Veckans Vego. Kantarellrisotto. Buon appetito!

9 september, 2014
kantarellrisotto

Det är dags för Veckans Vego, den kategori jag introducerade på bloggen i förra veckan med en härlig ratatouille. Den här veckan använder jag också en huvudingrediens som är i säsong, skogens guld, kantarellen. Förra veckans zucchini växer ju som ogräs i mina odlingslådor och jag önskar jag kunde säga att jag varit ute i skogen och plockat mina egna kantareller … men det blir nog aldrig en svampplockare av mig. Min käre svärfar brukar plocka svamp varje höst och sedan skämmer de bort oss med att leverera en mängd småburkar med förvällda kantareller, redo att användas. Nu var det däremot tomt i frysen så det blev till att besöka torghandeln och jag fick tag i riktigt fina och goda exemplar.

Risotto har jag gått och längtat efter i ett par veckor nu och det är så gott att tillaga med bara lite svamp tycker jag. Det som tar tid med risotto är att man ska stå och röra och röra i kastrullen (man kan med andra ord inte springa runt och göra annat medan det puttrar på spisen) men det är en enkel rätt som passar lika bra att tillaga en vardagkväll som en helg eller när det vankas gäster. Oavsett så blir det en smakrik och festlig rätt på fatet. Inspirationen till det här receptet kommer från gröna matboken från Slottsträdgården Ulriksdal. Däremot ändrade jag lite grann så att det blev fritt från mjölkprotein (komjölk) då jag just nu provar att utesluta det från kosten. Men jag anger båda alternativen i receptet så kan ni ta det som passar er själva.

Kantarellrisotto

(2 personer)

1-2 vitlöksklyftor
olivolja
saffran, 1/2 paket
200 g kantareller
2 dl avorioris
1 dl ekologisk lantbuljong (eller svampbuljong)
2 dl vitt vin
2 dl havregrädde, använde matlagningsvarianten (eller vanlig grädde)
1 dl riven pecorino (eller en god parmesan)
basilika

Hacka vitlöken och fräs på medelvärme i lite olivolja tillsammans med saffran (det här lyfter verkligen rätten, så leta rätt på den där påsen som blev kvar efter jul – eller köp ny för sjutton). Låt sedan kantarellerna steka med på ganska hög värme. Ställ åt sidan när de är gyllenbruna och genomstekta.

Koka upp buljongen med riset. Sänk värmen och rör nu hela tiden medan du tillsätter lite vin och lite grädde allt eftersom. Rör och låt det koka in mellan varven. (Jag fick lov att tillsätta lite mer vätska men det kan ha varit de mjölkfria produkterna som var anledningen. Om du tycker att riset ser ut att bli torrt innan det är klart så ha i lite mer vätska.) Riset är klart när det är krämigt men fortfarande har en kärna, lite tuggmotstånd, al dente. Då tillsätts svamp och parmesan tillsammans med strimlad basilika. Blanda om. Och servera risotton med en gång.

Smaklig måltid ♥ Buon appetito

Skriv gärna en rad
  • Inger_anita

    Men så gott det här blev hos oss ikväll men vi fuskade och tog lite grillad kyckling till. Tack för inspirationen finaste Annelie. Kram från mamsen

  • Risotto är så gott och just svamp gör den extra god. Om det blir rester över kan man göra risottobiffar följande dag :) Kram!

  • Mums! Kanske jag skall bjuda på detta på lördagslunch? Blir nog svårt att sälja in till sonen, men han får väl ta något annat ;) Tack för inspirationen!

    • Tack, vad roligt att det inspirerade. Riktigt gott blev det. Till och med min dotter som var tveksam konstaterade till sist att det smakade riktigt bra, så nästa gång gör vi dubbel sats :) Man vet aldrig, sonen kanske också förvånas. Smaklig spis.

  • Håller med! Gott i din enkelhet. Har aldrig fått rester över :) men vilket bra tips. Tack-å-kram!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?