Sesamknäcke – hur gott som helst!

12 september, 2014
Ni vet ju sedan tidigare att fröknäcke är något jag gillar skarpt. Det fröknäcke jag bakar är alltid fritt från gluten, mjölk och socker. Passar till både frukost, kvällskoppen med te eller till ostbrickan. Via en god vän ramlade jag in på bloggen LessCarbs där Fanny delar med sig av LCHF-recept. Nu är inte LCHF något jag följer men på bloggar som Fannys hittar man ofta glutenfri inspiration. Det första jag ville prova på var hennes recept på sesamknäcke. Och det var verkligen gott! Valde att smaksätta kexen med pecorino, som är en lagrad fårost och som åtminstone jag kan äta (som är känslig mot mjölkprotein). Man kan såklart ta parmesan eller en god, lagrad ost. Eller baka knäcket utan ost om man så vill. Fanny tipsar också om olika smaksättningar, fänkål och anis, kummin eller rosmarin vilket också låter riktigt gott.
Så här gjorde jag mitt sesamknäcke (1 plåt):
3 dl sesamfrön
1 dl solroskärnor
1 msk fiberhusk
0,5-1 tsk salt
60 g riven lagrad ost (jag tog pecorino)
2 ägg
1 dl vatten
Flingsalt
Sätt ugnen på 170 grader. Blanda samman sesamfrön, solroskärnor, fiberhusk och salt. Riv osten grovt och blanda ner tillsammans med ägg och vatten. Se till att allt blandas ordentligt. Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Om du tycker det är enklare kan du lägga ett bakplåtspapper ovanpå smeten och kavla ut den. Strö över flingsalt efter tycke och smak. Ställ in plåten i mitten av ugnen i 170 grader. Efter 20 minuter tar du ut plåten och skär knäcket i bitar. Därefter sänker du värmen till 140 grader och låter det stå i 40 minuter till. Knäcket ska bli helt torrt. Jag lät min plåt stå kvar med luckan på glänt, tills ugnen svalnat helt.
Ett riktigt gott knäcke med mycket smak. Det här kommer jag att baka igen.
Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?