Veckans Vego. En alldeles ljuvligt god soppa på butternutpumpa.

11 oktober, 2014
Jo, jag är lite ödmjuk så där i rubriken. Men faktum är att det här var den godaste soppa jag ätit – eller för all del tillagat – på jag vet inte när. Kan vara den godaste någonsin. Nu kanske ni är skeptiska till pumpasoppa, som vissa mig närstående personer, men ack så mycket ni går miste om såtillvida ni inte provar detta recept. Knepet är att rosta hel pumpa tillsammans med hel lök och vitlök i ugnen och sen mixa och blanda med buljong. Inspirationen är hämtad från Lotta Lundgrens fantastiska kokbok ’Om jag var din hemmafru’ men jag valde att servera soppan med lite hyvlad pecorino, rostade pumpakärnor och en basilikaolja. Soppan kan mycket väl ätas som huvudrätt men likaväl serveras som en vacker förrätt så här i hösttider.
 
Pumpakärnorna rostas helt enkelt i en torr och varm stekpanna tills de får lite färg och det börjar knäppa i dem. Strö gärna över lite flingsalt och låt dem svalna. Basilikaoljan gör du genom att ta en halv deciliter god olivolja till en deciliter basilikablad (eller annan ört) och 1-2 kryddmått salt och kör sedan snabbt ihop allt med mixerstav.
Soppan så, här kommer receptet som räcker till 4 personer.
1 hel butternutpumpa (ca 1,5 kg)
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
1 citron
2 dl grädde (jag använde iMat för mjölkfri version)
1 msk honung
2 tsk ekologisk lantbuljong
6 dl vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg hel oskalad pumpa, oskalad lök och hela oskalade vitlöksklyftor på en plåt mitt i ugnen. Baka vitlöken knappt 20 minuter, pumpan och löken sammanlagt ca 50 minuter. Låt lök och pumpa svalna något. Klyv, kärna ur och gröp ur pumpan med sked. Snitta löken vid rotfästet och kläm ut innehållet. Skala vitlöksklyftorna. Riv med lätt hand zesten (det yttersta gula skalet) av citronen.
Mixa pumpa, lök, vitlök, citronzest, grädde och honung till en tjock puré. Koka upp buljongtärning och vatten. Rör ner pumpapurén i buljongen, smaka av med pressad citron, salt och peppar. Låt allt bli varmt och servera med tillbehör.  Och kanske lite nybakat bröd.
Smaklig spis, mina vänner!
Skriv gärna en rad
 • Ååh, denna måste jag testa att göra!

  Skulle du rekommendera "Om jag var din hemmafru" till en vegan?
  Är det mycket recept med animalier eller går det att byta ut mot mjölkfritt/vegetariska tillbehör?

  Med vänliga hälsningar
  Madelene Borg

 • Emma Thun

  Hej Annelie,
  Nu kommer en sådan där fråga som man drar sig för att ställa…det märks ju liksom då hur okunnig man är;) Har aldrig tillagat pumpa men är väldigt nyfiken på att testa! Soppa är favorit hos oss (okej, kanske främst hos mig, men resten av familjen får acceptera det så länge dom inte lagar själva) nu under hösten, och dina underbara bilder gör ju inte suget mindre. Men nu till själva frågan då, det står klyv, kärna ur och gröp ur pumpan. Kärnorna slänger man eller ? (om man nu inte vill torka dom?) Och det andra man gröper ur är det man använder till soppan? Hur mycket kan man gröpa ur? Bör man lämna en bit kvar till "skalet" ?
  En liten annan fundering också, i livsmedelsdatabasen står det att det är 1g protein och 4g kolhydrat i pumpa. (Butternut-pumpa fanns inte med i registret). Om man tänker sig att man vill ha lite mer protein till måltiden, har du något bra förslag?

  Tack för fin inspiration!

  • Hej Emma, först och främst tack för de fina och värmande orden. Just soppan har flera hört av sig om och talat om hur god den var så det hoppas jag ni tycker också. Butternutpumpan brukar inte ha så många kärnor men de är bara att ta bort. Gröp ur så mycket kött som möjligt. Jag fick lämna närmast skalet då det var för hårt. Proteinet så. Vill man inte ha helt vego kan man steka bacon och toppa med. Räkor kan också tänkas funka liksom svamp. Trattkantareller och bacon låter gott :) Hoppas du gillar och kanske att även familjen uppskattar soppan :) Kram!

 • Soppa på pumpa är så gott och din version låter mycket god! Kram

  • Tack snälla Katarina. Ja, det här var det godaste på länge och jag har fått så fina ord från flera som lagat soppan i helgen. Så himla roligt!

 • Underbart!! ska testa, vi har så mycket pumpor här så den här soppan blir perfekt.

  Ha fin helg, kram!

 • Detta ska jag absolut prova – är så inspirerad av dina vego-recept och försöker sakta men säkert introducera det till resten av familjen. Tänker att om jag börjar prata om det nu så tror jag att lagom till jul kan vi vara på banan. Och då tror de förmodligen att det är deras idé :-). Fin lördag min vän!

 • Vad roligt, Madelene, att du blev så inspirerad :) Och soppan är verkligen god.
  Tycker absolut att du kan investera i ett eget exemplar. Inte minst för läsunderhållningen. Visst är det en del kött/fisk men jag har lagat massor och bytt ut till mjölkfritt/vegetariskt eller bara uteslutit animaliska tillbehöret. Tycker att det är en härlig inspirationskälla. Lycka till!

 • Haha, ja man får vara taktisk ;-) Kul att jag kan inspirera. Och den här soppan var verkligen god! Hoppas du haft en fin helg, vännen. Kram!

 • Åh vad roligt att jag kunde inspirera! Kram tillbaka, Lotta.

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?