En lite nyttigare chokladboll

26 februari, 2014
Energiboll. Raw-boll. Fikonboll. Kärt barn har många namn. Och när de här godsakerna för tredje gången flimrade förbi på nätet och i tidning så tänkte jag att det nog är ett tecken. Och som av en tillfällighet fanns alla ingredienser dessutom hemma i köket. Man kan nog säga att de här bollarna går precis lika lätt och snabbt att göra som den klassiska chokladbollen. Men de blir lite, lite nyttigare. Sen vet jag inte hur lättlurade familjemedlemmar ni har, men här hemma gick bollarna inte direkt hem. Så jag fick en hel låda för mig själv :) Recepten på de här bollarna är i princip likadana med vissa variationer och man kan ju prova sig fram vad gäller smaksättning. Själv hade jag dadlar hemma men det går lika bra med fikon och jag valde att smaksätta med espresso.
Det här behövs och så här gör du:
1 dl cashewnötter
1 dl sötmandel
200 g fikon eller dadlar
1 tsk chiafrön
2 msk kakao

1-2 msk vatten eller espresso
Kokosflingor eller sesamfrön att rulla bollarna i

Börja med att mixa cashewnötter och mandel fint. Om du som jag använder ekologisk mandel behöver den inte skållas. Tillsätt fikon eller dadlar (urkärnade och om fikon, utan skaft), chiafrön (kan uteslutas), kakao och vatten. Om du gillar smaken av kaffe blir det riktigt gott att tillsätta espresso eller starkt kaffe istället för vatten. Forma till bollar och rulla i kokosflingor eller sesamfrön. Förvaras i kylen.

De innehåller inget socker, bollarna, men väl torkad frukt som ju i sig är sött men ofta ett bättre alternativ. Alla ingredienser jag hade hemma var ekologiska – utom chiafröna – och då kändes de ju plötsligt ännu lite godare. En boll energi, varsågod.
Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?