En mjuk pepparkaka i muffinsform – utan både gluten, mjölk och vitt socker

30 december, 2015
glutenfri pepparkaksmuffins

Äntligen fick jag till en pepparkaksmuffins som inte bara är glutenfri utan också fri från mejeriprodukter och vitt socker. För några veckor sedan delade jag med mig av ett recept på en glutenfri pepparkaksmuffins med lingon, men den innehöll både smör och florsocker. Denna variant kan alltså även ni som undviker mejerivaror och raffinerat socker äta. Som sötning har jag använt flytande honung och med tanke på att honung har en lägre brännpunkt än socker så har jag sänkt ugnsvärmen. När du gräddar muffinsen får du ha lite koll så att de inte blir torra, jag har skrivit 12-15 minuter på gräddningstiden och det varierar helt enkelt på olika ugnar.

Pepparkaksmuffins, ca 10-12 st

120 g (3 dl) mandelmjöl
90 g (1,5 dl) teff
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen nejlika

3 ägg
120 g (1 dl) osötat äppelmos
100 g (0,5 dl) flytande honung

Värm ugnen till 160 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en skål. I en annan skål knäcker du äggen och vispar upp dem lätt med en handvisp. Tillsätt äppelmos och honung och vispa samman allt. Häll nu äggblandningen över de torra ingredienserna och rör samman allt till en jämn smet. Ställ ut muffinsformar på en plåt, eller använd en smord muffinsplåt. Fyll formarna till hälften och grädda mitt i ugnen i ca 12-15 minuter.

Om du vill variera dig, kan du innan du fyller formarna vända ned frysta lingon, raw cacao nibs, torkade tranbär eller kanske lite hackad sötmandel (ca 1/2-1 dl). Prova dig fram till det du gillar bäst. Jag tyckte det blev gott att använda teff som komplettering till mandelmjölet. Det ger en fullkornskänsla som tilltalar mig. Och med äppelmoset blir muffinsen saftiga. Och sockret saknas inte alls.

Det här gick hem till fikat och smakade enligt utsago precis som mjuk pepparkaka ska smaka. Hoppas det är något som passar dig med ♥

Skriv gärna en rad
  • Ser mycket goda ut! Gott nytt år fina Annelie, kram!

  • Ser fantastiskt goda ut! Kan jag ersätta teff med mandelmjöl?

    • Hej Pia, och tack! Visst kan du göra dem bara på mandelmjöl. Kan tänka mig att rismjöl också skulle fungera om man vill blanda ut mandelmjölet med något. Kul att du provar!

Skicka din kommentar

OM ANNELIE
Fotograf, receptkreatör & författare
Välkommen till min värld av blomster och bakverk. Jag heter Annelie och håller i både kamera, penna, sekatör och degbunke. Bakar gärna i säsong och både med och utan gluten. Här vill jag inspirera med det goda i vardagen och det vackra i livet.
Mer om mig
BLI MIN BREVKOMPIS
Häng med mig i min värld av blomster och bakverk och bli först att ta del av nyheter, matiga tips och god inspiration.
MINA BÖCKER

LETAR DU EFTER NÅGOT?