Paleobrödet med ny twist

27 oktober, 2014
Paleo-brödet har jag skrivit om förut och det är en sådan där återkommande favorit som jag gör med lite längre mellanrum. Vet inte riktigt varför det ska gå lång tid emellan men det är väl för att jag hela tiden älskar att prova nya recept och baka olika sorters bröd. Nu har jag bakat Paleo-bröden på beställning i flera omgångar och blev så sugen på att baka mig en egen sats. Något jag gjort de senaste gångerna då jag bakat till kunder som håller strikt kost eller har speciella allergier är att tillsätta raw cacao nibs (i ursprungliga receptet står att man gärna kan blanda i russin eller mörk choklad). Det här lite bittra som raw cacaon tillför blev en riktig höjdare. Nu tål jag inte nötter så jag gör mitt paleo-bröd helt utan gluten, mjölk, ägg och nötter. Tänkte ni kunde få ta del av min version av receptet som kommer från fantastiska Green Kitchen Stories.
Det här behövs till 12 paleo-bröd: 
(gräddas i en muffinsform)

2 msk fiberhusk + 3,4 dl vatten

150 g sötmandel
150 g solrosfrön
100 g sesamfrön
100 g linfrön

100 g pumpafrön

1-2 tsk havssalt
3 msk smält kallpressad kokosolja + lite extra att smörja formen med
om så önskas, en handfull raw cacao nibs (eller russin eller mörk choklad) 
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att vispa ihop fiberhusk och vatten, låt stå 5 minuter. Det ska bli en tjock gelé. Under tiden kan du mäta upp alla nötter och frön och lägga i matberedare. Mixa nu försiktigt genom att köra mixern kort, ett par gånger. Det ska bli grovt hackat, inte malet. Häll blandningen i en stor skål, tillsätt salt och olja och rör om. Tillsätt nu fiberhusk-gelén och blanda samman allt ordentligt. Använda händerna är nästan enklast även om det är rätt kladdigt. En stor gaffel funkar också. Låt nu blandningen stå i 1 timme. Fördela sedan smeten i en smord muffinsform, packa ihop och grädda i 50 minuter. Ta ut från ugnen och låt bröden svalna helt (viktigt) innan de skivas och äts.
Bröden kan förvaras i kylen i upp till en vecka (gärna i en kökshandduk). Kan även frysas.
Gott om energi i det här brödet med alla nötter och frön. Gott att dela och äta med lite pålägg.
Eller bara njuta av efter en träning eller till en stor och rykande het kopp te.
Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?