En rawfoodtårta i repris. Och en nyhet. Lakritskaka med vit choklad & citron.

24 augusti, 2015
Tillbaka till förra helgens kalas och de tårtor som vi serverade till efterrätt. Ni vet, jag skrev om middagen här och om den tredje tårtan, Chokladbollstårtan, här. Den raka motsatsen till Chokladbollstårtan får man väl kalla denna rawfood cheesecake med smak av jordgubb. Även om båda är så kallade ’no bake-cakes’. Receptet finns här sedan tidigare, enda skillnaden är att jag denna gång använde frysta jordgubbar istället för hallon. Den här tårtan är verkligen fantastisk. Att man kan göra en så god tårta som varken innehåller gluten, mjölk eller vitt socker är faktiskt rätt fascinerande. När jag gjorde tårtan till en träff förra våren smaksatte jag med hallon och dekorerade med hallon och blåbär. Det blir gott med mycket bär till. Och vackert!
Den tredje tårtan, eller kakan, som ställdes fram på bordet var denna grymt goda Lakritskaka med vit choklad och citron. Om man som jag är lakritsälskare, hittar man sig själv lite svävande med ett fånigt leende på läpparna efter att ha smakat denna kaka. Jag vet. Förväntningarna blir kanske orimligt höga nu men faktum är att den här kakan är så nedrans god. Och så är den glutenfri. Och kan göras laktos- eller mjölkfri beroende på val av fett och choklad. Just sayin’.
Receptet har jag hittat inne hos danska Maja som jag också följer på instagram. Oerhört inspirerande!
Lakritskaka med vit choklad & citron
(6-8 personer)
Kaka:
100 g smör
170 g vit choklad av god kvalitet
100 g socker
2 ägg
1 msk rålakritspulver
1 tsk rivet citronskal
100 g mandelmjöl
Glasyr:
ca 100 g florsocker
ett par msk vatten
0,5 tsk rålakritspulver
en knivsudd svart pulverfärg eller flytande

Dekoration:
Röda, frystorkade bär
ev rålakritspulver

KakaSmält smör och 100 g av den vita chokladen i en skål över vattenbad. Vispa samman socker, ägg, lakritspulver och citronskal i en annan skål och rör sedan ner smör- och chokladblandningen. Vänd ner mandelmjölet. Hacka den sista chokladen grovt och vänd ner i smeten. Baka kakan i ca 30 minuter i 175 grader. Sätt kakan i kylskåp över natt, så den sätter sig ordentligt.

GlasyrRör samman alla ingredienser och häll ett tunt lager ovanpå kakan. Dekorera med frystorkade bär och pudra eventuellt över lite mera lakritspulver.

Förutom att kakan blir riktigt god, så blir den också effektfull med den svarta glasyren och de röda bären (den hela kakan hann jag aldrig fånga på bild utan ni får nöja er med resterna …). Tycker man inte om glasyr kan man hoppa över det. Och som sagt, kakan blir bättre av att stå i kyl över natt så den sätter sig ordentligt. Baka gärna kakan i en form som är 18-20 cm.
Som vanligt är det viktigt att använda ett bra lakritspulver, gärna ekologiskt. Olika sorter har olika styrka och smak, så smaka dig fram till det som passar dig. Konsistensen på kakan är lite som konfekt och faktum är att även de som är lite skeptiska till lakrits och vit choklad, tycker om den. Att de som redan är lakritsfrälsta tycker om den behöver jag väl knappast säga.
Som en dröm. En lakritsdröm.
Skriv gärna en rad

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?