Citronsåsen som återuppstod

18 januari, 2014
citronsås

Den här citronsåsen har funnits med på tallrikarna genom många år, men den fick liksom nytt liv ifjol. Om jag minns rätt så fick min mamma receptet för massvis av år sedan, av en arbetskamrat och längst ned på papperet står det ”gör gärna dubbel sats av såsen för den är himmelskt god”. Och det stämmer verkligen, den här såsen är så god att man vill slicka skålen. I smyg ute i köket såklart.

Citronsåsen i sällskap med lax blev en stående favorit på middagarna hemma länge och sedan blev det väl så där, att vi liksom tröttnade lite. Så, ifjol på sportlovet som vi tillbringade med två andra familjer bjöd våra fina vänner på lax med citronsås en av de kvällar då de ansvarade för middagen. Och det var så gott! Alla åt av hjärtans lust och den föll både stora och små i smaken. Tyckte nog att den påminde om mammas sås, men att den här verkade mycket enklare att göra. Minnet sviker ibland. Det är precis samma sås. Så nu har den återuppstått. Och jag kan bara säga att planera in en fiskmiddag inom den närmaste tiden och laga den mest gudomliga sås till. Och, ja gärna dubbel sats.

citronsåsen

Citronsås

1 st citron, skalet och 1 tsk saft
2 dl crème fraîche
1,5 dl vispgrädde
1 buljongtärning

Till det här receptet passar det utmärkt att använda endast ekologiska råvaror. Framför allt citronen, men de andra ingredienserna brukar vara enkelt att hitta ekologiskt alternativ till. I receptet står det fiskbuljongtärning, men jag använder en ekologisk lantbuljong och det går precis lika bra. Numera gör jag såsen mjölkfri och använder iMat crème fraîche och matlagningsgrädde. Tar lite mer buljong för att väga upp smaken. Prova dig fram vad du tycker bäst om.

Skala citronen tunt med potatisskalare och skär skalet i tunna, fina strimlor. Putsa gärna så att det inte kommer med för mycket av det vita, som är lite beskt. Koka skalstrimlorna i lite vatten i en minut. Häll av. Koka sedan upp 2 dl crème fraîche med 1,5 dl vispgrädde (mjölk går också bra om du vill köra den linjen), skalstrimlor, buljongtärning och 1 tsk citronsaft. Låt såsen koka ihop (det tar bara ett par minuter) och smaka av. Eventuellt kan någon nypa salt tillsättas.

Och det är det hela. Snabbt, enkelt och gudomligt gott. Servera gärna såsen till en bit lax tillagad på låg temperatur. Utmärkt sällskap till citronsåsen.

Skriv gärna en rad
 • Det är verkligen roligt att titta inom hos dig o alla fina recept du bjuder på. Älskar sättet du fotar dina uppläggningar o sammansättningen på fotot ger glädje o inspiration. TACK Har gjort rabarbermarmeladen mycket god, Citronsåsen kommer snart att fixas till säkert god. Önskar en GOD SOMMAR

  • annelie@blomsterochbakverk.se

   Tack! Jag blir så glad av dina värmande ord, underbart att höra! Liksom att du gjort marmeladen. Citronsåsen är riktigt god. Hoppas allt smakar och GOD sommar tillbaka till dig.

 • Gunilla

  ?? Till en fisk – här vid kanten av Lac Léman – tillagad ikväll. Oh så god! Tack Annelie ???

 • Catharina Nordh

  Vi serverade lax med citronsås på släktmiddagen igår. Det smakade väldigt gott och var mycket uppskattat! Tack!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration. Skriv upp dig på min mailinglista här.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?