Chailatte, min senaste upptäckt

17 januari, 2014
Som jag skrev häromdagen så är Chailatte något jag ganska nyligen upptäckt. Och jösses så gott det är. Och dofterna! Dofterna som sprids när man kokar ihop denna kryddiga blandning med te, vatten och mjölk är helt ljuvliga. Det doftar exotiskt, varmt, kryddigt och lite jul. Jag är både te- och kaffedrickare men när jag dricker kaffe måste det vara med mjölk och gärna en riktigt god och krämig latte. När jag upptäckte den här drycken insåg jag att det utan problem skulle gå att ersätta en av dagens koppar kaffe med en chailatte istället.
Chai är en kryddblandning som ger smak åt te och finns självfallet att köpa på burk. Men det var precis lika enkelt att göra sin egen blandning. Basen är kanel, kardemumma och ingefära. Alla de kryddor jag älskar. Och sedan kan man även tillsätta kryddnejlika och peppar. I vissa länder betyder ’chai’ te och det kan ju bli lite förvirrande. Precis som att det finns en söt kaffedryck som heter chai latte, men som är något helt annat än det jag provat. Kanske att man helt enkelt får fråga om man beställer på stan. Eller så gör du som jag, en burk egenblandad krydda och chailatte på te. Själv. Nu till receptet.
Kryddblandning:
2 msk malen kanel
0,5 msk malen kardemumma
0,5 msk malen ingefära
0,5 msk malen nejlika
0,5 tsk vaniljpulver
Blanda och förvara i en burk.
För att göra en kopp chailatte behöver du:
2 tsk teblad (eller en tepåse, valfri sort)
1,5 tsk kryddblandning
1 dl vatten
1,5 dl mjölk
Värm allt i en kastrull tills det blir hett. Dra av från plattan och låt stå och dra en minut. Därefter behöver du sila drycken, minst 2 gånger tycker jag behövs. Häll på glas. Skumma lite mjölk och häll över. Pudra med kanel.
Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?