Den tredje tårtan, eller kakan, som ställdes fram på bordet var denna grymt goda Lakritskaka med vit choklad och citron. Om man som jag är lakritsälskare, hittar man sig själv lite svävande med ett fånigt leende på läpparna efter att ha smakat denna kaka. Jag vet. Förväntningarna blir kanske orimligt höga nu men faktum är att den här kakan är så nedrans god. Och så är den glutenfri. Och kan göras laktos- eller mjölkfri beroende på val av fett och choklad. Just sayin’.
Dekoration:
Röda, frystorkade bär
ev rålakritspulver
Kaka: Smält smör och 100 g av den vita chokladen i en skål över vattenbad. Vispa samman socker, ägg, lakritspulver och citronskal i en annan skål och rör sedan ner smör- och chokladblandningen. Vänd ner mandelmjölet. Hacka den sista chokladen grovt och vänd ner i smeten. Baka kakan i ca 30 minuter i 175 grader. Sätt kakan i kylskåp över natt, så den sätter sig ordentligt.
Glasyr: Rör samman alla ingredienser och häll ett tunt lager ovanpå kakan. Dekorera med frystorkade bär och pudra eventuellt över lite mera lakritspulver.
Förutom att kakan blir riktigt god, så blir den också effektfull med den svarta glasyren och de röda bären (den hela kakan hann jag aldrig fånga på bild utan ni får nöja er med resterna …). Tycker man inte om glasyr kan man hoppa över det. Och som sagt, kakan blir bättre av att stå i kyl över natt så den sätter sig ordentligt. Baka gärna kakan i en form som är 18-20 cm.
Som vanligt är det viktigt att använda ett bra lakritspulver, gärna ekologiskt. Olika sorter har olika styrka och smak, så smaka dig fram till det som passar dig. Konsistensen på kakan är lite som konfekt och faktum är att även de som är lite skeptiska till lakrits och vit choklad, tycker om den. Att de som redan är lakritsfrälsta tycker om den behöver jag väl knappast säga.
Som en dröm. En lakritsdröm.
♥
Katarina
Lakritsdröm, mums, den hade jag gillat. Raw-kakan är också jättefin. Kram!
annelie
Tack Katarina! Tror säkert du skulle gilla båda två.
Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!
goottt
annelie
Tack! Ja, det här smakar mums.