligt.
Och så är julen snart här med allt vad det innebär och jag tänker att det där gottebordet ska kompletteras med något som är lite mindre sött och lite mer hälsosamt. Och det är klart jag delar med mig av mina tips till er, så först ut kommer här något som alla lakritsälskare kommer att gilla. Rostade lakritsmandlar. Hur gott som helst!
Det här behövs:
2 dl kokande vatten
200 g ekologisk sötmandel
3 msk grovt salt
1,5 msk lakritspulver (gärna eko)
havssalt
Och så här gör du:
Sätt ugnen på 150 grader. Skölj mandlarna så att de inte längre färgar vattnet. Häll det kokande vattnet i en skål med grovt salt och lakritspulver. Rör om så att det löses upp och häll i mandlarna. Låt dem dra i ca 30 minuter. Sila av vätskan och fördela mandlarna på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite extra salt och lakritspulver efter smak. Rosta mandlarna i ugnen i ca 20-25 minuter. Förvara dem i en burk med lock.
Eller fyll små cellofanpåsar med det gottiga så har du gå-bort-presenten fixad. En varning bara … de är beroendeframkallande. Nästa gång kanske du får göra dubbel sats. Och jo, de är helt utan socker. Bara att njuta med andra ord.
Skriv gärna en rad
  • Nu har jag gjort lakrtistsmandlar och dom blev såååå goda. ( Gjorde dubbel sats, kunde ha varit en uns mer lakritssmak, men det fixar jag nästa gång)

    Ha en fin jul. // Lissen

    • Men vad roligt att höra! Ja, lika bra dubbla på en gång ;-) Precis, mängden lakrits kan man enkelt styra men jag har också märkt att det är olika styrka på olika tillverkare så det är till att prova sig fram. Önskar dig en fin helg!

  • Tusen tack för recept! Kommer att mumsa och tänka på dig i jul:)
    Kram millandante

  • Härligt, då ska jag tänka på dig med :)

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?