En blomsterkonstnärs storheter i Smålands skogar

16 maj, 2014
Välkomna att följa med på en rundtur i danske blomsterkonstnären Tage Andersen fantastiska paradis, Gunillaberg. En herrgård han förvärvade för snart sex år sedan och som ligger mitt ute i skogen på småländska höglandet.
Så här skriver Tage Andersen själv på sin hemsida:
”Jag förvärvade Gunillabergs herrgård sommaren 2008, belägen vid Bottnaryd i Småland,
mitt emellan Stockholm och Köpenhamn. Nu har ett nytt kapitel börjat, både för Gunillaberg
och för mig själv. Här finns ljus och luft, plats för min konst och mina djur, och stor potential för
vidare utveckling. Prosaiskt, men vackert placerad i skogen på det småländska höglandet –
omgiven av betesmarker och raviner, med karpdamm och porlande vattendrag, magi och atmosfär.”
 

Det är sannerligen en magisk plats han skapat. Tack vare en instagramvän hörde jag talas om Gunillaberg i somras och såg så vackra bilder från platsen. Tänkte att det skulle vara en upplevelse att åka dit. Och så i påskas när vi skulle tillbringa några dagar just i Småland, råkade jag se en notis om att Gunillaberg hade extraöppet över påskhelgen och att Tage Andersen visade sin privata samling kamelior. När jag dessutom insåg att det endast var en halvtimmes bilfärd mellan vår plats för helgen och Gunillaberg var ju utflyktsmålet givet. Och jag fick med min fina svärmor och svägerska också. Kameliasamlingen har turnerat världen över och att nu få se den på plats på Gunillaberg var onekligen fantastiskt.

”Det är fascinationen för denna fantastiska, perfekta blomma som blommar under den mörkaste
och tristaste tiden på året, som jag här önskar dela med mig av till andra kameliaälskare.”
Tage Andersen
Det är svårt att förmedla den skönhet och magiska upplevelse som uppstår när man kliver in i detta vackra orangeri. Bara själva byggnaden är oerhört vacker. Och ljuset är magiskt. Samlingen av kamelior är oerhört vacker och fascinerande. Tage Andersen har norra Europas största samling av kamelior med ett 80-tal arter. Kamelian är en buske som tillhör familjen teväxter och kommer ursprungligen från bergstrakterna i Kina, Japan och Korea. Det lär finnas ca 2000 olika arter.
När man väl tagit in kameliornas all skönhet finns det så mycket, mycket mer att se. Vackra arrangemang, krukor, naturmaterial, gjutjärn, detaljer överallt. För varje varv jag tog runt orangeriet upptäckte jag nya saker.
Och så satt han där, mästaren själv bland sina kamelior. Vi fick oss en liten pratstund med både Tage Andersen och hans assistent, som berättade lite mer om samlingen och om arbetet på Gunillaberg.
Utanför orangeriet finns denna installation med vatten och stora ”burar” där jag förstår att det ska planteras blommor. Vi fick också berättat att Tage hade planterat alla päronträden i början men vartenda träd har dött. Istället för att ta bort träden kommer det istället att skapas konstverk av dem. Typiskt Tage, som hans assistent sade, att använda ett misslyckande och göra något vackert av det. Gunillaberg ligger mitt emellan Stockholm och Köpenhamn och jag läste någonstans att det blev något av en överraskning att det just här är växtzon 5, som ju onekligen kan vara en utmaning. Men för denne mästare är nog ingenting omöjligt.
Jag skulle gärna komma tillbaka när Gunillaberg öppnar för säsongen (29 maj – 31 augusti). Tänk bara att få gå på stigen bland 1000-tals liljor. Det såg ut att finnas många fina promenadstråk runtom och även platser att slå sig ned med en kaffekorg och njuta av skog, natur och grönska.
De nya lammen tyckte de också att vi skulle titta in till. Det fanns ett tält vid sidan om herrgården. Ja, det var väl det vackraste tält med lamm jag någonsin varit i. Som en konsthall med vackra föremål. Och lamm.
Det som också kändes så tydligt var att allt som finns på Gunillaberg finns det en tanke med och bakom. Allt ifrån djurarter till byggnader till staket till skyltar och växter. Allt är genomtänkt. Och det åker man därifrån med.
Det här blev nog mitt längsta blogginlägg någonsin och det visar väl bara hur uppfylld jag ännu känner mig av besöket. Och jag hoppas en dag komma tillbaka och se Gunillaberg en annan årstid. Hoppas du njutit av turen.
Skriv gärna en rad

Lämna den första kommentaren

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?