Den goda, lite nyttigare julen – chiapudding med saffran

16 december, 2014

Att chiapudding är en flitigt återkommande frukost hemma hos mig vet ni som följer mig på instagram. Bestämde mig för att prova att göra en lite mer julig variant genom att tillsätta saffran och det blev så himla gott! Det här kan jag mycket väl tänka mig att äta som dessert eller som en betydligt nyttigare version av ris à la malta. Eller bara som en härlig julfrukost.

chiapudding saffran

Till en stor portion eller två små blandar jag 4 msk chiafrön med knappt 2,5 dl osötad mandelmjölk. Kan tänka mig att en halv påse (0,25 g) saffran blir bra. Hade själv ingen saffran på påse hemma utan tog 1 tsk av min inlagda saffran, som ju innehåller både konjak och socker fast det kändes då inte i den färdiga puddingen förutom den magiskt goda smaken av saffran. Blanda ihop alltsammans i en burk (rör om en sista gång efter ca 10 minuter) och sätt på lock. Låt stå i kylen över natt eller åtminstone i några timmar. Om du vill ha en fastare konsistens på din chiapudding kan jag tipsa om att du istället mixar ihop din pudding, med stavmixer eller i matberedare. Jag har helt gått över till att mixa den då jag tycker det blir mycket godare men det där är en smaksak. Man kan också blanda ner lite kokosflingor för en mer grötig konsistens. Ser också alltid till att min pudding får stå i rumstemperatur en bra stund innan jag ska äta den. Blir godare så tycker jag.

chiapudding med saffran

Serverade min saffrans-chia med syrliga tranbär (finns i frysdisken) och hackad ekologisk sötmandel. Kan tänka mig att hallon blir gott till. Eller att värma hallon lite försiktigt och passera så att det blir som en hallonsås. Eller varför inte filéade apelsinklyftor. Och hackade pistagenötter. Se där, en god och nyttig dessert eller julfrukost som kan varieras på flera sätt♥

Det här är mitt tredje inlägg under rubriken Den goda, lite nyttigare julen. De tidigare inläggen kan du hitta här och här

Skriv gärna en rad
  • Ser jättegott ut! Nästa år då jäklar hehe, så ska jag bli lite bättre på att laga mat! Har haft en dipp detta år pg a tidsbrist och har verkligen inte haft lust heller. Men år 2015 då jädrans! :-)

    Kram Malin

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?